Στις 27-8-2015, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, τελειώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, επισκέφτηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και περιηγήθηκε στους χώρους του μαρτυρίου.nomikos

Μετά την υπογραφή του βιβλίου των επισκεπτών, ο κ. Κόκκινος δήλωσε προς τους δημοσιογράφους:

«Σελίδες ιστορίας, σελίδες πατριωτισμού, κι ένα δάκρυ. Φόρος τιμής στους ήρωες, στα παλικάρια με το πάθος, την ψυχή και τα όνειρα. Τόσα μα τόσα όνειρα!

Στέκεσαι βουβός μπροστά τους!

Πέρασαν τόσα χρόνια. Υπομένεις, περιμένεις, μα δεν ξεχνάς!

Θα βρείτε ανάπαυση παλικάρια. Κάποτε θα περπατήσουμε σε μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο».

Στη συνάντηση που είχε την ίδια ημέρα, ο επικεφαλής της Γεν. Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, με τον Υπ. Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων που διεξήχθη στην Λευκωσία (25-27.8), έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων πάνω σε τρέχοντα ζητήματα κυπριακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς και σύντομη ενημέρωση επί των τελευταίων εξελίξεων του Κυπριακού.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι οι επιδιώξεις και τα συμφέροντα της ελληνικής και της κυπριακής διασποράς είναι κοινά, και γι’ αυτό η συνεργασία τους είναι διαχρονικά άριστη και πολύ στενή, ενώ δεν θα πρέπει να υποτιμάται ο ρόλος της κυπριακής διασποράς στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

Ο επικεφαλής της Γεν. Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, κος Μ. Κόκκινος, τόνισε από την πλευρά του, ότι προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης σχετικά με τον Απόδημο Ελληνισμό που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2013, καθότι κυπριακή και ελληνική διασπορά έχουν τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες ανάγκες. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να εκμεταλλευθούμε ως χώρες, επιτυχημένες πολιτικές άλλων κρατών στον τομέα της διασποράς, έναν τομέα που οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών πρέπει να συνεχίσουν να αποδίδουν τον πρωταρχικό ρόλο που αποδίδουν σήμερα.

Σε ότι αφορά το ζήτημα μετανάστευσης, τόσο ο κ. Ι.Κασουλίδης όσο και ο κ. Μ.Κόκκινος επεσήμαναν, ότι αποτελεί πρόβλημα με πανευρωπαϊκές διαστάσεις, και ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί από κοινού και στοχευμένα από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης, αφού έκανε σύντομη ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων, υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον της, καθώς η μη επίλυση του προβλήματος θα αποτελούσε εμπόδιο στις διπλωματικές της προσπάθειες να ενισχύσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε ότι αφορά στο νέο τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δημιουργεί εύλογες ελπίδες στην ε/κ πλευρά ότι επιθυμεί πράγματι μια λύση του Κυπριακού, δεδομένου ότι τάσσεται υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, και διακηρύττει ότι το συμφέρον της Κύπρου προέχει σε σχέση με τη διατήρηση των καλών σχέσεων με την Τουρκία, κάτι που φυσικά, όπως τόνισε ο ΚΥΠΕΞ κ.Κασουλίδης, μένει να αποδειχθεί στην πράξη, στο τραπέζι στο διαπρα-γματεύσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε τη δεδομένη και διαχρονική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι η θέση του κ. Ν. Κοτζιά περί ανάγκης απόσυρσης των στρατευμάτων από την Κύπρο και άρσης των εγγυήσεων, είναι εξόχως σημαντική και αποδεικνύει γνήσια πρόθεση ελληνικής πλευράς συμβάλει σε επίλυση του Κυπριακού.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της Γεν. Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλαδιτών Κύπρου (ΟΣΕΚ), κ. Χρήστο Γιαννούλη, συζητήθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν την ελλαδική κοινότητα που είναι εγκατεστημένη στην Κύπρο, καθώς και ευρύτερα ζητήματα οργάνωσης των Αποδήμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Κόκκινος με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό ζήτημα και συζήτησαν ευρέως τον πατριωτικό ρόλο που διαχρονικά έπαιξε η Αρχιεπισκοπή της Κύπρου στα εθνικά ζητήματα. Κατέληξαν στην ανάγκη για συστράτευση των δυνάμεων και των δύο χωρών για τον Απόδημο Ελληνισμό.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ