(c) ellinikignomi.eu

Έναν νέο ΕΝΦΙΑ με ταξικά χαρακτηριστικά και αναδιανομή των επιβαρύνσεων, αλλά με το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα, μελετά να εφαρμόσει η Κυβέρνηση!
-Αφορολόγητο για όσους έχουν μόνον μία κατοικία, αξίας 100.000 ευρώ και κάτω, αλλά επιβάρυνση κατά 50% – 65% σε όσους θα πληρώνουν τον νέο ΕΝΦΙΑ, προβλέπει το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, αφορολόγητο για όσους έχουν μόνον μία κατοικία, αξίας 100.000 ευρώ και κάτω, μελετά το Υπουργείο Οικονομικών, σκοπεύοντας να τους απαλλάξει εντελώς από τον ΕΝΦΙΑ!
Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση σκέπτεται να εφαρμόσει έναν ΕΝΦΙΑ με ταξικά χαρακτηριστικά, αλλά το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα στο σύνολό του, τον οποίο δεν θα φέρει για συζήτηση με τους Θεσμούς και ο οποίος θα επιφέρει επιβαρύνσεις, έως και κατά 50%, σε όσους έχουν παραπάνω από ένα ή δύο ακίνητα. Ήδη, αυτή την στιγμή το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης μελετά να φέρει στο προσεχές μέλλον για συζήτηση τις αλλαγές αυτές!

(c) elliniki-gnomi ATHINA
(c) elliniki-gnomi ATHINA

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος της Κυβέρνησης είναι να παρουσιαστούν εντός της Άνοιξης οι αλλαγές στον πολυσυζητημένο φόρο ακινήτων, οι οποίες θα φέρουν ριζικές ανατροπές. Μάλιστα, προγραμματίζεται, τις εν λόγω αλλαγές να ανακοινώσει προσωπικά ο ίδιος, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για «κατάργηση ενός άδικου φόρου» και για «υπεράσπιση των φτωχών στρωμάτων», σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το διαρκώς επιδεινούμενο κλίμα, που υπάρχει στην κοινωνία για την Κυβέρνηση.
Στον πυρήνα του σκεπτικού και της φιλοσοφίας του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα μετονομαστεί για αμιγώς συμβολικούς αλλά και προφανείς επικοινωνιακούς λόγους, θα είναι να πληρώνουν οι «έχοντες» και να υπάρξουν μειώσεις -ακόμα και μηδενικές πληρωμές- για τα επονομαζόμενα «λαϊκά ακίνητα».

Υπάρχουν υπόνοιες, ότι η εφαρμογή του Περιουσιολογίου δεν θα εξελιχθεί σε όπλο των Ελεγκτικών Αρχών, απλώς για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά για αμιγώς για φοροεισπρακτικούς λόγους!

Όμως, στην κατηγορία των «εχόντων», δημιουργείται ήδη μεγάλη ανησυχία, καθώς στις σκέψεις των στελεχών της Κυβέρνησης είναι η φορολόγηση με βάση το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι το είδος του ακινήτου. Δηλαδή, υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούν φορολογούμενοι, που είναι κάτοχοι ενός ακινήτου σε μια μεσοαστική περιοχή της χώρας και ενός εξοχικού στην δυσάρεστη θέση να πληρώσουν επιπλέον χρήματα στο όνομα μιας «δίκαιης» -αλλά με λαϊκίστικα χαρακτηριστικά- αναδιανομής του φόρου.
Ηδη στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Υφυπουργού, Κατερίνας Παπανάτσιου, υπογραμμίζεται η «ανάγκη σύνδεσης του ΕΝΦΙΑ με το Περιουσιολόγιο». Παράλληλες πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι υπάρχουν και σκέψεις, να συνδεθεί ο νέος αυτός ΕΝΦΙΑ με το Ε2, που αφορά την είσπραξη ενοικίων.
Δηλαδή, μέσα από το προφίλ ενός κατόχου ακινήτου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα βλέπει, τι εισόδημα έχει κάποιος από ενοίκια, πόσα ακίνητα κατέχει και αναλογικά θα ανεβάζει τον φόρο. Είναι ξεκάθαρα η πρώτη φορά, που η εφαρμογή του Περιουσιολογίου δεν θα εξελιχθεί σε όπλο των Ελεγκτικών Αρχών, απλώς για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως πολυδιαφημίζεται, αλλά για αμιγώς για φοροεισπρακτικούς λόγους. Αυτή, όμως, η διαδικασία ανατρέπει πλήρως την επιχειρηματολογία, που δομεί ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τρία χρόνια, ότι, δηλαδή, η πραγματική δήλωση και αποτύπωση των εισοδημάτων δεν θα τιμωρηθεί.

Όσοι πληρώσουν τον νέο ΕΝΦΙΑ, θα επιβαρυνθούν από 50% έως και 65% παραπάνω, από όσα πληρώνουν σήμερα

Αυτή την στιγμή, πάντως, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς στην δημιουργία μιας αξιόπιστης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με στοιχεία για το ύψος των εμπορικών τιμών των ακινήτων, ώστε οι φορολογητέες αξίες τους να προσδιορίζονται σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα της κτηματαγοράς και όχι με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξωπραγματικά επίπεδα. Κάπως έτσι, ξεκαθαρίζεται, ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι, ο καινούριος φόρος, που θα προκύψει, να υπολογίζεται με ενιαία κλίμακα φορολογικών συντελεστών επί του συνόλου των πραγματικών (εμπορικών) φορολογητέων αξιών όλων των κτισμάτων, των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων, που απαρτίζουν την συνολική ακίνητη περιουσία κάθε φυσικού προσώπου!
Αυτό, όμως, έχει να κάνει με την διάθεση για πολιτική αξιοποίηση του νέου ΕΝΦΙΑ, καθώς η Κυβέρνηση, εκτός της μετονομασίας του, θα τον παρουσιάσει και ως ένα μέτρο «προστασίας των αδυνάτων», παρά το σαφές πρόσθετο βάρος, που θα επιφέρει στην ήδη λαβωμένη μεσαία τάξη. Με προσανατολισμό να απευθυνθεί στα πολύ χαμηλά στρώματα, το επιτελείο της Υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, μελετά αφορολόγητο για κατοικίες αξίας 100.000 ευρώ και κάτω, αν και πηγές του Υπουργείου αναφέρουν, ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει, καθώς, όσοι πληρώσουν, θα επιβαρυνθούν από 50% έως και 65% παραπάνω, από όσα πληρώνουν σήμερα!

Το συνολικό ύψος των εσόδων, που θα οφείλει να εισπράττει το Δημόσιο κάθε χρόνο από την εφαρμογή του νέου αυτού φόρου ακινήτων, δεν θα είναι χαμηλότερο από τα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, που εξασφαλίζονται ετησίως τώρα από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ!

Οι συντελεστές φόρου θα είναι πάρα πολύ χαμηλοί για περιπτώσεις ακίνητης περιουσίας μικρής συνολικής αξίας και πολύ υψηλοί για περιουσία με πολύ μεγάλη αξία, με στόχο να μπορέσει ο Πρωθυπουργός να υποστηρίξει, ότι «θα πληρώσουν η Εκάλη και το Κολωνάκι και όχι το Πέραμα και το Περιστέρι». Ωστόσο, πρόκειται για μια επικίνδυνη συνθήκη, καθώς δεν θα είναι μονάχα οι ακριβές περιοχές, που θα πληγούν, αλλά και άλλες, στις οποίες η μεσαία τάξη έχει επενδύσει στο όνειρο της στέγης.
Πάντως, όπως και να ’χει, το συνολικό ύψος των εσόδων, που θα οφείλει να εισπράττει το Δημόσιο κάθε χρόνο από την εφαρμογή του νέου αυτού φόρου, δεν θα είναι χαμηλότερο από τα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ, που εξασφαλίζονται ετησίως από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή τη συνθήκη θα πατήσει και η Κυβέρνηση για να προχωρήσει, σε μια μονομερή ενέργεια, χωρίς, όμως, να είναι απολύτως βέβαιο, ότι οι Θεσμοί θα την εγκρίνουν και δεν θα φέρουν ανάλογες αντιρρήσεις, όπως συνέβη πρόσφατα με το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ