Συνάντηση Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη με τη Δήμαρχο Κολωνίας, Henriette Reker.
Την Δήμαρχο Κολωνίας, Henriette Reker, και πολυμελή αντιπροσωπεία της πόλης της Κολωνίας υποδέχτηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, παρουσία του Γερμανού Γενικού Προξένου, Walter Stechel, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώς Γούλα, του Αντιδημάρχου Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρου Πέγκα και της Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρίας Πασχαλίδου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη γερμανική πόλη της Κολωνίας.
Ο Γιάννης Μπουτάρης καλωσόρισε τη Δήμαρχο Κολωνίας, τονίζοντας ότι η επέτειος των 30 χρόνων αδελφοποίησης των δύο πόλεων είναι ευκαιρία «να αποδείξουμε ότι αυτή η σχέση δεν είναι τυπική, αλλά ουσιαστική για τις δύο πόλεις, μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα που μας απασχολούν εξίσου».
Από την πλευρά της, η Δήμαρχος Κολωνίας σημείωσε ότι αυτά που συνδέουν τις δύο πόλεις είναι πολλά, «το κυριότερο απ’ όλα, όμως, είναι ο τρόπος που ζούμε, η Κολωνία είναι κι αυτή μια πόλη ανοιχτή και ανεκτική στη διαφορετικότητα».
Κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής συνάντησης που διήρκεσε περίπου μία ώρα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο πόλεων στο πεδίο της εβραϊκής κληρονομιάς και παρουσίας στις δύο πόλεις, στους τομείς της τουριστικής ανάπτυξης, της νεολαίας, της εκπαίδευσης, του προσφυγικού, και του Δικτύου των Μπλε Κοινοτήτων.
Η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ, Μαρία Πασχαλίδου, ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη διεκδίκησε τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014», προκρίνοντας τον συμμετοχικό προγραμματισμό και προϋπολογισμό της διοργάνωσης, ενώ πλέον αναμένει την ίδρυση γραφείου του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, όπως και η πόλη της Κολωνίας. Επισημαίνεται ότι στις 22 Οκτωβρίου 2018, αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την Μαρία Πασχαλίδου, θα μεταβεί στην Κολωνία, στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ Νεολαίας Ελλάδας – Γερμανίας, όπου και θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας Νεολαίας, μέσω του οποίου οι δύο πόλεις επισημαίνουν, εστιάζουν και υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον τους για τη νεολαία και την οικοδόμηση μιας κοινής βάσης της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.
Ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη κατάφερε να αναδειχτεί ως τουριστικός προορισμός μέσα από τη διεθνή δημοσιότητα που απέκτησε χάρη στη νέα και διαφορετική πολιτική αντίληψη της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και κυρίως χάρη στο νέο αφήγημα της πολυπολιτισμικής πόλης που καλλιέργησε όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, εξωστρέφεια η οποία εκδηλώθηκε μέσα από την Διπλωματία των Πόλεων, με μετρήσιμα αποτελέσματα.
Τέλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώ Γούλα μίλησε για την ίδρυση και λειτουργία κοινωνικών δομών που έλειπαν από την πόλη της Θεσσαλονίκης με στόχο την κοινωνική αλληλεγγύη, στήριξη και ενσωμάτωση, ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία του Φιλοξενείου Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο το 2015, αλλά και στο πρόγραμμα REACT για τη φιλοξενία προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και σε φιλοξενούσες οικογένειες εντός αστικού ιστού, που ανέλαβε να «τρέξει» ο Δήμος Θεσσαλονίκης με στόχο την κοινωνική ένταξη των προσφύγων που παραμένουν στην πόλη και την αποφυγή συνθηκών γκετοποίησής τους.
«Με την Κολωνία μας συνδέουν 30 χρόνια αδελφοποίησης, όμως οι σχέσεις των δύο πόλεων γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και συνέχισε: «Σήμερα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία στους τομείς της νεολαίας, του προσφυγικού, του δικτύου των Μπλε Κοινοτήτων, της εκπαίδευσης, αλλά και στο θέμα της εβραϊκής ιστορίας και κληρονομιάς των δύο πόλεων, δεδομένου ότι η Κολωνία ξεκινάει να δημιουργήσει το δικό της Εβραϊκό Μουσείο».
Από την πλευρά της η Δήμαρχος Κολωνίας, Henriette Reker, δήλωσε ότι «η σχέση των δύο πόλεων είναι σημαντική όχι απλώς επειδή μετράει 30 χρόνια ζωής, αλλά κυρίως επειδή έχουμε παρόμοια στάση σε διάφορα θέματα. Και οι δύο πόλεις θέλουμε να δούμε το παρελθόν μας, ειδικά μέσα από την εβραϊκή παρουσία στις πόλεις μας, και οι δύο πόλεις είναι κοσμοπολίτικες και ανοιχτές, δίνουμε σημασία στη διαφορετικότητα των ανθρώπων τους, η οποία για εμάς αποτελεί μοναδική ευκαιρία, δίνουμε έμφαση στην προσπάθεια ένταξης των διαφορετικών ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες μας. Έχουμε παρόμοια στάση στο προσφυγικό, στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, είμαστε εναντίον κάθε είδους ρατσισμού και του αντισημιτισμού και θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε μια σύγχρονη κοινωνία, όπου όλοι ζούμε ειρηνικά».
Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησε ελαφρύ γεύμα στο περιστύλιο της Αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ενώ το βράδυ η αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Γερμανού Γενικού Προξένου, Walter Stechel, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της «Ημέρας της Γερμανικής Ενότητας» στο Βασιλικό Θέατρο, όπου και θα παρουσιαστεί η «Συμφωνία του Ρήνου» του Robert Schumann από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, καθώς και συναυλία για ορχήστρα και βιολί με τον Max Bruch, ο οποίος γεννήθηκε στην Κολωνία.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ