Επιμέλεια: Ευθϋμιος Χατζηϊωάννου.

Κοινό «μέτωπο» κατά του Βερολίνου σχηματίζουν ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία, ζητώντας να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας και να μπει η χώρα σε ανάπτυξη, αντί της καταδίκης της σε λιτότητα, που επιβάλλουν οι δανειστές. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής υπήρξε παρέμβαση από τον Στέητ Ντηπάρτμεντ υπέρ της Ελλάδας, όπως και από τον Γάλλο Πρωθυπουργό, Μανούελ Βάλς, ενώ από την Μόσχα προβάλλεται και πάλι η εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης από την τράπεζα των BRICS.germaniki vouli
Συγκεκριμένα, την ανάγκη να επιτευχθεί ανάπτυξη, αλλά και ένα επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζων Κέρμπι, σημειώνοντας, ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επανάληψη των συνομιλιών από όλες τις πλευρές για ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα.
«Αυτό, που θέλει να δει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζων Κέρι, είναι να βρεθεί ένας δρόμος, ένας εποικοδομητικός δρόμος, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, να αποκαταστήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να επιτύχει ένα επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό είναι πράγματι το θέμα, που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο», υπογράμμισε ο Κέρμπι.

“Το επίκεντρο τώρα βρίσκεται στο να εξασφαλίσουμε, ότι όλες οι πλευρές θα βρουν έναν εποικοδομητικό τρόπο να προχωρήσουν στις συνομιλίες. Αυτή είναι πράγματι η καλύτερη λύση για ένα πιο σταθερό μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη”

«Σεβόμαστε την δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα», πρόσθεσε επίσης, σχετικά με το δημοψήφισμα και σημείωσε: «Τώρα αυτό τελείωσε και είδατε, ότι, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη, και εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αμέσως».«Προσβλέπουμε, όπως έχουμε πει από την αρχή, στην επανάληψη των συνομιλιών από όλες τις πλευρές για ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα», επεσήμανε.
«Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών, όπως και ο Λευκός Οίκος, εξακολουθούν να έχουν στενή επαφή με ένα ευρύ φάσμα εταίρων για την κατάσταση στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων από την Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ», πρόσθεσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ.
«Βεβαίως και έχουμε επίγνωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη γεωπολιτικώς», υπογράμμισε επίσης, σημειώνοντας, ότι κανείς δεν το αγνοεί αυτό, αλλά «το επίκεντρο τώρα βρίσκεται στο να εξασφαλίσουμε, ότι όλες οι πλευρές σε αυτές τις συνομιλίες θα βρουν έναν εποικοδομητικό τρόπο να προχωρήσουν. Αυτή είναι πράγματι η καλύτερη λύση για ένα πιο σταθερό μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη», κατέληξε.

“Οι Κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν την διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, εφ’όσον η Αθήνα δεσμευτεί σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων”

Σαφώς και το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανησυχεί, πως και η Ελλάδα θα αλλάξει προσανατολισμό, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν την στηρίξουν οικονομικά. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά, που το επισημαίνει.
Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, επεσήμανε, πως το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού και εκτίμησε, πως υπάρχουν οι βάσεις για μια συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.
«Η Γαλλία είναι πεπεισμένη, ότι δεν μπορούμε να αναλάβουμε το ρίσκο μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο, κυρίως για πολιτικούς», δήλωσε ο κ. Βάλς, ενισχύοντας την θέση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θέλει να παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο μαζί με τον Ματέο Ρέντσι, προκειμένου να επιλυθεί τώρα το ελληνικό θέμα.
Στο θέμα του χρέους αναφέρθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμέγκνα, υποστηρίζοντας, ότι οι Κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν την διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, μόνον, όμως, αν η Αθήνα δεσμευτεί σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Επανέρχεται στο τραπέζι από την Ρωσία η λύση της χρηματοδότησης από τους BRICS, σε περίπτωση, που οι δανειστές δεν δώσουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας

«Ένα κούρεμα δεν είναι ταμπού για το Λουξεμβούργο από την άποψη, ότι τα πάντα μπορούν να συζητηθούν», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Όμως, πρέπει να συζητηθεί σε ένα συνολικό πακέτο. Αν παρουσιαστεί με τρόπο, που οι 18 εταίροι πρέπει να κάνουν κούρεμα και η Ελλάδα απλά κάνει αυτό που θέλει, αυτό δεν είναι αποδεκτό».
Από την άλλη πλευρά, σε συνέχεια της πρωτοφανούς παρέμβασης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς την Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας, επανέρχεται στο τραπέζι από την Μόσχα η λύση των BRICS, σε περίπτωση, που οι δανειστές δεν δώσουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.
«Η Ρωσία γνωρίζει, ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει μέλος στη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, δηλαδή των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που περιλαμβάνουν την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και την Νότια Αφρική.

“Η Μόσχα έχει διακρίνει ενδείξεις, ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ενταχθεί στην τράπεζα των BRICS, αλλά το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα σε επίσημο επίπεδο”

Ωστόσο, το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα επίσημα», αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων “Sputnik”.
«Η Μόσχα έχει διακρίνει ενδείξεις, ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ενταχθεί στην τράπεζα των BRICS, αλλά το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα σε επίσημο επίπεδο», δήλωσε ο σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κ. Γιούρι Ουσάκωφ.
Σύμφωνα με δηλώσεις, που έκανε ο διπλωμάτης στα πρακτορεία “RIA Novosti”, “RT” και “VGTRK”, η ρωσική Κυβέρνηση γνωρίζει, ότι «υπάρχουν ενδείξεις στον Τύπο και τα ΜΜΕ, ότι η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει να γίνει μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας».
Ωστόσο, όπως τόνισε ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου, η νέα τράπεζα μόλις άρχισε να λειτουργεί και πρέπει να τακτοποιήσει πρώτα τις «τεχνικές προτεραιότητές», προτού ασχοληθεί με το θέμα της ένταξης της Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ