Από το 2011 έως το 2015 η παιδική φτώχεια αυξήθηκε στα 9 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια και φθάνει σήμερα παγγερμανικά κατά μέσον όρο σε ποσοστό 14,7%!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann, τα αποτελέσματα της οποίας αναδημοσιεύονται από διάφορα γερμανικά ΜΜΕ, στην Γερμανία ζουν σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά κάτω από συνθήκες φτώχειας!
Ο μέσος όρος της παιδικής φτώχειας φθάνει σε ποσοστό 14,7%, ενώ στο χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 2011 και 2015, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε στα 9 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια.
Αναλυτικότερα, στα δυτικά κρατίδια η παιδική φτώχεια αυξήθηκε από το 2011 μέχρι το 2015, από 12,4% σε 13,3%. Στα ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια έπεσε μεν από 24% σε 21,6%, αλλά εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερη από τα δυτικά.
Η παιδική φτώχεια ανέρχεται στο 32,2% του συνόλου των παιδιών στο Βερολίνο, στο 31,6% στην Βρέμη, στο 23,8% στην Σαξωνία-Ανχαλτ, ενώ στα νότια και πλούσια κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Βαυαρίας η παιδική ψτώχεια βρίσκεται σε ποσοστό 8,0% και 6,8% αντίστοιχα.

berlin

Το θλιβερό ρεκόρ κατέχει η πόλη της βόρειας Γερμανίας, Μπρέμερχαφεν, όπου η φτώχεια πλήττει το 40,5% των παιδιών, δηλαδή σχεδόν ένα στα δύο παιδιά! Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της παιδικής φτώχειας από το 2011 στην Βρέμη (συν 2,8%), η οποία ακολουθείται από το κρατίδιο Zάαρλαντ (συν 2,6%) και από την Βόρεια-Ρηνανία-Βεστφαλία (συν 1,6%).
«Όσο περισσότερο τα παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας, τόσο αυξάνονται οι αρνητικές συνέπειες. Συγκρινόμενα με παιδιά, τα οποία ζουν σε οικογένειες με κανονικό εισόδημα,τα φτωχά παιδιά είναι συχνότερα κοινωνικά απομονωμένα και απειλείται η υγεία τους. Η παιδική φτώχεια εμποδίζει τις ευκαιρίες για μιαν ολόκληρη ζωή» συμπεραίνει η έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann.
Ο επικεφαλής του ιδρύματος αυτού, Γιόργκ Ντρέγκερ, ζητά “μεταρρύθμιση της βασικής ασφάλειας για τα παιδιά, η στήριξη των οποίων θα πρέπει να επανεξεταστεί πλήρως και να προσανατολιστεί στις πραγματικές ανάγκες τους”. “Μόνον έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί δραστικά η παιδική φτώχεια”, υπογραμμίζει ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ