Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, το οποίο επιτρέπει στην γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών BND να κατασκοπεύει «τυχαία» Γερμανούς πολίτες και να διεξάγει οργανωμένες επιχειρήσεις κατασκοπείας, ακόμη και εναντίον κρατών-μελών και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
-Ιδιαίτερα θορυβημένη είναι η γερμανική κοινή γνώμη, καθώς δεν έχουν σβήσει ακόμη οι μνήμες της δράσης της ναζιστικής “Γκεστάπο”, αλλά και της “Στάζι”, της ανατολικογερμανικής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αντιδράσεις και προβληματισμό προκαλεί η είδηση, ότι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε αμφιλεγόμενο Νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει στην Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας “Bundesnachrichtendienst” (BND) να διεξάγει επιχειρήσεις κατασκοπείας ακόμη και εναντίον κρατών-μελών και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Το Νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβάνει ακόμη ένα φάσμα μέτρων, με σκοπό να βελτιωθεί ο έλεγχος της δράσης της BND, μετά τις αποκαλύψεις, στις οποίες προχώρησε ο Πληροφορικός Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA). OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ωστόσο, η τροποποίηση αυτή της Νομοθεσίας στην Γερμανία έχει θορυβήσει μέρος της κοινής γνώμης, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς ακόμη δεν έχουν σβήσει οι μνήμες της δράσης της ναζιστικής “Γκεστάπο”, αλλά και της “Στάζι”, της ανατολικογερμανικής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας.
Οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται και στο ότι ο νέος αυτός Νόμος ανοίγει ένα παράθυρο για την BND ώστε να κατασκοπεύει -«τυχαία»- και Γερμανούς πολίτες. Οι “Πράσινοι” έχουν απειλήσει, ότι θα προσφύγουν στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο και στο Δικαστήριο της
Ε.Ε. για να ακυρωθεί.
«Το Σύνταγμά μας, οι Νόμοι για τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν εμπόδιο για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», τόνισε ο βουλευτής των “Πρασίνων”, Κόνσταντιν φον Νοτς.

Κατά την γερμανική Κυβέρνηση, οι υποκλοπές της BND είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό εξτρεμιστών, που σχεδιάζουν να διαπράξουν επιθέσεις στο έδαφος της Γερμανίας ή της Ευρώπης!

Επίσης, η βουλευτής Μαρτίνα Ρένερ, του κόμματος “Η Αριστερά” (“Die Linke”), έκρινε, ότι τα φίλτρα, που χρησιμοποιεί η BND, δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα, καθώς δεν κάνουν καμιά διάκριση των μηνυμάτων των ξένων και των Γερμανών.
Οι επικριτές των διατάξεων του νέου Νόμου καταγγέλλουν, ότι, αντί να περισταλούν οι αμφισβητούμενες δραστηριότητες της BND, στην πραγματικότητα εξασφαλίζουν με τον νέο Νόμο νομική κάλυψη.
Πάντως, σύμφωνα με τον νέο Νόμο, σώμα ανεξάρτητων δικαστικών θα ενημερώνεται, όταν η BND θα προχωρά σε επιχειρήσεις κατασκοπείας σε βάρος συμμάχων και εταίρων της Γερμανίας. Οι δικαστικοί αυτοί θα έχουν, επίσης, δικαίωμα να κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους.
Ακόμη, η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, με βάση τον νέο Νόμο, θα αποκτήσει ευρύτερο εποπτικό ρόλο στην BND, ενώ οι επικεφαλής των γερμανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών θα υποχρεούνται να εμφανίζονται μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον στην Ομοσπονδιακή Βουλή για να υπόκεινται σε έλεγχο και να απαντούν σε ερωτήματα βουλευτών.
Σημειώνεται, ότι στην Φρανκφούρτη΄ βρίσκεται ένας σημαντικός τηλεπικοινωνιακός κόμβος, που χρησιμοποιείται για υποκλοπές και ο οποίος εξυπηρετεί πολλές ξένες εταιρείες, Κυβερνήσεις και πρόσωπα.
Κατά την γερμανική Κυβέρνηση, οι υποκλοπές της BND είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό εξτρεμιστών, που σχεδιάζουν να διαπράξουν επιθέσεις στο έδαφος της Γερμανίας ή της Ευρώπης.
«Πώς θέλουμε να εντοπίζουμε τους ύποπτους για τρομοκρατία; Πώς θα τους αντιμετωπίζουμε, αν όχι με αυτά τα μέσα;» ήταν το ρητορικό ερώτημα, που έθεσε ο Κλίμενς Μπίνινγκερ, βουλευτής του κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ