-“Σε διαφορετική περίπτωση, η Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει την Συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Η Τουρκία συμφώνησε τον περασμένο Μάρτιο να σταματήσει τους παράνομους μετανάστες, που προσπαθούν να φθάσουν στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης, την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταργήσει μέχρι το τέλος του έτους την βίζα για τους Τούρκους πολίτες, που θέλουν να επισκέπτονται την Ευρώπη και να μην επιμένει να αλλάξει η τουρκική νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει την Συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης”. Αυτή την προειδοποίηση απηύθυνε στους Ευρωπαίους ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εμέρ Τσελίκ, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο “Reuters”.

«Το να πιέζουν οι Ευρωπαίοι να αλλάξει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία, παρά την κατάσταση, είναι σαν να βάζουν έναν φραγμό στην απελευθέρωση της βίζας και επομένως οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις, που έδωσαν»

Καθώς η απελευθέρωση της βίζας επρόκειτο να γίνει εντός του Οκτωβρίου, αλλά οι Βρυξέλλες ζητούν να αλλάξει πρώτα η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας, ο κ.Τσελίκ ανέφερε τα εξής:
«Το να πιέζουν για κάτι τέτοιο, παρά την κατάσταση, είναι σαν να βάζουν έναν φραγμό στην απελευθέρωση της βίζας και επομένως οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις, που έδωσαν». TOURKIA
«Στην περίπτωση αυτή δεν θα εφαρμόσουμε την Συμφωνία επανεισδοχής και θα την ακυρώσουμε, αν χρειαστεί», πρόσθεσε ο ίδιος, που υποστήριξε, ότι η Τουρκία έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι οι αφίξεις παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σε 20-30 ανθρώπους την ημέρα, από τους 7.000 που είχαν φτάσει στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2015.
Είπε, επίσης, ότι οι μαζικές διαθεσιμότητες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου δεν είχαν καμιά επίπτωση στην ομάδα, η οποία διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ