Επίσκεψη του ‘Επαρχου Σβέμπις Χαλ υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) με θέμα την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Ο Έπαρχος του ΣβέμπιςΧαλ, ΓκέρχαρντΜπάουερ, επισκέφθηκε το Δημάρχο Μήλου, Γεράσιμο Δαμουλάκη, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη πιλοτική εφαρμογή ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στο νησί. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι αντιδήμαρχοι κυρίες Ζαμπέτα Τουρλού και Σοφία Βαμβακάρη. Η επίσκεψη του Γερμανού Έπαρχου έγινε μετά από πρόσκληση του κυρίου Δαμουλάκη στο πλαίσιο της ετήσιας συνδιάσκεψης της ΕΓΣ που είχε προηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο στο Sindelfingen.

Τα θέμα που κυριάρχησε κατά την ελληνογερμανική συνεργασία ήταν η  διαχείριση απορριμμάτων, καθώς η Μήλος προχωρά στην αναβάθμιση των δομών της με μεγάλη ευαισθησία προς το  περιβάλλον. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί για τη δημοτική αρχή βασικό πυλώνα, με  στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων και με εργαλεία τις ενημερωτικές καμπάνιες, την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της επανάχρησης, αλλά και της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων, δηλαδή τη μείωση των όγκων των αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ. Στο σχεδιασμό του Δημάρχου της Μήλου συγκαταλέγεται η πρώτη πιλοτική εφαρμογή στην Ελλάδα μιας μονάδας αξιοποίησης των υπολειμμάτων με παραγωγή ενέργειας ή/και ζεστού νερού. Η μονάδα αυτή θα υλοποιηθεί σε μορφή κοντέινερ έτσι ώστε να είναι εναρμονισμένη με το φυσικό τοπίο του νησιού.

Ο τουρισμός, με τη δημιουργία δομών προβολής της Μήλου στην Επαρχία ΣβέμπιςΧαλ, αλλά και την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού λόγω  των θερμών πηγών του ηφαιστειογενούς νησιού απασχόλησε επίσης την ελληνογερμανική συνεργασία. Ένα ακόμα ζήτημα συζήτησης ήταν η αξιοποίηση ενός μύκητα με πολύ ενδιαφέρουσες θεραπευτικές ιδιότητες που έχει βρεθεί στις αλυκές και η αξιοποίηση ενδεχόμενων διμερών ερευνητικών προγραμμάτων στην κατεύθυνση της επιστημονικής προβολής της ανακάλυψης αυτής.

Στον τομέα του πολιτισμού, ο  Δήμαρχος της Μήλου ζήτησε από τον κύριο Μπάουερ την έμπρακτη υποστήριξή του στην διεκδίκηση της επιστροφής της «Αφροδίτης της Μήλου» στην Ελλάδα με το σύνθημα «Takemehome». Ο Έπαρχος ανταποκρίθηκε θετικά και δεσμεύθηκε να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στήριξης αυτής της προσπάθειας. Συντονιστής εκ μέρους  της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ήταν οκ. Δημήτρης Σωπίκης.

Ο κύριος Μπάουερ ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα της μεγαλύτερης παγκοσμίως μεταλλευτικής εταιρίας IMERYS στο νησί, η οποία θεωρείται  υπόδειγμα συνεργασίας ιδιωτικού και δημοτικού τομέα σε θέματα προστασίας και ανάδειξης περιβάλλοντος, καθώς η εταιρία συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού με καλές πρακτικές και ενισχύοντας την αρμονική συνύπαρξη της εξόρυξης και του τουρισμού. Επίσης συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της βιοποικιλότητας και η δημιουργία πρότυπης βιολογικής καλλιέργειας αμπελιών στο νησί.

Τέλος, ο Έπαρχος Μπάουερ προσκάλεσε τον Δήμαρχο της Μήλου να επισκεφθεί την Επαρχία ΣβέμπιςΧαλ και να εξετάσουν μαζί αναλυτικά όλες τις μεθόδους που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο νησί.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ