(c) ellinikignomi

-Υπεγράφη στην Καβάλα από τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών
-Αλέξης Τσίπρας: “Είναι ένα έργο στρατηγικής και ιστορικής σημασίας!  – Ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους και συνδέουμε τον Δούναβη με την Μαύρη Θάλασσα”!
– Μπόϊκο Μπορίσωφ: “Εάν υπάρξουν τα έργα υποδομής, τότε το Αιγαίο θα μπορεί να συνδεθεί με το λιμάνι του Ρούσε και η Καβάλα θα μπορέσει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με το Ρούσε και με μια μεγάλη οικονομία της ενδοχώρας”!
Έργο στρατηγικής και ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε την σιδηροδρομική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της επίσημης συνάντησής του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόϊκο Μπορίσωφ, στην Καβάλα, όπου υπέγραψαν την σχετική συμφωνία.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη, ότι θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς στην πραγματικότητα “ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους και συνδέουμε τον Δούναβη με την Μαύρη Θάλασσα”!

«Είμαστε αποφασισμένοι να βαδίσουμε με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, και να προχωρήσουμε με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό»,

«Στο μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφουμε σήμερα, προβλέπεται και η δημιουργία κοινού φορέα υλοποίησης» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά στην στήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας είναι καίριας σημασίας για τα Βαλκάνια», τόνισε ο ίδιος και υπογράμμισε, πως η σιδηροδρομική διασύνδεση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να υποστηριχθεί και το λιμάνι της Καβάλας. Προσέθεσε δε, πως το έργο θα αναβαθμίσει εμπορικά και τουριστικά την περιοχή.
«Είμαστε αποφασισμένοι να βαδίσουμε με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, και να προχωρήσουμε με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό», σημείωσε επίσης ο Έλληνας
Πρωθυπουργός.
«Με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δυο χωρών […] και θα αξιοποιήσουμε αυτή τηνμσυνεργασία για την σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των
λαών μας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε, λέγοντας ότι «θα συνεργαστούμε στενά για την επιτυχία της βουλγαρικής προεδρίας της Ε.Ε., καθώς την νιώθουμε δίκη μας, είναι μια βαλκανική προεδρία» !

«Η Ελλάδα  βγαίνοντας από την οικονομική κρίση, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Θέλουμε να έχουμε έναν θετικό ρόλο ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις ηπείρους»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Βούλγαρο ομόλογό του για την παρουσία του στην Καβάλα και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε:
«Έχουμε όραμα να βγάλουμε τα Βαλκάνια μπροστά.!Αυτή η περιοχή, (τα Βαλκάνια) είναι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης». Άλλωστε, όπως είχε επισημάνει σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, οι Βαλκάνιοι περνούν το μήνυμα, ότι έχουν άποψη και όραμα για την περιοχή.
«Κοιτάμε μπροστά αλλά δεν μπορούμε να μην διδασκόμαστε από την Ιστορία», είπε ο ίδιος.
«Είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, και χωρίς την συμβολή των χωρών μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις», υπογράμμισε επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα, βγαίνοντας από την οικονομική κρίση, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Θέλουμε να έχουμε έναν θετικό ρόλο ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις ηπείρους», διεμήνυσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι η επιδίωξη αυτή ενισχύεται μέσω της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που έχει η Ελλάδα -«ένα δόγμα, που εφαρμόζουμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια και αποφέρει καρπούς»- αλλά και από την διαρκή προσπάθεια
να βγει η χώρα από την κρίση. Η οποία προσπάθεια, συνέχισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, «να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε όλη την Ε.Ε., όπως και στην προοπτική οικονομικής ανάκαμψης και επιτυχίας σε όλη την Ε.Ε. και την ευρωζώνη».

Μπόϊκο Μπορίσωφ: «Εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, η Καβάλα θα μπορέσει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με το Ρούσε και με μια μεγάλη οικονομία της ενδοχώρας»

Από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση Βούλγαρου δημοσιογράφου, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόϊκο Μπορίσωφ τόνισε, ότι «είχαμε την δυνατότητα να μιλήσουμε με τον ομόλογο μου και χθες στο δείπνο
για το πρόβλημα των Βαλκανίων. Ένα από τα μεγαλύτερα
προβλήματα είναι, ότι εάν κινηθούμε στο επίπεδο, ποια χώρα είναι η μεγαλύτερη (…), τότε το αποτέλεσμα είναι πολύ επικίνδυνο (…) Γι’ αυτό με την σεμνότητα, που μας διακρίνει, (σ.σ. μιλώντας για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον εαυτό του), ξεκινάμε με πιο μικρά πράγματα», είπε ο κ. Μπορίσωφ, κάνοντας αναφορά στα έργα
υποδομής σε επίπεδο αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικής σύνδεσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός επεσήμανε, ότι, εάν υπάρξουν τα έργα υποδομής, τότε το Αιγαίο θα μπορεί να συνδεθεί με το λιμάνι του Ρουσε (μέσω του λιμανιού της Καβάλας). «Εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, η Καβάλα θα μπορέσει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με το Ρούσε και με μια μεγάλη οικονομία της ενδοχώρας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Καταλήγοντας στην απάντησή του, ο κ. Μπορίσωφ τόνισε, ότι στην τριμερή της Θεσσαλονίκης (Ελλάδα-Βουλγαρία-Σερβία), «συζητήσαμε την δυνατότητα να ενταχθεί και η Σερβία και να επεκταθεί το έργο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης», και πρόσθεσε, πως όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα μπορούσε να ενταχθεί και η Ρουμανία.
«Για αυτό τον λόγο πήραμε την απόφαση στις 3 Οκτωβρίου να συναντηθούμε στην Βαρνα και να πραγματοποιηθεί τετραμερής, με την συμμετοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας και να
ολοκληρωθεί το εγχείρημα», κατέληξε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ