Φον ο Φοβερός!

Συγγραφέας: Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2017

Ηλικία: από 5 ετών

 

Το όνομά του: Φον ο Φοβερός. Μαμά του η Τρέλα, αδέρφια του η Τρομάρα, η Φοβέρα και η Παγωμάρα και αγαπημένος ξάδερφος ο Πανικός. Με τέτοιο συγγενολόι πώς θα μπορούσε να μην κατατρομάξει μικρούς και μεγάλους; Κάθε φορά, όμως, με άλλη μορφή. Τη μια είχε πέντε κεφάλια, μετά έξι, και μετά… τσουπ ξεπεταγόταν άλλο ένα. Την άλλη ξεφύτρωνε κεφάλι δράκου, κέρατα, ουρές μακριές και δόντια κοφτερά. Ήταν ένας και μοναδικός αυτός ο Φον.

Στα αλήθεια ήταν πολύ, μα πολύ τρομακτικός. Η δύναμή του πήγαζε από τους φόβους των παιδιών… και όχι μόνο. Με το που τρόμαζε κάποιος, φοβόταν, έχανε τα λόγια του και τα λογικά του. Και τότε να σου ο Φον ακόμα πιο ατρόμητος από ποτέ. Μέχρι που μια μέρα ένα μικρό πλασματάκι, ένα τόσο δα μικρό παιδί ήρθε κοντά, τον κοίταξε κατάματα και του είπε «Δε σε φοβάμαι!». Τότε ξαφνικά έφυγαν τα κέρατα, εξαφανίστηκαν οι ουρές, έπεσαν τα κοφτερά δόντια και με ένα πιφ-παφ εξατμίστηκε και αυτός. Αχ αυτός ο Φον…

Η Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου μας χαρίζει ένα πρωτότυπο βιβλίο για τον φόβο. Για τους φόβους που μας κυριεύουν και μας αποπροσανατολίζουν. Με ένα βιβλίο γεμάτο παραστατικές εικόνες και χιούμορ κάνει τον φόβο να εξαφανιστεί μια για πάντα.

Οι εικόνες της Αιμιλίας Κονταίου μαγικές. Με υπέροχες φιγούρες και χρώματα αγκαλιάζει αρμονικά το κείμενο.

 

Η ιστορία μιας μουντζούρας

 

Συγγραφέας: Μαριέττα Κόντου

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2017

Ηλικία: από 8 ετών

 

Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε ένα λαθάκι.  Όχι! Όχι! Λάθος! Πάμε από την αρχή. Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε μια μουντζούρα. Αυτή, για όλους, φάνταζε ένα συνηθισμένο, βαρετό και κακομούτσουνο λάθος. Αλλά σας διαβεβαιώνω πως αυτό ήταν μόνο μια φήμη, μπορεί και δύο ή τρεις. Γιατί οι αποδείξεις και τα ντοκουμέντα απέδειξαν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά.

Η κακόφημη μουντζούρα, που λέτε, ήρθε ένα πρωί και εγκαταστάθηκε στο μπλε τετράδιο της Ρωξάνης. Όταν λέμε εγκαταστάθηκε, εννοούμε για τα καλά. Τι κι αν την έσβηνε το κορίτσι ξανά και ξανά, αυτή δεν έλεγε να το κουνήσει από εκεί. Η μουντζούρα το είχε πάρει απόφαση. Θα έκανε την επανάστασή της. Και για αυτή την διαμαρτυρία επέλεξε το τετράδιο της Ρωξάνης. Μάλλον το ήξερε ότι θα την είχε σύμμαχο. Και δεν έπεσε έξω. Η Ρωξάνη το πήρε απόφαση και με στόμφο ανακοίνωσε: Αυτή η μουντζούρα, όπως και οι περισσότερες, υπάρχουν για κάποιο λόγο γιατί πίσω από αυτές κρύβονται αναμνήσεις και παιδική ανεμελιά.

«Η ιστορία μιας μουντζούρας» της Μαριέττας Κόντου έρχεται να υπερασπίσει και να υποστηρίξει όλα αυτά τα λαθάκια με νόημα. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είμαι σίγουρη πως θα δείτε τις μουντζούρες με άλλο μάτι. Θα προσπαθήσετε να μάθετε τι κρύβετε πίσω από αυτό το γκριζωπό σχέδιο και ποια είναι η δική  του ιστορία.

Οι μουντζούρες μόλις κέρδισαν – δικαίως – τον χώρο τους στο χαρτί. Σήκωσαν το ανάστημά τους και τους δόθηκε η θέση που τους αξίζει.

Η εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά αποτύπωσε εξαιρετικά την ιστορία.

Από την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ