OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έρευνα της ICAP Group: “Η Ελλάδα. της κρίσης “αιμορραγεί”, καθώς δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, που αποτελούν το δυναμικότερο και πιο μορφωμένο κομμάτι του πληθυσμού της, την εγκαταλείπουν για να εργασθούν στο εξωτερικό”!
-Υπάρχει, πλέον, η πεποίθηση, ότι η χώρα μας έχει πλέον αναδειχθεί, ιδίως για την συντριπτική πλειονότητα των νέων μας, σε μια χώρα χωρίς ευκαιρίες και προοπτική!
-Ποιά θεωρούνται τα σημαντικότερα προβλήματα στην εργασία εκτός των ελληνικών συνόρων και ποιοί είναι οι θετικοί παράγοντες, που βοηθούν τους Ελληνες, που στελεχώνουν ξένες επιχειρήσεις, να μένουν στο εξωτερικό!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Ακόμη ένα “καμπανάκι” κινδύνου χτυπάει για την Ελλάδα, η οποία βλέπει το δυναμικότερο και πιο μορφωμένο κομμάτι του πληθυσμού της να την αποχαιρετά, αναζητώντας στο εξωτερικό νέους επαγγελματικούς δρόμους και να προσφέρει πλούτο σε γειτονικές και ανταγωνιστικές προς αυτήν χώρες.
Αυτή την φορά το “καμπανάκι” κρούει η έρευνα, που πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων και ερευνών ICAP Group, για λογαριασμό του «business stories».
Η έρευνα διενεργήθηκε ηλεκτρονικά σε Ελληνες ανώτατα στελέχη, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, σε δείγμα 200 ανωτάτων στελεχών, από τις 26/10/2016 έως τις 18/11/2016.
Είναι δε γεγονός, ότι, κυρίως, νέοι σε ηλικία συμπατριώτες μας, με ιδιαίτερη μόρφωση και κατάρτιση, στην πιό δημιουργική τους ηλικία, δεν μεταναστεύουν μόνον σε πλούσιες και ανεπτυγμένες βιομηχανικά και τεχνολογικά ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Γαλλία, ΗΠΑ, Αυστραλία κλπ.), αλλά επιλέγουν ακόμη και άλλες φτωχότερες χώρες, όπως την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Πολωνία κ.α. για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, προφανώς πιεσμένοι από την εγχώρια ανεργία και την μηδενική κρατική πρόνοια να αλλάξει κάτι.
Το 41% των ερωτηθέντων αναφέρει ως χρόνο επιστροφής στην πατρίδα ένα διάστημα άνω της πενταετίας, ενώ το 17% δηλώνει, πως δεν θέλει καν να ξαναγυρίσει στην Ελλάδα!
Ωστόσο, ο πιο ανησυχητικό εύρημα της έρευνας, που η ICAP Group πραγματοποίησε το περασμένο Φθινόπωρο, είναι, ότι το 41% των ερωτηθέντων αναφέρει ως χρόνο επιστροφής στην πατρίδα ένα διάστημα άνω της πενταετίας, ενώ το 17% δεν θέλει καν να ξαναγυρίσει στην Ελλάδα!
Πρόκειται αθροιστικά για ένα σύνολο 58%, το οποίο δεν θα συνδράμει στην εθνική προσπάθεια, προφανώς για λόγους απογοήτευσης, είτε στο άμεσο μέλλον, είτε σε βάθος χρόνου, καθώς η παραμονή για πέντε και πλέον χρόνια στο εξωτερικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνεπάγεται σχεδόν μόνιμη αποχώρηση από την εγχώρια αγορά εργασίας. Στον ίδιο σχετικό δείκτη, το 25% θα παραμείνει εκτός συνόρων για 3-4 χρόνια και μόλις ένα 17% προγραμματίζει να επαναπατρισθεί εντός μιας διετίας.
Μάλιστα, και τα ποιοτικά ευρήματα της έρευνας αυτής δείχνουν, ότι η παλιννόστηση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Στην ερώτηση, «τι είναι αυτό, που θα σας έκανε να επιστρέψετε για εργασία στην Ελλάδα», μόλις το 4% μιλά για εργασία σε καλύτερη εταιρεία, προφανώς, λόγω της αίσθησης, ότι στην χώρα μας οι σοβαρές επιχειρηματικές προσπάθειες και οι επενδύσεις εκλείπουν.
Υπάρχει, πλέον, η πεποίθηση, ότι η χώρα μας έχει πλέον αναδειχθεί για την συντριπτική πλειονότητα των νέων μας σε μια χώρα χωρίς ευκαιρίες και προοπτική!
Το19% των ερωτηθέντων θα γύριζε στην χώρα μας, εάν υπήρχαν καλύτερες προοπτικές εξέλιξης και αναγνώρισης της εμπειρίας, το 17% για αμιγώς οικογενειακούς λόγους (παιδιά και σπουδές αυτών), ενώ το 15% προσδοκά να επιστρέψει, εάν τα πράγματα καλυτερέψουν στην πατρίδα μας, από οικονομικής άποψης. Το πολυδιαφημισμένο μότο για «το κλίμα και τον τρόπο ζωής της Ελλάδας» κερδίζει μόλις 12% των προτιμήσεων στον σχετικό δείκτη, προφανώς, διότι, πλέον, δεν κρίνεται ως επαρκής παράγοντας επιστροφής.
Επίσης, το 16% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα γυρνούσε εάν είχε ένα καλύτερο πακέτο αποδοχών, μια τάση, όμως, που βρίσκεται χαμηλά, καθώς όλοι γνωρίζουν τις δυσκολίες στην ελληνική αγορά εργασίας. Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι μόνον το 7% όσων ερωτήθηκαν, απάντησε, ότι θέλει να γυρίσει πίσω για να βοηθήσει την πατρίδα του. Αυτή η απάντηση, φυσικά, δεν έχει να κάνει με καμία αίσθηση απώλειας του πατριωτισμού, αλλά με την πεποίθηση, ότι η χώρα μας έχει πλέον αναδειχθεί για την συντριπτική πλειονότητα των νέων μας σε μια χώρα χωρίς ευκαιρίες και προοπτική. Τέλος, σε αυτόν τον δείκτη 6% ξεκαθαρίζει, ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα και μόλις 4% βλέπει πεδίο άσκησης προσωπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως τον δρόμο για να γυρίσει στο σχετικά σύντομο χρόνο στην Ελλάδα!
Τα κίνητρα της φυγής μιας μεγάλης μάζας έμπειρων και αξιόλογων ανθρώπων εκτός των ελληνικών συνόρων!
Η έρευνα προσπάθησε να εξακριβώσει με στοιχεία, και τον λόγο, για τον οποίον, μια τόσο μεγάλη μάζα έμπειρων και αξιόλογων ανθρώπων επιλέγει την φυγή εκτός των ελληνικών συνόρων.
Έτσι, το 23% όσων ερωτήθηκαν, θεωρεί, ότι στο εξωτερικό υπάρχουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και προοπτικές εξέλιξης. Είναι αλήθεια, ότι η χώρα μας στερείται, πλέον, υποδομών και κινήτρων και έχει καταστεί μια περιοχή, όπου η εργασία δεν αναγνωρίζεται.
Ενα ποσοστό 17% δηλώνει, ότι βρήκε στις ξένες αγορές καλύτερες αμοιβές, πράγμα, που η Ελλάδα δεν το εγγυάται, ενώ το 15% αναζητούσε εργασιακή εμπειρία και εμπειρία ζωής εκτός συνόρων, κινούμενο με πιο παγκοσμιοποιημένα κριτήρια.
Το 13% μιλά ανοικτά για την κρίση, που μαστίζει την χώρα μας, αν και συνολικά η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ως λόγος φυγής από αυτήν, κρύβεται πίσω και από τις άλλες απαντήσεις. Τονίζεται, επίσης, ότι και άλλοι σημαντικοί λόγοι έχουν προκύψει και αφορούν, όσους φεύγουν εκτός, όπως η υπερβολική φορολόγηση, η μεγάλη προσφορά εργασίας, το επίπεδο των επαγγελματιών της χώρας, η καλύτερη αναγνώριση των προσόντων τους κ.ά.
Ποιά θεωρούνται τα σημαντικότερα προβλήματα στην εργασία εκτός των ελληνικών συνόρων και ποιοί είναι οι θετικοί παράγοντες, που βοηθούν τους Ελληνες, που στελεχώνουν ξένες επιχειρήσεις, να μένουν στο εξωτερικό
Ολες οι παραπάνω, όμως, αιτιολογήσεις αφορούν ουσιαστικά ένα και μόνο πρόβλημα: Αυτό της κρίσης και της εργασιακής παρακμής που κρύβει πίσω της!
Σε καμία περίπτωση πάντως η μετανάστευση ενός νέου, ή μεγαλύτερου ηλικιακά ανθρώπου, έστω και ως μάνατζερ, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Οι ερωτώμενοι αναφέρουν, ως τα πλέον βασικά προβλήματα στην εργασία εκτός συνόρων, τα ακόλουθα:
-Προσαρμογή στην κουλτούρα, -Προσαρμογή στο νέο εργασιακό περιβάλλον, -Προσαρμογή στην γλώσσα,
-Συχνά ταξίδια, -Νοσταλγία, -Μακριά από την οικογένεια,
-Απόσταση – κλίμα και τρόπος ζωής,-Κανένα αρνητικό,
-Διαφορετική νοοτροπία, -Δυσκολία με την γλώσσα,
-Δυσκολία εύρεσης ικανών στελεχών.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει και μια σειρά πολύ θετικών παραγόντων, που βοηθούν τους Ελληνες νέους, που στελεχώνουν ξένες επιχειρήσεις, να μένουν στο εξωτερικό, όπως:
-Απόκτηση εμπειρίας, -Καλύτερες αποδοχές,, -Αναγνώριση και προοπτικές εξέλιξης, -Αξιοκρατία, -Σταθερότητα και ασφάλεια,, -Καλύτερο εργασιακό περιβάλλον,
Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος, σημείωσε, ότι, μόλις το 2% των ανώτατων στελεχών, που εργάζονται στο εξωτερικό ως ex-pats είναι γυναίκες, ενώ όλοι διαθέτουν πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών, καθώς και σημαντικές θέσεις ευθύνης.
Οι 2 στους 5 ερωτηθέντες προβλέπουν, ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ πίσω για να εργαστούν στην Ελλάδα!
Οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και οι προοπτικές εξέλιξης ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την απόφαση των στελεχών αυτών να μετακινηθούν στο εξωτερικό (ποσοστό 23%), ακολουθούμενο κατά 17% από το κίνητρο για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε άλλη χώρα και κατά 13% από την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα, που επικρατεί στην Ελλάδα.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, ότι 2 στους 5 προβλέπουν, ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ πίσω για να εργαστούν στην Ελλάδα, ενώ για τους υπόλοιπους, μεταξύ των βασικών λόγων, που θα τους οδηγούσαν πίσω, είναι για να συνδράμουν την χώρα στην προσπάθεια ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας αυτής, το 53% όσων έχουν ερωτηθεί, αποφάσισε να φύγει, επειδή η ίδια η ξένη εταιρεία το ζήτησε. Σε ένα πολυεθνικό πλέον περιβάλλον, οι μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις αξιοποιούν το υψηλά καταρτισμένο ελληνικό δυναμικό όπως σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Το 47% όσων ερωτηθέντων δουλεύουν στο εξωτερικό, είναι ηλικίας 41-50 ετών, το 44% έχουν ηλικία από 50 ετών και άνω και το 9% είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών!
Σε ποσοστό 15% στελέχη έφυγαν μέσω προσωπικής αναζήτησης, ενώ μόλις ένα 11% κινήθηκε μέσω ελληνικών αλλά και ξένων εταιρειών εύρεσης στελεχών. Το 53% όσων έφυγαν, δουλεύουν σήμερα στην Ανατολική Ευρώπη, 20% στην Κεντρική Ευρώπη, 13% στην βόρεια πλευρά της ηπείρου μας, μόλις 4% στις αραβικές χώρες, 6% στην Αμερική και 4% στην Ασία, παρά τις μεγάλες επενδύσεις, που Ελληνες έχουν κάνει εκεί.
Ακόμη, το 37% όσων απασχολούνται στο εξωτερικό, κατέχουν θέσεις γενικών διευθυντών, 26% διευθυνόντων συμβούλων, 18% CFO, COO, C-Level Executives, ενώ το 19% είναι αντιπρόεδροι ή ιδιοκτήτες εταιρικών σχημάτων. Το 68% των μεταναστών αυτών είναι παντρεμένοι με παιδιά, το 19% είναι παντρεμένοι χωρίς παιδιά και το 13% ανύπανδροι. Το 57% των ερωτηθέντων έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους, το 38% πτυχίο ΑΕΙ και το 5% του συνόλου των ερωτηθέντων κατέχουν διδακτορικό τίτλο. Τέλος, αναφορικά με την ηλικία των ερωτηθέντων, το 47% όσων ερωτηθέντων δουλεύουν στο εξωτερικό, είναι ηλικίας 41-50 ετών, το 44% έχουν ηλικία από 50 ετών και άνω και το 9% είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ