Εἴτε πάσχει ἓν μέλος, συμπάσχει πάντα τὰ μέλη
(Προς Κορινθίους Α΄ 12, 26)

Σεβαστοί οικουμενικοί φίλοι και συνεργάτες στην Ευρώπη,
Προσφιλείς αδελφές και αδελφοί εν Χριστώ,

Στην πορεία της σύγχρονης διαχριστιανικής συνεργασίας τους, οι Εκκλησίες συνέβαλαν στην καλλιέργεια και στην εδραίωση ενός ευρύτερου οικουμενικού πνεύματος συμφιλίωσης και συνεργασίας, εξαιρετικά αναγκαίου και σημαντικού τόσο για την Ευρώπη, όσο και τον κόσμο. Αυτό το πνεύμα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό σε καιρούς προκλήσεων, όπως μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και την περίοδο άνοδο του διχαστικού κλίματος του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Από τότε οι εκκλησίες έχουν εργαστεί για την υποστήριξη μιας προοδευτικής και μερικές φορές ακόμη και ριζοσπαστικής χριστιανικής πνευματικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Σε αυτό το πνεύμα ως Χριστιανοί και ως υπεύθυνοι πολίτες καλούμε τις ευρωπαϊκές εκκλησίες, τους οικουμενικούς οργανισμούς, τα θρησκευτικά ιδρύματα και τα διάφορα χριστιανικά κινήματα στην Ευρώπη να ανταποκριθούν στην έκκλησή μας για τη διασφάλιση του μέλλοντος του κοινού μας σπιτιού, μέσα από τη λήψη άμεσων ενεργειών.greece

Η ελληνική κρίση είναι μια ευρωπαϊκή κρίση. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να τεθούν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και οριστική λύση της παρούσας προβληματικής, ζημιογόνας και ιδιαίτερα επικίνδυνης κατάστασης. Ενθαρρύνουμε τόσο την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο διαλόγου για την επίτευξη άμεσης συμφωνίας, διασφαλίζοντας την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδα στην Κοινή Νομισματική Ένωση, που θα οδηγεί σε πορεία εθνικής οικονομικής ανάκαμψης.

Αναγνωρίζουμε ότι η τρέχουσα δυσμενής κατάσταση στη χώρα μας συσχετίζεται, εκτός των άλλων, και με κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και εξέλιξη συγκεκριμένων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συστημάτων κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974. Επιπλέον, αναγνωρίζουμε πως ως πολίτες και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί δε σταθήκαμε πάντα στο ύψος των περιστάσεων, ούτε προχωρήσαμε πάντα στην απαιτούμενη αυτοεξέταση. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε τα λάθη του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για τις αποτυχίες μας να ξεπεράσουμε αυτές τις νοσηρές καταστάσεις. Ωστόσο, ανησυχούμε για τις πολιτικές που προτείνονται από τους εταίρους μας, οι οποίες επικεντρώνονται στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συστημικές αιτίες της κρίσης, την κρίση χρέους και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες των αναποτελεσματικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις διαφορετικές πολιτικές μας ταυτότητες και τις διαφορετικές ερμηνείες για το ποιες μπορούν να είναι οι αποτελεσματικές λύσεις, αναγνωρίζουμε όλοι μας πως η θέση της Ελλάδα πρέπει να είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέση που αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Καλούμε για δράσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας μας, στη βάση των αρχών της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, του αμοιβαίου σεβασμού και της εφαρμογής των ευρωπαϊκών αρχών. Με βάση αυτούς τους ακρογωνιαίους λίθους της ενότητας, της συνεργασίας και της κοινής προόδου των λαών της Ευρώπης, σας προσκαλούμε να εργαστούμε από κοινού για να διασφαλίσουμε τις αξίες αυτές. Γιατί σε αυτές τις αξίες αναγνωρίζουμε τις θεμελιώδεις αρχές της κοινής πολιτιστικής, θρησκευτικής και ανθρωπιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Αυτή η κληρονομιά πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία ενάντια σε εκείνες τις δυνάμεις που θέτουν την κοινή ειρηνική μας συνοδοιπορία σε σοβαρό κίνδυνο. Δυνάμεις που επιβάλλουν τη θεοποίηση των αγορών και στοχεύουν στην αναβίωση θλιβερών στιγμών της ιστορίας της ηπείρου μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τις δηλώσεις υποστήριξης από θρησκευτικούς ηγέτες και οργανώσεις. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τα λόγια αλληλεγγύης από την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο, την ποιμαντική επιστολή των διακεκριμένων μελών του Προεδρείου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και τις δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι, Δρ. Ρόουαν Ουίλιαμς. Καλούμε όλους τους Χριστιανούς της Ευρώπης, μέσα σε πνεύμα προσευχής και προφητικής μαρτυρίας, να υπενθυμίσουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την αξία του ανθρωπίνου προσώπου, ενάντια σε αυτήν του κέρδους. Βιώνουμε μια ατυχής αναβίωση της διαίρεσης και της έντονης πόλωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, που μολύνουν τη διαδικασία της λήψης πολιτικών επιλογών, τραυματίζουν τη συνύπαρξη των λαών μας και στιγματίζουν τις καρδιές των ανθρώπων. Εν μέσω αυτής της σκοτεινής πραγματικότητας, πιστεύουμε ακράδαντα πως οι εκκλησίες της Ευρώπης πρέπει και είναι σε θέση να γίνουν γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου, όπως έχει αποδείξει η μεταπολεμική μας ιστορία. Είμαστε μέρος της κοινής μας πνευματικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και συνεπώς είμαστε συνυπεύθυνοι για το κοινό μας μέλλον.

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Βασιλειάδης Πέτρος,
Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
Πρόεδρος του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών
«Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου»

Σαρόγλου Βασίλης,
Καθηγητής ψυχολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν,
Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών

Ζαχαρόπουλος Νίκος Γρ.,
Αντιπρύτανης, Καθηγητής Θεολογίας,
Διευθυντής ΜΠΘΣ Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου της Κύπρου

Σταμούλης Χρυσόστομος,
Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής

Καλαϊτζίδης Παντελής,
Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών του Βόλου

Ζορμπάς Κωνσταντίνος,
Δρ. Θεολογίας και Κοινωνιολογίας

Παπαγεωργίου Νίκη,
Αναπληρώτρια καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σταθοκώστα Βασιλική,
Αναπληρώτρια καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τσομπανίδης Στυλιανός,
Αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μόσχος Δημήτριος,
Επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη Ελένη,
Λέκτορας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Νικηφόρος Δημήτρης,
M.Th., Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου»

Παπαθανασίου Αθανάσιος N.,
Δρ. Θεολογίας, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Πεκρίδου Αικατερίνη,
ThM, Επιστημονική Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιεραποστολικών μελετών & μελετών για τη Θεολογία πέρα από την Ευρώπη, Καθολική Θεολογική Σχολή του Μύνστερ (Γερμανία)

Μητραλέξης Σωτήρης,
Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Bogazici (Τουρκία),
Δρ. Φιλοσοφίας (FUBerlin)

Σκλήρης Διονύσης,
Θεολόγος, Φιλόλογος (Παρίσι)

Παπαχρήστου Νίκος-Γιώργος,
Δημοσιογράφος / Amen.gr
Φοιτητής στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου (Ρώμη),
Υπότροφος Ποντιφικού Συμβουλίου για την Χριστιανική Ενότητα

Κοσμίδης Νίκος,
Πρώην μέλος της επιτροπής νέων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών,
Πολιτικός και οικουμενικός ακτιβιστής

Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ