Του Φάνη Ζουρόπουλου *
Πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 93 ετών ο Μπεν Μπράντλι, θρυλικός διευθυντής της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», ο άνθρωπος που ενέπνευσε μία ολόκληρη γενιά δημοσιογράφων, καθώς έδειξε έμπρακτα πόσο σημαντικά μπορεί να είναι τα μέσα ενημέρωσης όταν λειτουργούν με αρχές, δεν υποχωρούν σε πιέσεις και δεν φοβούνται συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι…
zourop1

Πήρε την «Ουάσιγκτον Ποστ», σαν μία τοπική εφημερίδα και την μετέτρεψε σε κορυφαίο έντυπο της χώρας, σημείο αναφοράς της Αμερικανικής και της παγκόσμιας δημοσιογραφίας, κορυφαίο παράδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί η δημοσιογραφία. Ηταν χωρίς υπερβολή η προσωποποίηση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, που όταν λειτουργεί με ήθος και κανόνες μπορεί να οδηγήσει σε παραίτηση ακόμα και ένα πρόεδρο των Η.Π.Α., όπως τον Νίξον μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ… Η αποκάλυψη του σκανδάλου χάρισε στον Μπράντλι και την εφημερίδα του το βραβείο Πούλιτζερ και σωρεία άλλων διακρίσεων, έγινε ταινία και ανέβασε τους δύο δημοσιογράφους που κάλυψαν το γεγονός υπό την καθοδήγηση του Μπράντλι, τους Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάιν, στην κορυφή της παγκόσμιας ενημέρωσης.
Ηταν πιεστικός στην αναζήτηση της αλήθειας, αλλά δίκαιος, πάντα επικριτικός απέναντι στους ισχυρούς παρότι τους συναναστρεφόταν, γνώριζε πολλά μυστικά αλλά αποκάλυπτε μόνο αυτά που άπτονται του δημόσιου βίου. Καλλιέργησε την κουλτούρα της ελευθερίας, της χωρίς περιορισμούς δημιουργικής δημοσιογραφίας, το όνομα του ήταν συνώνυμο με την αλήθεια, την ανεξαρτησία και τελικά την δημοκρατία… Ηταν πάντα στο πλευρό των δημοσιογράφων, τους καθοδηγούσε, τους στήριζε απόλυτα, δεν ανεχόταν τίποτα παραπάνω από την ελευθερία του τύπου και ίσως και το συμφέρον της χώρας του. Η δημοσιογραφία ήταν γι’ αυτόν πολύ παραπάνω από επάγγελμα, ήταν δημόσιο αγαθό ζωτικής σημασίας για την λειτουργία της δημοκρατίας. Τόσο απλά!
 Δεν νομίζω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρξε άλλο τέτοιο φαινόμενο δημοσιογράφου που να αναζήτησε τόσο πιεστικά και αδιαπραγμάτευτα την αλήθεια, να μην ανεχόταν πίεση από όπου και αν προήρχετο και να μην διανοεί το ακόμα και υποψία διαπραγμάτευσης της ελευθερίας του τύπου.
Και βέβαια δεν αντέχει σε καμία σύγκριση με την σημερινή κατάντια της δημοσιογραφίας, της ελευθερίας του τύπου και της ίδιας της δημοκρατίας, όχι βέβαια μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο… Δυστυχώς…
* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ