Παραμύθια με καρπούζι

Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα

Εικόνες: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο 2018

Ηλικία: Από 6 ετών

«Τρία είναι τα πράγματα που αγαπώ περισσότερο το καλοκαίρι: η θάλασσα, το καρπούζι και τα παραμύθια της γιαγιάς. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά….»  έτσι ξεκινά η ιστορία της μικρής μας ηρωίδας και μας παρασέρνει σε ένα γλυκό ταξίδι.

Με το που κλείνει το σχολείο, η ηρωίδα μας μπαίνει σε καράβι και πηγαίνει στο νησί, στο σπίτι της γιαγιάς.  Η γιαγιά πάντα την περιμένει στο λιμάνι και πάντα ανεβαίνουν τις σκάλες του σπιτιού, η μικρή τρέχοντας και η γιαγιά με ένα αχ. Μια πιατέλα με γλυκό καρπούζι πάντα υπάρχει στο μπαλκόνι και η γιαγιά πάντα κάθεται στην πολυθρόνα της με τα ξεθωριασμένα λουλούδια και ξεκινάει τα παραμύθια.  Και κάτω στην ακρογιαλιά πάντα την περιμένει ο φίλος της ο Λεωνίδας και τα παιχνίδια του καλοκαιριού.

Οι μέρες περνούν και φεύγει το καλοκαίρι και έρχεται το επόμενο.. και το επόμενο. Κι έρχεται και ο καιρός που αυτό το ‘πάντα’ αλλάζει και μαζί με αυτό αλλάζει και το καλοκαίρι. Αλλά, παρά τις αλλαγές,  παραμένει γλυκό σαν το κατακόκκινο καλοκαιρινό καρπούζι.

Ένα υπέροχο βιβλίο για ένα στενάχωρο θέμα, την απώλεια. Συγγραφέας και εικονογράφος ένωσαν τις δυνάμεις τους και μας χάρισαν ένα αποτέλεσμα μαγικό.

 

Θα μου χάριζες τα μαλλιά σου

Συγγραφέας: Ελένη Πολυματίδου

Εικόνες: Δωροθέα Λούκρη

Εκδόσεις: Γράφημα 2018

Ηλικία: Από 5 ετών

 

 

Η Ελένη έχει φουντωτά μαλλιά. Από αυτά τα ατίθασα που κρύβουν την θέα στους πίσω, που πιάνονται σε κλαδιά δέντρων και που γίνονται φωλιά πολλών αντικειμένων. Όσο και αν προσπαθεί να γίνει αόρατη, η αφάνα δεν την αφήνει. Πόσο θα ήθελε να είχε απλό ίσιο μαλλί. Έτσι δεν θα την κορόιδευαν οι συμμαθητές της και θα περνούσε απαρατήρητη. Δεν θα ήταν διαφορετική.

Μια μέρα σε ένα πάρτι γνώρισε ένα κορίτσι. Τη Στεφανία. Ήταν όμορφη με γελαστά μάτια και ζεστή καρδιά. Δεν είχε αφάνα σαν την Ελένη. Δεν είχε καθόλου μαλλιά.

  • Θα μου δάνειζες τα μαλλιά σου για μια μέρα; τη ρώτησε η Στεφανία.

Έτσι ξεκίνησε μια φιλία υπέροχη. Μια φιλία που, εκτός από τα μαλλιά, μοιράζονται όνειρα και σχέδια για το μέλλον.

Μια τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα και τη φιλία. Αν και αναφέρεται σε ένα θέμα στενάχωρο, η συγγραφέας δεν ‘σκοτεινιάζει’ το κείμενο. Εστιάζει στην αποδοχή του διαφορετικού και στη δύναμη της φιλίας. Η εικονογράφηση της Δωροθέας Λούκρη ντύνει υπέροχα την κάθε σελίδα.

Από την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου