Δύο υπέροχα βιβλία που θα ταξιδέψουν, θα προβληματίσουν και θα συγκινήσουν τον κάθε ηλικίας αναγνώστη.

 

Δεν θα σε πειράξει κανείς

 

                                                   Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής

                                               Εικόνες: Κατερίνα Βερούτσου

                                                       Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική 2018

                         Από 4 ετών

 

Ο Ματίας ήταν ένας ατίθασος γάτος. Έκανε ό, τι σκαρφιζόταν στο κεφάλι του. Έτσι και έβαζε κάτι στο νου του, δεν έκανε πίσω. Όσα παράπονα και αν του έκαναν, ο Ματίας δεν άλλαζε.

Μια μέρα κάτι νέο σφηνώθηκε στο μυαλό του. Το είχε πάρει απόφαση. Οι γονείς του έλειπαν και θα επέστρεφαν σε 2-3 μέρες. Ο Ματίας είχε μείνει σπίτι με τη γιαγιά. Έτσι ο Ματίας κλειδώθηκε στο μπάνιο και πήρε την ξυριστική μηχανή. Σε λίγα λεπτά τα μαλλιά της κεφαλής του είχαν αφαιρεθεί. Το πρωί φόρεσε σκουφάκι για να μην το καταλάβει η γιαγιά και πήγε στο σχολείο καμαρωτός. Εννοείται πως το σκουφάκι το έβγαλε πριν περάσει το κατώφλι της πόρτας. Πω πω καζούρα που έφαγε. Το γυμνό του το κεφάλι ήταν το θέμα της ημέρας. Αλλά ο Ματίας δεν πτοήθηκε. Εκείνο το βράδυ συνέχισε το έργο του μέχρι που δεν έμεινε τρίχα ή μουστάκι στο γατίσιο σώμα και πρόσωπό του.

Την επόμενη μέρα τα πράγματα στο σχολείο ήταν ακόμα πιο δύσκολα. Γέλια και φωνές τον είχα κατακλύσει και κάποια γατιά της έκτης τον αποκαλούσαν μέχρι και «Φρικιό». Κάποια στιγμή ο Ματίας “έσπασε” και έτρεξε και κρύφτηκε. Η δάσκαλά του τον αναζήτησε και, όταν τον βρήκε, τον πήρε αγκαλιά και άκουσε όσα είχε να της πει. Και σαν τελείωσε ο Ματίας, του έδωσε μια υπόσχεση: δεν θα σε πειράξει κανείς!

Το «Δεν θα σε πειράξει κανείς» είναι από τα πιο δυνατά βιβλία για την ανιδιοτελή αγάπη. Μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος όταν αγαπά αληθινά; Όταν νοιάζεται πιο πολύ για τον άλλον από τον ίδιο του τον εαυτό; Ο συγγραφέας σε αυτό του το βιβλίο έχει προσεγγίσει το θέμα με τέτοιο μοναδικό τρόπο που δεν θα αφήσει κανέναν αναγνώστη ασυγκίνητο. Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου έρχεται να ολοκληρώσει αυτό το εξαίρετο αποτέλεσμα. Με συγκλονιστικές εικόνες η εικαστικός αγκαλιάζει το κείμενο ακλουθώντας την ίδια ένταση και συναισθήματα του κειμένου.

Ένα ποτάμι μέσα μου

                                                  Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

                                     Εικόνες: Σοφία Γαλή

                                           Εκδόσεις Πατάκης 2018

                            Από 4 ετών

Όλοι έχουμε ένα ποτάμι μέσα μας. Άλλοτε το αφήνουμε να ξεχειλίσει και να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του κι άλλοτε το ‘δαμάζουμε’ και το κρατάμε ήρεμο και ελεγχόμενο.

Έτσι και ο Γιάννης κρατά το δικό του ποτάμι ήσυχο. Δεν το άφησε να θεριέψει ούτε όταν του πήραν την μπάλα ούτε όταν ο αδερφός του δεν έπαιξε μαζί του. Εκεί που πήγαινε το ποτάμι του να φουσκώσει και να αγριέψει, ο μικρός μας ήρωας το μάζευε και το γαλήνευε. Είχε βρει ένα κόλπο και πετύχαινε κάθε φορά. Ευτυχώς είχε και τον Δία, τον αγαπημένο του σκύλο που περνούσαν ώρες μαζί. Και οι μέρες κυλούσαν σαν κρυστάλλινο ποτάμι μέχρι που ένα πρωινό ο Δίας χάθηκε. Όσο κι αν έψαξαν, το σκυλί ήταν άφαντο.

Εκεί ήταν η πρώτη φορά που το ποτάμι του Γιάννη έγινε ατίθασο. Όσα κόλπα  και αν είχε μάθει το παιδί, τούτη τη φορά το ποτάμι ήταν ανεξέλεγκτο.

Φούσκωνε και φούσκωνε μέχρι που ξεχείλισε και παρέσυρε τα πάντα γύρω του.  Για μέρες ήταν χείμαρρος μέχρι που ξαφνικά, μια μέρα, τα νερά σταμάτησαν και το ποτάμι στέρεψε.

 

Η Μαρία Ρουσάκη μας χαρίζει ένα υπέροχο βιβλίο για τα συναισθήματα που τόσο φοβόμαστε να παραδεχτούμε. Πόσο εύκολο είναι να ανοίξουμε την καρδιά μας και να φανερώσουμε όλα αυτά που νιώθουμε; Ειδικά αυτά, τα πιο δύσκολα που μας πνίγουν και μας στεναχωρούν. Πολύ έξυπνο και εύστοχο το εύρημα του ποταμιού. Ο αναγνώστης παρασύρετε από τα νερά του και αφήνετε στα ‘χέρια’ αυτής της τρυφερής ιστορίας.

Η εικονογράφηση της Σοφίας Γαλή μοναδική. Με απαλά ψυχρά χρώματα και λεπτεπίλεπτα, φινετσάτα σχέδια η εικονογράφος αγκάλιασε μοναδικά το κείμενο.

Το «Ένα ποτάμι μέσα μου» είναι ένα βιβλίο που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους.