-Στο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων και της εισαγωγής των νέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας!

-Αναβαθμίζεται το Λύκειο και καθιερώνεται το Εθνικό Απολυτήριο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», αλλάζει το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων και της εισαγωγής των νέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας, ενώ αναβαθμίζεται το Λύκειο και καθιερώνεται το Εθνικό Απολυτήριο.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει η «Καθημερινή», η ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου είναι ο στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, καθώς το μοντέλο του International Baccalaureate (I.B.), που πρότεινε η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου κρίνεται ανεφάρμοστο, όπως επίσης ανεφάρμοστη θεωρείται και η ελεύθερη πρόσβαση των υποψηφίων στα ΑΕΙ, όσο υπάρχει κλειστός αριθμός θέσεων στις διάφορες Σχολές.
Για το εξεταστικό σύστημα, ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει την εισαγωγή σε Σχολή και όχι σε Τμήματα, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις περισσότερες φορές, σε σχέση με σήμερα. Οι μαθητές της επόμενης Α΄ Λυκείου, δηλαδή του σχολικού έτους 2017-2018, θα είναι οι πρώτοι, που θα «δοκιμάσουν» το νέο εξεταστικό σύστημα το 2020.PANEPISTIMIO IOANNINON
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Γαβρόγλου, θα ξεκινήσει σειρά άτυπων επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Θα καθιερωθεί Εθνικό Απολυτήριο για τους αποφοίτους του Λυκείου, με τον βαθμό του να λαμβάνεται υπόψη, αλλά μην είναι καθοριστικός για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Αναλυτικότερα, με βάση τα κοινά σημεία των προτάσεων, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα εξής τέσσερα πεδία:
– Αναβάθμιση του Λυκείου: Καθώς η ΟΛΜΕ έχει πλήρως απορρίψει την πρόταση για τετραετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο, στα πρότυπα του International Baccalaureate (I.B.), προκρίνεται η ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, οι οποίες «τώρα γίνονται στο φροντιστήριο», όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εννοώντας, ότι οι μαθητές ενδιαφέρονται μόνον για τα μαθήματα, στα οποία θα εξετασθούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Η πρόταση είναι να καθιερωθεί Εθνικό Απολυτήριο, με τον βαθμό του να λαμβάνεται υπόψη, αλλά μην είναι καθοριστικός για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
– Διαδικασία εξετάσεων: Ολες οι θέσεις συγκλίνουν στο ότι οι υποψήφιοι πρέπει να εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα (όπως τώρα) και οι εξετάσεις να συνεχιστούν να διοργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας και όχι από τα ΑΕΙ για την διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Η μόνη αλλαγή είναι, ότι παρέχεται η δυνατότητα, οι υποψήφιοι να δίνουν πολλές φορές εξετάσεις, όπως είχε προταθεί από το πόρισμα Μπαμπινιώτη.

Η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα γίνεται σε Σχολές και όχι σε Τμήματα, ενώ οι φοιτητές θα μπορούν να «χτίζουν» το πτυχίο τους, παρακολουθώντας μαθήματα επιλογής από όλα τα Τμήματα της Σχολής

– Εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ: Αυτή θα γίνεται σε Σχολές και όχι σε Τμήματα, όπως συμβαίνει τώρα (πλην, βεβαίως, των μονοτμηματικών Σχολών, όπως συμβαίνει στο ΕΜΠ). Οι εισακτέοι στο πρώτο έτος θα παρακολουθούν κοινά μαθήματα και κατόπιν θα αποφασίζουν, σε ποιο Τμήμα της Σχολής θα συνεχίσουν. Επίσης, οι φοιτητές θα μπορούν να «χτίζουν» το πτυχίο τους, παρακολουθώντας μαθήματα επιλογής από όλα τα Τμήματα της Σχολής. Ετσι, το Τμήμα θα διατηρηθεί ως πυρήνας του ΑΕΙ. Βέβαια, όπως είναι φυσικό, με την πρόταση αυτή αλλάζει άρδην η σημερινή δομή του μηχανογραφικού δελτίου.
– Αριθμός θέσεων ανά Σχολή: Σήμερα, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν λόγο στον καθορισμό τους. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να αυθαιρετήσει, καθώς έχει τον τελικό λόγο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ