Βαυαρική εφημερίδα πλέκει το εγκώμιο της κ. Σώζας Μπαλδεράνου,

Ελληνίδας Δημοτικής Συμβούλου στη πόλη Taufkirchen

 

Η κ. Σώζα Μπαλδεράνου είναι από ετών εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος στη πόλη Τάουφκιρχεν της Βαυαρίας καί προσφέρει ένα θαυμάσιο κοινωνικό΄έργο.

Με το ελληνικό της ταμπεραμέντο, καρδιά και φιλότιμο μετέχει εθελοντικά και με πνεύμα αυτοθυσίας ως πρόεδρος στο Σύλλογο θεραπείας ανάπηρων παιδιών με ιπποθεραπεία, στην Επιτροπή του Δήμου για Οικογένεια, μετανάστευση και πρόσφυγες και στη λειτουργία της Ελληνορθόδοξης Ενορίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στη πόλη αυτή.

Η κ. Μπαλδεράνου βίωσε προ μηνών μια μεγάλη, δύσκολη και επικίνδυνη περιπέτεια υγείας με όγκο στο κεφάλι, εγχειρίστηκε τρεις φορές και βρίσκεται τώρα στο στάδιο αποθεραπείας.

Παρά την περιπέτειά της αυτή δεν σταμάτησε ούτε λεπτό την κοινωνική της εθελοντική προσφορά, δίνοντας ένα εξαίρετο παράδειγμα προς μίμηση στη Βαυαρική κοινωνία.

Η μεγάλης κυκλοφορίας βαυαρική εφημερίδα Merkur αφιέρωσε στις 31.12.2019 ένα εκτενές άρθρο, αφιερωμένο στη ενεργή πολιτική και κοινωνική ζωή της κ. Μπαλδεράνου και στο πείσμα της να συνεχίζει και από το κρεββάτι του πόνου να προσφέρει ελπίδα, προοπτική, υπομονή και επιμονή σε ανάπηρους ανθρώπους και κυρίως σε παιδιά.

Η Εκκλησία μας αγκαλιάζει με περισσή ευγνωμοσύνη το θεάρεστο έργο της κ. Μπαλδεράνου και της εύχεται καλή και ταχεία ανάρρωση.

Επίσης παρακαλεί τη παροικία μας να στηρίξει όσο μπορεί το κοινωνικό έργο της κ. Μπαλδεράνου για τα ανάπηρα παιδιά.

Επισυνάπτω το άρθρο της εφημερίδας Merkur  σε ελεύθερη μετάφραση.

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

 

Φωτογραφία (Μαλαμούσης, Σπυριδωνίδης)

Η κ. Μπαλδεράνου με τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση στο Βαυαρικό Ποντιακό Συναπάντημα στη πόλη Τάουφκιρχεν.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

Μια βοηθός χρειάζεται ξαφνικά η ίδια βοήθεια.

 

Αυτή είναι το πρόσωπο του „Συλλόγου για Θεραπευτική Ιππασία“ στο Τάουφκιρχεν: κ. Σώζα Μπαλδεράνου.

Ο σκοπός του συλλόγου είναι η υποστήριξη αναπήρων παιδιών, με θεραπευτική ιππασία.

Το καλοκαίρι είχε προσωπικά η πρόεδρος του συλλόγου μια δύσκολη περιπέτεια υγείας, παρόλα αυτά όμως δεν σκέφτηκε να σταματήσει την εθελοντική προσφορά της, κυρίως προς χάρη των ανάπηρων παιδιών.

„Είναι δύσκολο να βρεις μια οικογένεια που θα μπορούσε να μιλήσει ελεύθερα για τη κατάσταση του ανάπηρου παιδιού της, από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής. Οι γονείς είναι πολύ επιβαρυμένοι με την κατάσταση αυτή“, επεξηγεί η κ. Μπαλδεράνου, η πρόεδρος του Συλλόγου για Θεραπευτική Ιππασία. Για το λόγο αυτό παρακαλεί για υποστήριξη, επειδή θέλει να διοργανώσει μια εκδρομή στο βαυαρικό φιλοζωικό θεραπευτικό κέντρο Gut Aiderbichl,. „Θα ήταν ωραίο εάν μέσω της πρωτοβουλίας „Φως στις καρδιές“ θα μπορούσαν να καλυφθούν τα έξοδα, ή ένα μέρος αυτών“.

Το κάθε παιδί θα είχε όφελος από αυτό και οι ίδιοι οι γονείς βρίσκουν την ιδέα θαυμάσια. Επίσης και άλλους άνθρωπους με αναπηρία θα μπορούσε η κ. Μπαλδεράνου να τους πάρει στην εκδρομή, ακόμη και εάν δεν είναι μέλη του συλλόγου.

Αυτή τη χρονιά (2019) η προγραμματισμένη εκδήλωση της Ανοικτής Ημέρας για την παρουσίαση και προβολή του συλλόγου δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω της δικής της ασθένειας, δηλώνει η κ. Μπαλδεράνου. „Για το λόγο αυτό θέλω να τη διαμορφώσω αλλιώς για να δουν οι χορηγοί πού πηγαίνουν οι δωρεές τους, έτσι ώστε οι άνθρωποι που πάντα κάνουν δωρεές να έλθουν σε επικοινωνία με μας“. Η πρόεδρος του συλλόγου προσκαλείται τακτικά να παραλάβει επιταγές δωρεών και αυτές οι ημερομηνίες δεν διαρκούν και πολύ. Για μένα όμως είναι αναγκαίο το να γνωρίζουν οι χορηγοί, ποιός σύλλογος είμαστε, τι προσφέρουμε και πού διατίθενται οι δωρεές τους.

Το τι αισθάνεται κάποιος με σωματική αναπηρία, το βίωσε προσωπικά με οδυνηρούς πόνους η 43 ετών Δημοτική Σύμβουλος του Τάουφκιρχεν κ. Μπαλδεράνου.

„Τον Ιούλιο, στη διάρκεια του λαϊκού πανηγυριού του Τάουφκιρχεν, στην ωραιότερη εποχή του χρόνου, έπρεπε να κάνω υποχρεωτικά ένα διάλειμμα. Βασικά είχα σκεφθεί να κάνω ένα άλλου είδους διάλειμμα“ λέγει η κ. Μπαλδεράνου, όμως την εποχή αυτή βίωσα μια αναπηρία, όπως συμβαίνει σε μερικά παιδιά, για πρώτη φορά στη ζωή μου.

Όταν το διηγείται αυτό δακρύζουν τα μάτια της.“ Όταν κανείς ξαφνικά δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, είναι εξαρτημένος από ξένη βοήθεια και η μεγαλύτερη επιθυμία του είναι να γίνει και πάλι υγιής, τότε όλα τα άλλα είναι ασήμαντα“, λέγει η κοινωνικά εξαιρέτως δραστηριοποιημένη κάτοικος του Τάουφκιρχεν, που έχει ελληνικές ρίζες.

„Είμαι ένας άνθρωπος που όλα τα προγραμματίζει. Αλλά την εποχή αυτή δεν μπορούσα πλέον να προγραμματίσω τίποτα. Ήμουν ευχαριστημένη όταν ξυπνούσα την επόμενη ημέρα χωρίς πόνους ή πονοκέφαλο“.

Η κ. Σὠζα Μπαλδεράνου είχε όγκο στο κεφάλι, και χρειάστηκε να εγχειριστεί τρεις φορές. Επί ένα χρόνο αισθανόνταν το καρκινογόνο εξόγκωμα, αλλά δεν είχε το χρόνο να δηλωθεί άρρωστη. „Σκεφτόμουν πάντα ότι όταν θα έχω χρόνο, τότε θα κάνω τις ιατρικές εξετάσεις“. Όμως ο όγκος μεγάλωνε συνέχεια „και στα μέσα Ιουνίου 2019 δεν μπορούσα πλέον να περπατήσω“. Τελικά τότε πήγε στο γιατρό και στις 8 Ιουλίου έλαβε τη σοκαριστική διάγνωση. Παρά ταύτα την ημέρα εκείνη οδήγησε μόνη της το αυτοκίνητό της και πήγε με πατερίτσες σε μια εκδήλωση, όπου παρέλαβε μια επιταγή για τον σύλλογο.

Ενημέρωσε το προεδρείο του συλλόγου για την ασθένειά της και ζήτησε τη κατανόησή του για το γεγονός ότι για λίγο χρόνο θα έπρεπε να απέχει των υποχρεώσεών της. „Μίλησα σχετικά με την κ. Δρ. Alison Davies, μια καλή αντιπρόεδρο και άλλα ενεργά μέλη, όπως με τη κ.Birgit Schöfberger και την κ.   Katharina Mergenthaler. Σκέφθηκα ότι, Θεέ μου, αυτό είναι μια δοκιμασία που πρέπει να την ξεπεράσω, ακόμη και εάν είναι δύσκολη“. Παρ΄όλα αυτά γνώριζε πάντα ότι όλα θα γίνουν καλά, επειδή πολλοί άνθρωποι ήλθαν να τη στηρίξουν και ιδιαίτερα εκπρόσωποι της βαυαρικής πολιτικής σκηνής, που δεν περίμενε. „Έτσι διαπιστώνεις ὀτι τελικά δεν βρίσκεσαι στο περιθώριο“.

Το αγωνιστικό της πνεύμα δραστηριοποιήθηκε πάλι σύντομα, όπως λ.χ. όταν έλαβε το πλάνο θεραπείας σε Κέντρο Αποκατάστασης. Σκέφθηκε να κάνει μια διάλεξη για τους βαρειά ανάπηρους. Αμέσως ήλθε σε επαφή με την αρμόδια κυρία και την ενημέρωσε για το τι σκέπτεται να κάνει. „Της είπα ότι χειρουργήθηκα τρεις φορές και μπορώ να κινήσω όλα τα μέλη του σώματός μου“.

Μετά από δύο μήνες της επετράπη να πάει στι σπίτι της. Όμως την εποχή αυτή άλλαξαν μερκά πράγματα γι΄αυτή. „Ο κορυφαίος στόχος μου ήταν να αποκτήσω και πάλι την υγεία μου, επειδή είμαι ένας κοινωνικά ζυμωμένος άνθρωπος και ήθελα να κάνω ακόμη πολλά, κυρίως ως Δημοτική Σύμβουλος και φυσικά για το σύλλογό μου“.

Η ιπποθεραπεία την έφερε ενώπιον πολλών νέων προκλήσεων, λέγει χαμογελαστά. Την εποχή αυτή έχουν 6 παιδιά και υπάρχουν ακόμη ελεύθερες θέσεις. Δύο θεραπευτές και 20 βοηθοί που εναλλάσσονται, φροντίζουν για τη θεραπευτική ιππασία που λαμβάνει χώρα στη Taufkirchner Reithalle in Hilpoding.Τα δύο άλογα που χρησιμοποιούνται για την ιπποθεραπεία, βρίσκονται σε ειδικό κατάλυμμα στη άλλη άκρη της πόλης. Για τη μεταφορά τους στο χώρο ιπποθεραπείας είναι απαραίτητο το αυτοκίνητο του συλλόγου, με τις δαπάνες ασφάλειας, βενζίνης και με ακόμη περισσότερα έξοδα. Η χρηματοδότηση γίνεται με τις εισφορές των μελών του συλλόγου, με τη πληρωμή των ωρών θεραπείας που αναλαμβάνουν στο μεγαλύτερο μέρος οι γονείς, αλλά κυρίως με δωρεές. Αυτό σημαίνει για την κ. Μπαλδεράνου: Ασταμάτητα να κτυπά το ταμπούρλο της διαφήμισης και να αξιοποιεί τις πολλές κοινωνικές σχέσεις της, πράγμα που κατορθώνει με μεγάλη επιτυχία.

Ο σύλλογος υπάρχει από εικοσαετίας, η κ. Μπαλδεράνου είναι από πολλά χρόνια η πρόεδρος και θέλει ευχάριστα να παραμείνει στη θέση αυτή.  „Γενικά θέλω να ληφθεί πρόνοια για ανθρώπους με αναπηρία. Μπορεί κάτι πολύ γρήγορα να συμβεί, όπως συνέβει και σε μένα“.

Για το λόγο αυτό είναι γι΄αυτήν αυτονόητο το ότι δραστηριοποιείται ενεργά στη „Διευθύνουσα Ομάδα: Συμμετοχή και Ενσωμάτωση“ του Δήμου. „Η εθελοντική μου προσφορά και η εργασία μου ως Δημοτική Σύμβουλος με βοήθησαν πολύ στην αρρώστεια μου“, μας επεξηγεί. Εύχομαι να γίνω και πάλι τελείως καλά. Προς το παρόν δεν είμαι ακόμη σε καλή σωματική φόρμα, αλλά αισθάνομαι το ότι κάποιος μου έχει θέσει ένα χαλινάρι και μου είπε ΩΩΩ, όχι τόσο γρήγορα. Αλλά αυτό δεν μπορώ τόσο γρήγορα να το συνειθίσω“.

Φως στις καρδιές

Το Τμήμα Leserhilfswerk της εφημερίδας Erdinger/Dorfener υποστηρίζει ιδρύματα και συλλόγους, όπως το σύλλογο για Θεραπευτική Ιππασία  στο Τάουφκιρχεν.

Δωρεές μπορούν να κατατεθούν με επιταγή στη Τράπεζα:

Zeitungsverlag Oberbayern. IBAN: DE54 7005 1995 0000 0171 11

Όσοι επιθυμούν να λάβουν βεβαίωση δωρεάς για την Εφορία παρακαλούνται να το δηλώσουν στην επιταγή και να αναγράψουν τη διεύθυνσή τους. Τα ονόματα των δωρητών θα δημοσιοποιηθούν. Εάν κάποιος δεν το επιθυμεί, παρακαλείται να το δηλώσει στην επιταγή.

Δημοσιογράφος Birgit Lang

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Merkur ΣΤΙΣ 31.12.2019

Helferin ist plötzlich auf Hilfe angewiesen

Sie ist das Gesicht des Vereins für Therapeutisches Reiten in Taufkirchen: Sosa Balderanou.

Taufkirchen – Ziel des Vereins ist die Förderung behinderter Kinder durch therapeutisches Reiten. Im Sommer hat die Vorsitzende selbst eine schwere Zeit durchgemacht, doch sie hat nie daran gedacht, aufzugeben. Auch oder vor allem um der Kinder willen.

„Es ist schwierig, eine Familie zu finden, die ihr Kind zur Schau stellt. Die Eltern sind ja mit der Situation meistens ziemlich ausgelastet“, erklärt Sosa Balderanou, die Vorsitzende des Vereins für Therapeutisches Reiten. Sie bittet dennoch um Unterstützung, weil sie einen landkreisweiten Ausflug nach Gut Aiderbichl organisieren möchte. „Es wäre schön, wenn durch die Aktion Licht in die Herzen die oder ein Teil der Kosten übernommen werden.“ Jedes Kind hätte etwas davon, und auch die Eltern fänden die Idee toll. Auch andere Menschen mit Einschränkungen würde Balderanou bei dem Ausflug gerne mitnehmen, auch wenn sie kein Mitglied des Vereins seien.

Dieses Jahr sei aufgrund ihrer eigenen Krankheit der geplante Tag der offenen Tür ausgefallen, erklärt Balderanou. „Deshalb möchte ich es anders gestalten, damit die Sponsoren sehen, wo ihre Spendengelder hingehen und damit die Menschen, die immer spenden, mit uns ins Gespräch kommen.“ Die Vorsitzende werde oft zu Spendenübergaben eingeladen, und diese Termine würden meist nicht allzu lange dauern. „Aber mir ist es wichtig, dass die Spender wissen, was wir für ein Verein sind, was wir machen und wofür die Spendengelder verwendet werden.“

Wie man sich mit körperlicher Einschränkung fühlt, musste die 43-jährige Taufkirchener Gemeinderätin heuer am eigenen Leib sehr schmerzvoll erfahren. „Im Juli, während des Taufkirchener Volksfestes, in der schönsten Zeit des Jahres, habe ich pausieren müssen. Eigentlich hatte ich an eine andere Pause gedacht“, sagt sie. Aber in dieser Zeit sei sie so gehandicapt gewesen, wie manches ihrer Kinder – und das das erste Mal im Leben.

Als sie davon erzählt, sammeln sich Tränen in ihren Augen. „Wenn man auf einmal nichts mehr kann, auf fremde Hilfe angewiesen ist und der größte Wunsch ist, dass man wieder gesund wird, ist alles andere auf einmal unwichtig“, erklärt die sozial überaus engagierte Taufkirchenerin mit griechischen Wurzeln. „Ich bin ein Mensch, der immer alles planen muss. Aber zu dem Zeitpunkt habe ich nichts mehr geplant. Ich war nur froh, wenn ich am nächsten Tag aufgewacht bin, ohne Schmerzen und ohne Kopfweh.“

Sosa Balderanou hatte einen Tumor im Kopf, an dem sie drei Mal operiert werden musste. Ein Jahr lang hatte sie die kleine Beule schon gespürt, aber nie die Zeit, um krank zu sein. „Ich dachte mir immer, wenn ich mal Zeit habe, lass ich es anschauen.“ Aber die Beule wurde immer größer, „und Mitte Juni konnte ich nicht mehr gehen“. Erst da habe sie endlich einen Arzt aufgesucht, und am 8. Juli die schockierende Diagnose erhalten. Trotzdem ließ sie sich abends noch zu einer Spendenübergabe fahren und nahm das Geld für den Verein – auf Krücken gestützt – entgegen. Sie habe den Vereinsvorstand über ihre Krankheit in Kenntnis gesetzt und um Verständnis gebeten, dass sie eine gewisse Zeit ausfallen werde. „Ich habe mit Dr. Alison Davies eine gute Stellvertreterin und weitere engagierte Mitglieder wie Birgit Schöfberger oder Katharina Mergenthaler. Ich dachte mir, Herrgott, das ist eine Prüfung, die ich überstehen muss, auch wenn es schwierig ist.“ Dennoch habe sie immer gewusst, dass alles gut werde, weil immer wieder Menschen gekommen seien, die sie unterstützt hätten – auch aus der Politik, von denen sie es nicht erwartet habe: „Da merkst du, dass du doch nicht ganz unrecht bist.“

Ihr Kampfgeist erwachte schon früh wieder, etwa als sie auf Reha den Therapieplan erhielt. Darauf sei für sie als Pflichtveranstaltung ein Vortrag über Schwerstbehinderte gestanden. Sofort habe sie die zuständige Dame kontaktiert und sie gefragt, was sie dort soll. „Ich sagte ihr, ich bin drei Mal operiert worden und kann alles bewegen.“

Zwei Monate später durfte sie wieder heim. Aber in dieser Zeit hatte sich einiges für sie geändert. „Mein oberstes Ziel war, wieder gesund zu werden, denn ich bin ein sozial eingestellter Mensch und wollte noch so viel machen, vor allem als Gemeinderätin und natürlich für meinen Verein.“

Die Hippotherapie stelle sie immer wieder vor neue Herausforderungen, gibt sie mit einem Strahlen zu. Momentan habe man sechs Kinder und noch Kapazitäten frei. Zwei Therapeuten und 20 Helfer, die sich abwechseln, kümmern sich um die therapeutischen Reitstunden in der Taufkirchener Reithalle in Hilpolding. Die beiden Therapiepferde seien auf der BJ-Ranch in Weg, am anderen Ende des Orts, untergebracht. Für den Transport zu den Therapiestunden werde das Vereinsfahrzeug benötigt, das Versicherung, Sprit und mehr koste. Das Auto sei kostenlos in Moosen untergestellt. Alles in allem braucht der Verein pro Jahr an die 20 000 Euro. Er finanziert sich durch die Beiträge der Mitglieder, durch die Stundengebühren, die die Eltern meistens übernehmen, und vor allem durch Spenden. Das heißt für Balderanou: Unermüdlich die Werbetrommel rühren und ihre vielen Beziehungen nutzen, was sie sehr erfolgreich macht.

Den Verein gibt es seit über 20 Jahren, sie ist seit vier Jahren Vorsitzende und möchte es auch gerne bleiben. „Ich will generell, dass mehr für Menschen mit Einschränkungen unternommen wird. Es kann so schnell gehen, und man ist selber betroffen“, betont sie.

Deshalb ist es für sie auch selbstverständlich, dass sie sich in der Lenkungsgruppe Teilhabe und Inklusion der Gemeinde engagiert. „Mein ehrenamtliches Engagement und meine Arbeit als Gemeinderätin haben mir über meine Krankheit hinweggeholfen“, erklärt sie. „Ich wünsche mir nur, dass ich wieder ganz gesund werde. Denn ich fühle mich noch nicht ganz fit, sondern als ob mir jemand Zügel auferlegt hat und mir sagt ‚Hohoho, nicht so schnell’. Aber daran kann ich mich nicht so schnell gewöhnen.“

Licht in die Herzen

Das Leserhilfswerk des Erdinger/ Dorfener Anzeiger unterstützt Einrichtungen und Vereine wie den für Therapeutisches Reiten in Taufkirchen. Spenden sind auf das Konto (Nummer 17 111) bei der Sparkasse Erding möglich. Kontoinhaber: Zeitungsverlag Oberbayern. IBAN: DE54 7005 1995 0000 0171 11. Auf Wunsch werden Spendenquittungen ausgestellt. Dies vermerken Sie bitte mit Ihrer Adresse auf dem Überweisungsträger. Die Namen der Spender werden veröffentlicht. Wer dies nicht wünscht, vermerkt es bitte ebenfalls auf der Überweisung.

Birgit Lang

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ