Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, τον περασμένο Ιούλιο, στο Καστελλόριζο οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που οργάνωσαν το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University, με την υποστήριξη του Macquarie Greek Studies Foundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ο Κύκλος Ελλήνων Ακαδημαϊκών της Βοστώνης και οι Boston University Philhellenes.  Ψυχή αυτής της σημαντικής προσπάθειας είναι η Νικολέττα  Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθύντρια Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» και για πολλά χρόνια δημοσιογράφος σε ΜΜΕ της Λάρισας.

 Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση,  τίμησε με την παρουσία του ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης, ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκης, ο οποίος και μετέφερε χαιρετισμό του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο του προγράμματος μίλησε διαδικτυακά ο Πρ. Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Το πρόγραμμα τελούσε υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, υπό την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού,  και υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγίστης.

Το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο έφερε τον τίτλο: «Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και ερευνητές από 25 Πανεπιστήμια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Harvard University, Stanford University, Boston University, Rio De Janeiro University, Macquarie University, Merrimack College Μασαχουσέτης, Ocean County College, NJ, Imperial College, Université de Toulouse 2 – Jean Jaurès, Université Paul-Valéry Montpellier, Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ.ά. Από την πλευρά των ελληνικών ΑΕΙ, συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και ερευνητές από τα Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Αιγαίου, Χαροκόπειο, Πατρών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Θράκης, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου. Σημαντική ήταν η συμμετοχή ερευνητών από την Ακαδημία Αθηνών και τους φορείς Study in Greece, Αdvanced Media Institute,  American Bureau of Shipping κ.ά.

Το πρόγραμμα, πέραν των εντατικών καθημερινών σεμιναριακών μαθημάτων, διαλέξεων και εργαστηρίων, περιελάμβανε κατάθεση στεφάνου ελιάς στον τάφο της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτη στη βραχονησίδα της Ρω, από τον Ι. Χρυσουλάκη και τον Α. Στεφανή, Στρατηγό ε.α., Επίτιμο Αρχηγό Στρατού, τ. Υφυπουργό Εθν. Άμυνας, και την Ιδρύτρια και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προγράμματος Ν.  Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο περιελάμβανε επίσης αφηγήσεις για το Καστελλόριζο από τους γέροντες και τις γερόντισσες του νησιού, συναυλία με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, αφιέρωμα στα ακριτικά μέσα ενημέρωσης,  συναντήσεις με τους ψαράδες του νησιού, αλλά και γνωριμία με τη γαστρονομική παράδοση, επίσκεψη στο Μουσείο Γρίφων του Π. Χούλη, και στα σημεία όπου γυρίστηκε η ιταλική κινηματογραφική ταινίας Mediterraneo η οποία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης, Τρ. Αλμπάνης και κεντρικές ομιλίες οι Αντιπρυτάνεις Μ. Πασχόπουλος και Στ. Νικολόπουλος, η Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Τζ. Παγγέ και η Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Αικ. Πλακίτση. Ισχυρή ήταν η παρουσία της ΕΡΤ με συμμετοχές των Β. Βασιλόπουλου, Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων ΕΡΤ & ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δ. Τζαγαδούρα, Διευθύντριας Περιφερειακών Σταθμών ΕΡΤ, Π. Τζόκα, Προϊσταμένου ΕΡΤ Ιωαννίνων.

Επίσης, το πρόγραμμα τίμησαν επίσης με την παρουσία και συμμετοχή τους οι Γ. Σαμψάκος, Δήμαρχος Μεγίστης, Στρ. Αμύγδαλος Αντιδήμαρχος Μεγίστης, M. Möllering, Κοσμήτωρ Macquarie University, Θ. Πρεμέτης, Πρόεδρος Macquarie Greek Studies Foundation, Ι. Τσέτη, πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, Ρ. Φραγκουδάκη, Πρόεδρος Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών της Βοστώνης, Χρ. Μιχαλακέλης, Αν. Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Επικεφαλής Study in Greece, Κ.  Αγαπητού Crowley, Αντιπρόεδρος Απανταχού Καστελλοριζίων «Άγιος Κωνσταντίνος» κ.ά.  

Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι πανεπιστημιακοί και ερευνητές Ν. Prevelakis, Μ. Τζακώστα, K. Ντίνας, Ν. Μαθιουδάκης, I. Lekkakou, Ελ. Καραντζόλα, Γ.  Κατσούδα, Ε. Μαγουλά, Μ. Οικονομάκου, Ι. Στεφανίδης. Σ. Καϊτατζή – Γουίτλοκ, Έ. Παναρίτη, Θ. Παπαϊωάννου, Π. Γάκης, Χρ. Τσαλίδης, Θ. Κόκκινος, Α. Ρόζη, Ά.Μ. Χατζηστεφάνου, Χ. Ζάραγκας, Απ. Μέκρας κ.ά.

Σημαντική ήταν και η παρουσία των ανθρώπων από τα ΜΜΕ με συμμετοχές των Α. Κουλούρη, Τ. Αρναούτογλου, Τ. Παπαδόπουλου, Δ. Οικονόμου κ.ά. Για τη διαστρέβλωση του πραγματικού μίλησε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Λάκης Λαζόπουλος. Από τις εκδόσεις Gutenberg, ομιλητής ήταν ο Γ. Μαμάης. Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι στρογγυλές τράπεζες των αποφοίτων του Δ.Θ.Π. με τις συμμετοχές των Ε. Τσαλκατίδου, Μ. Περογιαννάκη, Δ. Στεφάνου, Δ. Ελαφρόπουλου, Ο. Πόλιου κ.ά.

Τα πρακτικά του 8ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα εκδοθούν το 2023 στο Rio De Janeiro της Βραζιλίας, ενώ τα συμπεράσματα της δράσης θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο εκδήλωσης τον Οκτώβριο στην Αθήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ