Πολλοί πιστεύουν, πως η Γερμανία δεν θα αντέξει εντός του ευρώ να καλύπτει για πολύ τα σκάνδαλα, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της «Deutsche Bank» αλλά και της VW, ενώ αναλυτές κάνουν λόγο για «τρύπα» 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, σε περίπτωση, που η Γερμανία επιμείνει να υπερασπίζεται τον κυρίαρχο ρόλο της εντός του ευρώ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο επικεφαλής του γερμανικού «Iνστιτούτου Oικονομικών Ερευνών» (IFO), Hans-Werner Sinn παρέδωσε στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, εμπιστευτική μελέτη, με την οποία εισηγείται την επιστροφή της Γερμανίας στο εθνικό της νόμισμα, το μάρκο!
Υπενθυμίζουμε, ότι ο ίδιος ο κ. Sinn εκτιμούσε, πως η πολιτική της επιβεβλημένης εσωτερικής υποτίμησης, του αποπληθωρισμού και της ύφεσης ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα στα πρόθυρα του εμφύλιου πολέμου και γι’ αυτό πρότεινε, χωρίς περιστροφές, την στάση πληρωμών και την επιστροφή στην δραχμή ως την λιγότερο βλαπτική για την χώρα μας επιλογή!Deutsche_Mark(Gold-2001)
Τώρα, όμως, έφθασε η ώρα να σημάνει ο ίδιος και την άμεση επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο!
Η επιλογή αυτή οφείλεται στο γεγονός, ότι πολλοί πιστεύουν, πως η Γερμανία δεν θα αντέξει εντός του ευρώ να καλύπτει για πολύ τα σκάνδαλα, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της «Deutsche Bank» αλλά και της VW.
Μάλιστα, αναλυτές κάνουν λόγο για «τρύπα» 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, σε περίπτωση, που η Γερμανία επιμείνει να υπερασπίζεται τον κυρίαρχο ρόλο της εντός του ευρώ!
Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, η «Deutsche Bank» χορήγησε δάνεια, το ύψος των οποίων φθάνει συνολικά περίπου τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ και, µάλιστα, δάνεια, που είναι επισφαλή και δεν παρουσιάζονται πουθενά. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, που εταιρεία κρύβει το παθητικό της µε τέτοιον τρόπο, ο εισαγγελέας θα εξέδιδε ένταλµα σύλληψης του διευθύνοντα συµβούλου της. Στην περίπτωση, όμως, της «Deutsche Bank» επικρατεί βαθειά σιγή!

«Κρατώντας τα δάνεια, περίπου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, κρυφά, η «Deutsche Bank» παρανοµεί, καθώς παραπλανά επενδυτές και ρυθµιστικές Αρχές ταυτόχρονα, αφού θα έπρεπε, ειδάλλως, να βρει 13 δισεκατομμύρια ευρώ νέων κεφαλαίων για να µην θεωρηθεί πτωχευµένη»!

Γιατί θέλει να αποκρύψει αυτά τα δάνεια η «Deutsche Bank»; Όπως σημειώνουν ειδικοί αναλυτές, ο λόγος είναι απλός. Για κάθε δισεκατομμύριο δανείων, που δεν αναφέρει στα βιβλία της, η τράπεζα εµφανίζεται στις αγορές και στις ρυθµιστικές Αρχές ως υγιέστερη, από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Έτσι, οι ρυθµιστικές Αρχές δεν της επιβάλλουν να αυξήσει τα διαθέσιµα κεφάλαιά της, ενώ οι επενδυτές δανείζουν την «Deutsche Bank» µε µεγαλύτερη ευκολία. Κρατώντας τα δάνεια περίπου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ κρυφά, η «Deutsche Bank» παρανοµεί, καθώς παραπλανά επενδυτές και ρυθµιστικές Αρχές ταυτόχρονα. Αν είχε δηλώσει τα δάνεια αυτά, σύµφωνα µε τον Νόµο, που διέπει τις τράπεζες παγκοσµίως (βάσει της λεγόµενης Συνθήκης της Βασιλείας), η «Deutsche Bank» θα έπρεπε σήµερα να βρει 13 δισεκατομμύρια ευρώ νέων κεφαλαίων για να µην θεωρηθεί πτωχευµένη!
Πως, όμως, κατάφερε να κρύψει ένα ποσό δανείων, υπερδιπλάσιο του ελληνικού ΑΕΠ;
Οι αναλυτές εξηγούν, με ποιόν πανούργο τρόπο τα κατάφερε: Σε µια κανονική δανειοδοσία, µια τράπεζα δανείζει χρήµα, που διαθέτει ήδη και λαµβάνει εχέγγυα από τον δανειζόµενο (π.χ. υποθήκη ενός ακινήτου, µετοχές, οµόλογα), τα οποία επιστρέφει µετά την αποπληρωµή του δανείου. Όμως, η «Deutsche Bank» έκανε κάτι διαφορετικό. Συγκεκριμένα, με το που έλαβε τα εχέγγυα, τα περιουσιακά στοιχεία του δανειζόµενου, τα… πούλησε! Πουλώντας τα, έβαλε µπροστά µια λογιστική διαδικασία, που, αφ΄ενός ακυρώνει τα δάνεια, που έδωσε και αφ’ ετέρου χρησιµοποιεί τα εχέγγυα, που πούλησε.
Και όταν θα ερχόταν η ώρα της αποπληρωµής, στην οποία πρέπει η τράπεζα να επιστρέψει τα εχέγγυα, η τράπεζα σκόπευε να χρησιµοποιήσει τα χρήµατα, που θα λάµβανε από την αποπληρωµή της τράπεζας, ώστε να αγοράσει πίσω τα εχέγγυα των δανειζόµενων. Αυτό, όµως, εµπεριέχει ένα τεράστιο ρίσκο!

«Αναλυτές υπολόγιζαν αρχικά σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ το συνολικό κόστος, που θα κληθεί να καταβάλει η VW για πρόστιμα, αγωγές και για την ανάκληση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων, που έχει εφοδιάσει με παράνομο λογισμικό, αλλά τώρα, με την επέκταση του σκανδάλου και σε κινητήρες βενζίνης, εκτιμάται, ότι το κόστος μπορεί να είναι ανά όχημα μέχρι και 4,1 φορές μεγαλύτερο»

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, αν τα εχέγγυα αυτά χάσουν σε αξία, ή διατηρήσουν την αρχική αξία τους, τότε το σχέδιο της τράπεζας θα πετύχαινε. Αν, όµως, αυξηθεί η αξία τους, τότε η τράπεζα αποκτά µια νέα «µαύρη τρύπα». Με στόχο την εξαπάτηση Αρχών, επενδυτών και καταθετών, η «Deutsche Bank» πήρε το ρίσκο να δηµιουργήσει νέες µεγάλες «µαύρες τρύπες» στο εσωτερικό της, με την πλήρη κάλυψη της γερµανικής Κυβέρνησης, η οποία, βεβαίως, τα µαθαίνει όλα αυτά κατόπιν εορτής.
Στο μεταξύ οικονομικοί αναλυτές υπολόγιζαν αρχικά σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος, που θα κληθεί να καταβάλει η VW για πρόστιμα, αγωγές και για την ανάκληση των οχημάτων, που έχει εφοδιάσει με παράνομο λογισμικό. Ωστόσο, η επέκταση του σκανδάλου και σε κινητήρες βενζίνης, θα μπορούσε να αυξήσει δραστικά το κόστος. Αναλυτές της «Credit Suisse» εκτιμούν, ότι η αγορά δεν έχει ακόμη αποτιμήσει το κόστος του σκανδάλου, “ωστόσο, δεδομένου, ότι η προβλέψεις ανά όχημα είναι 4,1 φορές υψηλότερες έναντι των προβλέψεων ανά όχημα, με κινητήρα πετρελαίου, που είχε πρόβλημα με το διοξείδιο του αζώτου, η επίπτωση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας”.
Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα σε πολύ δεινή θέση. Τόσο δεινή, που επιτρέπει να την εκβιάζει ακόμη και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν!
Αυτό δεν συνέβη ούτε και κατά την περίοδο αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε, που οι περιπολίες των Αμερικανών στρατιωτών ήταν μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων του Βερολίνου και άλλων πόλεων. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι Γερμανοί δεν αντέχουν τόση ταπείνωση και ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο κυρίαρχο εθνικό τους νόμισμα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ