-Τους θεωρούν υπαίτιους για την αλλοίωση των κλιματικών και ατμοσφαιρικών συνθηκών και τους συνδέουν με την κατασκοπευτική δράση των βρετανικών Βάσεων της Κύπρου!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Οι θεωρίες της επίδρασης των αεροψεκασμών στην αλλαγή του κλίματος, που απασχολούν την διεθνή κοινότητα, λόγω της δημοσιότητας του θέματος, βρίσκουν έδαφος και στην Κύπρο, όπου οι κρατικές Υπηρεσίες δέχθηκαν πολλά παράπονα από απλούς πολίτες και οργανωμένους φορείς. Δέχθηκαν ακόμη και γραπτή καταγγελία από τον Γενικό Γραμματέα της ΕΚΑ, Πανίκο Χάμπα, με την απαίτηση να δοθεί κάποια εξήγηση. Και επειδή το μυστήριο παραμένει ανεξήγητο, η Κύπρος αναλαμβάνει δράση προκειμένου να βρει επιστημονικές αποδείξεις. Για το θέμα αυτό, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης διέταξε έρευνα σχετικά με αεροψεκασμούς που γίνονται στην ατμόσφαιρα από αεροσκάφη των βρετανικών βάσεων.

“Οι αεροψεκασμοί θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την κλιματολογία της περιοχής, ενώ, δυνητικά, οι χημικές ουσίες, που απελευθερώνονται, θα μπορούσαν, επίσης, να αλλοίωναν την ικανότητα της ατμόσφαιρας να εκτελέσει συγκεκριμένη διεργασία”

Στην επιστολή του κ. Κουγιάλη προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, αναφέρεται, ότι «εκ πρώτης όψεως και χωρίς να επιβεβαιώνεται, διαφαίνεται, ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την κλιματολογία της περιοχής, αφού ενδεχόμενα θα αλλοιωνόταν η σύσταση της γήινης ατμόσφαιρας. Δυνητικά, οι χημικές ουσίες, που απελευθερώνονται, θα μπορούσαν, επίσης, να αλλοίωναν την ικανότητα της ατμόσφαιρας να εκτελέσει συγκεκριμένη διεργασία για π.χ. βροχή».KIPROS
Επίσης, το Υπουργείο Γεωργίας ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών να επικοινωνήσει με την Διοίκηση των Αγγλικών Βάσεων και να διερευνήσει το όλο ζήτημα.
Το θέμα απασχόλησε την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, με τον Πρόεδρο της επιτροπής Αδάμο Αδάμου να διαβάζει στους παρευρισκόμενους την εν λόγω επιστολή, που στάληκε από τον Υπουργό Γεωργίας.

“Ανησυχούμε έντονα, επειδή παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες”

Το αγροτικό κίνημα, καθώς και οι Οικολόγοι, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Υπουργού Γεωργίας να προχωρήσει στην διεξαγωγή έρευνας. Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε, ότι οι υποψίες για την διενέργεια των αεροψεκασμών κερδίζουν έδαφος και χαιρέτισε την δέσμευση του Υπουργού Γεωργίας, ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την έρευνα.
Ο Γ.Γ. της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, μιλώντας εκ μέρους όλων των αγροτικών οργανώσεων, ανέφερε, ότι το αγροτικό κίνημα ανησυχεί ιδιαίτερα για τα όσα ακούγονται από πιθανούς αεροψεκασμούς, που επηρεάζουν τις κλιματικές αλλαγές στον τόπο. «Ανησυχούμε έντονα, επειδή παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ακούστηκαν επιστημονικές απόψεις που προσεγγίζουν το θέμα με σοβαρότητα.

“Οι αεροψεκασμοί πιθανόν να συνδέονται με κατασκοπεία και το σύστημα ραντάρ στις βρετανικές βάσεις, επειδή οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το σήμα των ραντάρ και γίνονται οι ψεκασμοί, ώστε να υποστηριχθεί το σύστημα παρακολούθησης”

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης παρατήρησε, ότι, όταν υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις για τους ψεκασμούς, αυτοί ξαφνικά τερματίζονται. Ερωτηθείς
σχετικά, ανέφερε, ότι «η ερμηνεία, που δίνουμε, και είναι η πλέον τεκμηριωμένη, είναι ότι οι ψεκασμοί διενεργούνται στο πλαίσιο πειραμάτων για τον έλεγχο των καιρικών συνθηκών (γεωμηχανική)».
Ο βουλευτής των Οικολόγων είπε, ότι οι αεροψεκασμοί πιθανόν να συνδέονται με κατασκοπεία και το σύστημα ραντάρ στις βρετανικές βάσεις, εξηγώντας, ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το σήμα των ραντάρ και γίνονται οι ψεκασμοί ώστε να υποστηριχθεί το σύστημα παρακολούθησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ