Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος.

Αυτές τις έννοιες πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση!..

Η ευρωπαϊκή σημαία δημιουργήθηκε το 1955 και την υιοθέτησε για δική του χρήση το Συμβούλιο της Ευρώπης το οποίο, ως γνωστόν, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθεί τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η ευρωπαϊκή σημαία αποτελείται από 12 χρυσά αστέρια σε κύκλο πάνω σε μπλε φόντο. Τα αστέρια συμβολίζουν τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης.
Ο αριθμός των αστεριών δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των χωρών μελών, αλλά ο κύκλος που σχηματίζουν είναι το σύμβολο της ενότητας. Το 1983, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σημαία και το 1985 αυτή υιοθετήθηκε από όλους τους ηγέτες της ΕΕ ως επίσημο έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (την τότε Ένωση Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).

Ενότητα, Αλληλεγγύη, Αρμονία, λοιπόν, ως θεμελιακές έννοιες και προϋποθέσεις στο πλέον φιλόδοξο κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικά πείραμα σύνθεσης μιας «Νέας Πατρίδας» στην γηραιά Ήπειρο. Ενότητα, Αλληλεγγύη, Αρμονία σε μια Ευρώπη των Λαών, για τη δημιουργία της δομής Η.Π.Ε. (Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης) κατά το πρότυπο των Η.Π.Α. (Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής).PIPEROPOYLOS

Έξι δεκαετίες από τότε και είναι ήδη εξοργιστικά ρεαλιστικό και καθόλου χυδαίο το ερώτημα εάν αυτό ήταν το ζητούμενο ή απλά και μόνο οι οικονομικές, χωρίς σύνορα αγοραπωλησίες υποβρυχίων και αρμάτων μάχης, αεροσκαφών πολεμικής αεροπορίας και σκαφών πολεμικού ναυτικού, όπλων και οπλικών συστημάτων, αυτοκινήτων και άλλων καταναλωτικών αγαθών.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ;

Πού ακριβώς την είδαμε, πού την βιώσαμε ως Λαοί των 28 χωρών-μελών;

Στο ευρώ; Στους Φράχτες με κοφτερό σύρμα; Ή στην ομόφωνη προσφυγική πολιτική;

 

     ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ; Πού ακριβώς την είδαμε, πού την βιώσαμε;

Στην συμπαράσταση του Βορρά στον οικονομικά πληγωμένο Νότο, ή στην αβροφροσύνη των…θεσμών;

 

     ΑΡΜΟΝΙΑ; Πού ακριβώς την είδαμε, πού την βιώσαμε;

Στη συστηματική δόμηση κοινής εξωτερικής πολιτικής, πολιτιστικών, μορφωτικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων και δομών;

Στον οικονομικό-πολιτικών συμφερόντων Γερμανό – Γαλλικό άξονα Merkel- Hollande;

Ή εξαντλείται στις αγκαλιές και ασπασμούς Schäuble, Draghi, Tusk, Juncker, Schultz;

Πότε θα βρεθεί κάποιος από τους 28 Ηγέτες χωρών-μελών της ΕΕ να ρωτήσει:

       ελληνιστί «Πού Πάμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση;»

       ή λατινιστί «Quo Vadis European Union?»

     Προσωπικά ως Ενεργός Πολίτης αφού ΔΕΝ είμαι πολιτικός στέλνω σήμερα στους Ηγέτες (άνδρες και γυναίκες) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 την προκήρυξη του Μαρτίου 1821 του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού στους Προξένους των Ξένων Δυνάμεων:

«Ημείς, το ελληνικό έθνος των Χριστιανών βλέποντας να μας καταφρονεί το Οθωμανικό γένος και σκοπεύει τον όλεθρον εναντίον μας πότε μ΄ένα και πότε μ΄άλλο τρόπο αποφασίσαμεν σταθερώς ή να αποθάνωμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν και τούτου ένεκα βαστούμε τα όπλα εις χείρας ζητούντες τα δικαιώματά μας. Όντες λοιπόν βέβαιοι ότι όλα τα χριστιανικά βασίλεια γνωρίζουν τα δίκαιά μας και όχι μόνο δεν θέλουν μας εναντιωθούν αλλά και θέλουν μας συνδράμει και ότι έχουν εις μνήμη ότι οι ένδοξοι προγονοί μας εφάνηκαν ποτέ ωφέλιμοι εις την ανθρωπότητα δια τούτο ειδοποιούμεν την εκλαμπρότητά σας και σας παρακινούμε να προσπαθήσετε να είμεθα υπό την εύνοια και προστασία του μεγάλου Κράτους τούτου…»

Μήπως χρειασθεί να πάρει σάρκα και οστά ένα BRΕΧΙΤ που θα υπογραμμίσει για τους Λαούς της Ευρώπης την ανυπαρξία:

ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΑΡΜΟΝΙΑΣ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ