Φεύγει Έρχεται

Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων – Μάνος Κοντολέων

Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου

Εκδόσεις : Καλειδοσκόπιο

Ηλικία: 5+

Ο Φοίβος φεύγει από τον Βορρά, όπου μένει με τη μαμά και τον μπαμπά του, και πηγαίνει στο Νότο, για να περάσει μερικές μέρες με τους συγγενείς του.  Από τη μία, μοιραζόμαστε τον ενθουσιασμό και την αγωνία του Φοίβου, μαζεύουμε μαζί τις βαλίτσες του, προετοιμαζόμαστε για το ταξίδι και, από την άλλη, βιώνουμε βήμα βήμα τις ετοιμασίες του παππού, της γιαγιάς, του θείου και των ξαδελφιών του που περιμένουν με λαχτάρα την άφιξη του Φοίβου.

Το Φεύγει Έρχεται είναι μία ιστορία, μία οικογένεια… χωρισμένη στα δύο. Είναι ένα βιβλίο που ενώνει αντιθέσεις και διαφορετικούς κόσμους όπως το Βορράς – Νότος, Κρύο – Ζέστη, Βροχή – Ήλιος, Φεύγει – Έρχεται. Και αυτοί οι δύο κόσμοι ενώνονται αβίαστα, έχοντας τη λαχτάρα, την επιθυμία και την αγάπη που τους πλημμυρίζει ως κινητήρια δύναμη.

Ένα βιβλίο για τη μετανάστευση, για τους οικογενειακούς δεσμούς, δοσμένο πρωτότυπα και τρυφερά.

Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα

Συγγραφέας: Ξανθή Μαντέλα

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις : κόκκινη κλωστή δεμένη

Ηλικία: 5+

Ο άσπρος σκύλος, για ακόμη μια φορά, βρισκόταν σε ένα μεγάλο χώρο, παρέα με πολλά κουτάβια. Βρισκόταν σε ακόμα μία εκδήλωση της φιλοζωικής εταιρίας. Χαρές που έκαναν αυτά τα μικρά. Κουνούσαν τις ουρές τους, γάβγιζαν παιχνιδιάρικα, ήταν όλο σκέρτσο και τσαχπινιά. Ήλπιζαν πως θα έβρισκαν τη μία και μοναδική τους οικογένεια. Αυτή που θα τα κρατούσε παντοτινά. Έτσι ήλπιζε, κάποτε, και ο άσπρος σκύλος. Οχτώ χρόνια μπαινοέβγαινε από αυτόν τον φράχτη. Γνώρισε πολλές οικογένειες. Του έδωσαν πολλά ονόματα. Μα κανένα δεν κράτησε για πολύ. Μέχρι και  ελεύθερος στους δρόμους έζησε. Μέσα στον φόβο και στον κίνδυνο.

Εδώ και καιρό, όμως, βρισκόταν μέσα από τον φράχτη. Και για ακόμα μια φορά χωρίς όνομα. Αλλά πλέον το είχε πάρει απόφαση. Δεν θα προσπαθούσε να κερδίσει καμία οικογένεια, είχε πια κουραστεί… μεγαλώσει.

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο που μας μιλάει για την φιλοζωία, την υπευθυνότητα, τα συναισθήματα και τη σωστή συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε απέναντι στα ζώα.

Παιχνίδια με τον παππού!

Συγγραφέας: Σοφία Τσιάμη

Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη

Εκδόσεις : Ελληνοεκδοτική

Ηλικία: 5+

Αν ήταν ο παππούς εδώ, και τι δε θα κάναμε! Από το πρωί θα παίζαμε.

Θα γινόμασταν Ζορό, θα φτιάχναμε χαρταετό, μέχρι και που θα ανεβαίναμε στο πιο ψηλό βουνό.  Τι χορό, σαν τους Ινδιάνους, θα στήναμε, τι πύργους από πάγο θα χτίζαμε. Βασιλιάδες, πιλότοι και κηπουροί, τα πάντα θα γινόμασταν.

Αλλά να που ο παππούς δεν είναι εδώ, έφυγε στα κρυφά και δεν τον βλέπω καθόλου πια. Πολύ κατεργάρης, όμως, αυτός ο παππούς μου. Πώς το καταφέρνει, δεν ξέρω. Αν και βρίσκεται πολύ μακριά, είναι πάντα δίπλα μου, με προσέχει, με έχει καλά.

Με ποιητικό λόγο, η συγγραφέας μας μιλάει για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Μας δείχνει με τρόπο τρυφερό πως αυτή η αγάπη υπάρχει και συνεχίζεται, αρκεί να το πιστέψουμε.

Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ