-«Süddeutsche Zeitung»: «Αν καταφέρει ο Σόϊμπλε να κλείσει την Τρίτη την διαμάχη για την Ελλάδα, η Μέρκελ θα μπορούσε, λίγες ημέρες αργότερα, στην G7, να υποχρεώσει πιο εύκολα τον Πρόεδρο Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την κοινή πλειοψηφία»!
-«Bild»: «Ο κ. Σόϊμπλε, έπειτα από συνάντησή του με την κυρία Λαγκάρντ, υποβάθμισε τις διαφορές, που τον χωρίζουν από το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», την εντολή, να κλείσει την διαμάχη με την Ελλάδα για περαιτέρω οικονομική βοήθεια γρήγορα και αθόρυβα και, μάλιστα, με τους δικούς της όρους, έλαβε από την Καγκελάριο Μέρκελ ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Κατά το συγκεκριμένο δημοσίευμα, το οποίο τιτλοφορείται «Η εντολή της Μέρκελ – η ελληνική υποχρέωση του Σόϊμπλε», η κυρία Μέρκελ θέλει μέχρι την συνάντηση της G7, που θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία την ερχόμενη εβδομάδα, να έχει λυθεί η διαμάχη για την Ελλάδα.
«Δεν θέλει να ακούσει άλλες νουθεσίες από τον Μπαράκ Ομπάμα, δεν θέλει Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ, η οποία θα ήταν απαραίτητη, αν δεν υπάρξει συμφωνία» επισημαίνει η εφημερίδα και τονίζει, ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος χρειάζεται μια συμφωνία, ώστε να μην επιβαρύνει περαιτέρω με το θέμα «Ελλάδα» την ήδη αναστατωμένη με τα θέματα της ανερχόμενης σε δύναμη “Εναλλακτικής για την Γερμανία” (AfD), των προσφύγων και, τελευταία, των ηλεκτρικών αυτοκινήτων) Κοινοβουλευτική Ομάδα CDU/CSU.

«Όποιος έρθει τώρα και πει, ότι το ΔΝΤ τελικά δεν θα συμμετάσχει, ή ότι πρέπει να ελαφρύνουμε το χρέος της Αθήνας, θέτει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της CDU/CSU ενώπιον μιας κρίσης αντοχής»

«Γι’ αυτό ο Σόϊμπλε πρέπει την Τρίτη στο Eurogroup να φέρει αποτέλεσμα. Εργάζεται στην κατεύθυνση, ώστε οι εταίροι να μπορούν τότε να πουν, ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλους τους όρους, που είναι απαραίτητοι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν τότε να εκταμιεύσουν, με βάση το πρόγραμμα, βοήθεια δισεκατομμυρίων και η ελληνική κρίση θα εξαφανιζόταν από τα πρωτοσέλιδα» αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.
H εφημερίδα μεταφέρει δήλωση στελέχους της γερμανικής Κυβέρνησης: «Όποιος έρθει τώρα και πει, ότι το ΔΝΤ τελικά δεν θα συμμετάσχει, ή ότι πρέπει να ελαφρύνουμε το χρέος της Αθήνας, θέτει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της CDU/CSU ενώπιον μιας κρίσης αντοχής. Η CDU/CSU και η Βουλή δεν πρέπει να χρειαστεί να ασχοληθούν με την Ελλάδα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή την οποία δεν πρέπει να παραβιάσει ο Σόϊμπλε», ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, όπως τονίζεται στο άρθρο.

«Αν καταφέρει ο Σόϊμπλε να κλείσει την Τρίτη την διαμάχη για την Ελλάδα, η Μέρκελ θα μπορούσε, λίγες ημέρες αργότερα, στην G7, να υποχρεώσει πιο εύκολα τον Πρόεδρο Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την κοινή πλειοψηφία»

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, τα προγράμματα στο ΔΝΤ δεν αποφασίζονται, ούτε από οικονομολόγους, ούτε από την Λαγκάρντ, αλλά από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τα κράτη-μέλη του Ταμείου. Η πλειοψηφία βρίσκεται, εάν αυτά ενωθούν, στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς.
«Αν καταφέρει ο Σόϊμπλε να κλείσει την Τρίτη την διαμάχη για την Ελλάδα, η Μέρκελ θα μπορούσε, λίγες ημέρες αργότερα, στην G7, πιο εύκολα, να υποχρεώσει τον Πρόεδρο Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την κοινή πλειοψηφία» αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Süddeutsche Zeitung» και επισημαίνεται ακόμη, ότι ο κ. Σόϊμπλε έχει προετοιμάσει το έδαφος για αυτό, καθώς συναντήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης G7 στην Ιαπωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Η συνομιλία ήταν εμπιστευτική, αλλά μετά δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος».

«Bild»: «Ο κ. Σόϊμπλε, έπειτα από συνάντησή του με την κυρία Λαγκάρντ, υποβάθμισε τις διαφορές, που τον χωρίζουν από το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος»

Για αισιοδοξία του κ. Σόϊμπλε, σχετικά με το ζήτημα αυτό, μιλά και η γερμανική εφημερίδα «Bild». Με άρθρο της, που τιτλοφορείται «Ο Σόϊμπλε υπολογίζει σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα», η εφημερίδα αυτή αναφέρεται στην αισιοδοξία, που εξέφρασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε για επικείμενη συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας, η οποία, ωστόσο, όπως τονίζει, ίσως να μην είναι εφικτή στο Eurogroup της Τρίτης, καθώς θα απουσιάζει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Σόϊμπλε μετά την συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία, όμως επεσήμανε, ότι δεν γνωρίζει, αν το Eurogroup θα καταφέρει αυτή την συμφωνία την Τρίτη, διότι η κυρία Λαγκάρντ δεν θα είναι παρούσα στις Βρυξέλλες, αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει, ότι ο κ. Σόϊμπλε, έπειτα από συνάντησή του με την κυρία Λαγκάρντ, υποβάθμισε τις διαφορές, που τον χωρίζουν από το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος. «Κατά την συνομιλία με την κυρία Λαγκάρντ δεν διευθέτησα κάποιες διαφορές, διότι δεν είχα διαφορές μαζί της», δήλωσε ο ίδιος από την Ιαπωνία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Το ΔΝΤ ζητά να οριστούν από νωρίς οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους από τις οποίες εξαρτά την συμμετοχή του στο γ’ πρόγραμμα βοήθειας. Ο Σόϊμπλε, όμως, είχε τονίσει επανειλημμένα, ότι συγκεκριμένοι αριθμοί θα συζητηθούν μόνον μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018 και μόνον εφ’ όσον είναι απαραίτητο», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ο κ. Σόιμπλε είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ήδη την Πέμπτη, αμέσως μετά τη συνάντησή του με την κυρία Λαγκάρντ: «Παραμένω αισιόδοξος, ότι θα ισχύσει αυτό, που είπα: Δεν θα μπούμε σε νέα κρίση στην Ελλάδα και για την Ελλάδα και θα καταλήξουμε σε ένα λογικό αποτέλεσμα», είχε δηλώσει, ενώ είχε εμφανιστεί πεπεισμένος, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο γ’ πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα της «Bild».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ