Στην περιοχή εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται και χερσαία έκταση για την δημιουργία εγκαταστάσεων και την διενέργεια γεωτρήσεων
-Πρόκειται για μία επένδυση ύψους πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα δώσει δεκάδες δουλειές στην τοπική κοινωνία!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, άρχισε η εκμετάλλευση, από την “Energean Oil & Gas”, του διαπιστωμένου υπεράκτιου κοιτάσματος στο δυτικό Κατάκολο, στον Νομό Ηλείας. Έπειτα από την δήλωση εκμεταλλευσιμότητας του κοιτάσματος, που υπέβαλε τον Αύγουστο του 2016 η «Ενεργειακή» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμφωνήθηκε και οριοθετήθηκε η περιοχή εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, στο πλαίσιο της σύμβασης, που κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή, τον Οκτώβριο του 2014 και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.2289/95 περί υδρογονανθράκων. geologiko
Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα αυτά, η συμφωνία αυτή προβλέπει τα εξής:
– Η περιοχή εκμετάλλευσης ορίζεται σε έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι συνόλου 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων της περιοχής παραχώρησης του Κατάκολου.
– Στην περιοχή εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται και χερσαία έκταση (στην περιοχή βιολογικού καθαρισμού Πύργου Ηλείας) για την δημιουργία εγκαταστάσεων και την διενέργεια γεωτρήσεων (οριζόντιων), μέσω των οποίων θα προχωρήσει η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπεράκτιου κοιτάσματος.
– Στην περιοχή εκμετάλλευσης δεν εντάχθηκε η περιοχή του λιμένα Κατάκολου και η προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτήριο Κατάκολου – Κυπαρισσία), όπως αυτή έχει προσδιοριστεί με την Υπουργική Απόφαση 25794/16.

“Η “Energean” δρομολογεί μία επένδυση, η οποία είναι της τάξης των πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων και η οποία θα δώσει δεκάδες δουλειές στην τοπική κοινωνία, θέτοντας τα θεμέλια της δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού πόλου γενικότερα για την περιοχή της Ηλείας”!

Με βάση την συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων, που πραγματοποιήθηκε στην διάρκεια της διετούς ερευνητικής περιόδου, το κοίτασμα του δυτικού Κατάκολου εκτιμάται, ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου σε θέση (Stock Tank Oil In Place), ενώ στα επίπεδα του 30% εκτιμάται η αποληψιμότητα.
Με αφορμή την έναρξη της 25ετούς περιόδου εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου “Energean Oil & Gas”, Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, είπε τα εξής: «Ο όμιλος της Energean ανοίγει και πάλι έναν νέο δρόμο για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων, αυτή την φορά στην δυτική Ελλάδα. Μετά το κοίτασμα πετρελαίου στον «Πρίνο» και το κοίτασμα φυσικού αερίου της «Νότιας Καβάλας», σε φάση εκμετάλλευσης περνά το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο δυτικό Κατάκολο. Η “Energean” δρομολογεί μία επένδυση, η οποία είναι της τάξης των πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων και η οποία θα δώσει δεκάδες δουλειές στην τοπική κοινωνία, θέτοντας, όπως έχει συμβεί και στην Καβάλα, τα θεμέλια της δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού πόλου γενικότερα για την περιοχή της Ηλείας, η οποία είναι από τις ωραιότερες, τις πλέον προνομιακές, αλλά και τις περισσότερο αδικημένες στην χώρα.

Το 2018 θα γίνει η εκτέλεση της πρώτης “οριζόντιας” γεώτρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την στεριά προς την θάλασσα και θα προχωρήσει σε μήκος περίπου 4,5 χιλιομέτρων, κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, φθάνοντας στο κοίτασμα σε βάθος περίπου 2,5 χιλιομέτρων!

Η τεχνογνωσία της “Energean” και το παράδειγμα της τριακοπενταετούς παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον «Πρίνο» της Καβάλας, με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς την οποιαδήποτε περιβαλλοντική επιβάρυνση, σε έναν Νομό με κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως είναι η Θάσος και με περιοχές ιδιαίτερου κάλλους, όπως είναι το Δέλτα του Νέστου, εγγυώνται, ότι το Κατάκολο θα καταστεί ένα νέο παράδειγμα διεθνούς αναφοράς, καθώς θα συνδυάζει την αρμονική συνύπαρξη του τουρισμού, του φυσικού περιβάλλοντος και της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου.
Και, βεβαίως, το παράδειγμα του «Πρίνου» εγγυάται και έχει ήδη δρομολογήσει την αρμονική συνεργασία της “Energean” με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις αρχές του Πύργου και την τοπική κοινωνία του Κατάκολου, σε μία βάση σταθερής και διαφανούς ενημέρωσης και συνεννόησης».
Όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, η “Energean” πρόκειται να υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης και την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για το κοίτασμα του δυτικού Κατάκολου έως το τέλος Φεβρουαρίου 2017, το οποίο θα παρουσιαστεί, όπως άλλωστε η εταιρεία έχει δεσμευτεί, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, και στην τοπική κοινωνία. Ο νέος προγραμματισμός της “Energean Oil & Gas” παραπέμπει στο 2018 για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την στεριά προς την θάλασσα (οριζόντια γεώτρηση) και θα προχωρήσει σε μήκος περίπου 4,5 χιλιομέτρων, κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, φθάνοντας στο κοίτασμα σε βάθος περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την χρήση της προηγμένης τεχνολογίας, την οποία η “Energean” έχει ήδη χρησιμοποιήσει, τόσο στον «Πρίνο», όσο και στο τουριστικό θέρετρο El Gouna της Αιγύπτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ