ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (ellinikignomi)

– Παρά την πολυετή ύφεση της ελληνικής Οικονομίας, τον υψηλό αριθμό των ανέργων και την τεράστια μείωση των μισθών σημαντικές ανατιμήσεις παρουσίασαν πολλά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, τα αυγά, το γάλα, τα γαλακτοκομικά, οι πατάτες, τα νωπά λαχανικά, ο καφές, το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζαχαρώδη και οι ξηροί καρποί.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Εως και 18% αυξάνονται μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές βασικών τροφίμων στην χώρα μας, παρά την πολυετή ύφεση της Οικονομίας, τον υψηλό αριθμό ανέργων άνω των 1,1 εκατομμυρίων ατόμων αλλά και την τεράστια μείωση, πάνω από 23%, των μισθών των εργαζομένων.
To στοιχείο αυτό καταγράφει σχετική έρευνα της εφημερίδας «Το Έθνος», με βάση τα επίσημα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αλλά και τις μαρτυρίες καταναλωτών στην εφημερίδα.
Οπως προκύπτει και από τα στοιχεία του πληθωρισμού για την περίοδο, από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015, καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις, όπως στις πατάτες (18,6%), στο ελαιόλαδο (14,1%), στα νωπά λαχανικά (5,5%), στα αυγά (3,7%), στον καφέ (9%), στο ψωμί και στα δημητριακά (2,9%), στα ζαχαρώδη (5,4%), στα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς (10,5%), στα λοιπά τρόφιμα (6,9%) και στο γάλα (1.8%).
Ακόμη και στο λάδι, όπου η εφετινή παραγωγή έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, οι τιμές αυξήθηκαν έως και κατά 16%.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ακομη αυτά του καφέ, που αυξήθηκε 16,44%, αλλά και νωπών προϊόντων, όπως οι πατάτες και τα λαχανικά, που αυξήθηκαν ως και 13%, ενώ και προϊόντα, όπως τα αυγά, που πήραν αύξηση ως και 14,19%.

Οι σημαντικότεροι λόγοι της αύξησης των τιμών σε βασικά τρόφιμα

Παράγοντες της αγοράς αλλά και πάγιες διαπιστώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναδεικνύουν ορισμένους από τους σημαντικότερους λόγους των αυξήσεων αυτών στις τιμές, που συνοψίζονται ως εξής:
-Η πρόσφατη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα.
-Οι ανατιμήσεις στα νωπά προϊόντα, που οφείλονται, αφ’ ενός μεν στην διαρκώς συρικνούμενη εγχώρια αγροτική παραγωγή και αφ’ ετέρου στους ελλιπείς ελέγχους κατά την διακίνηση των προϊόντων.
-Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.AGORA-ATHINA
-Η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικές πηγές, που εντάθηκε μετά την επιβολή των capital controls και την φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό.
-Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.
-Η δράση καρτέλ μεταξύ επιχειρήσεων, που έχει ως αποτέλσμα να καθορίζουν τις τιμές, να περιορίζουν την παραγωγή και να μοιράζουν την αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ