-Νουμάν Κουρτουλμούς, Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης: “Η Γερμανία θα πρέπει να είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία – Δεν πιστεύω, ότι το Κοινοβούλιο της Γερμανίας θα καταστρέψει αυτή την φιλική και συμμαχική σχέση μας για τα συμφέροντα δύο ή τριών πολιτικών”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Η Γερμανία θα πρέπει να είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία», δήλωσε την Δευτέρα ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία της Πέμπτης, 2 Ιουνίου, στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο επί της απόφασης, με την οποία αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία αρνείται η Άγκυρα.
«Η Γερμανία είναι φίλη μας και σύμμαχός μας, όπου ζουν πολλοί πολίτες τουρκικής καταγωγής» δήλωσε ο κ. Κουρτουλμούς, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. «Η Γερμανία πρέπει να είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Δεν πιστεύω, ότι το Κοινοβούλιο της Γερμανίας θα καταστρέψει αυτή την σχέση για τα συμφέροντα δύο ή τριών πολιτικών»

Στην Μπούντεσταγκ, την γερμανική Κάτω Βουλή, ετοιμάζεται απόφαση, με την οποία θα αναγνωρίζεται για πρώτη φορά η γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως και «το μερίδιο ευθύνης» της Γερμανίας στο έγκλημα αυτό.
«Δεν πιστεύω, ότι το Κοινοβούλιο της Γερμανίας θα καταστρέψει αυτή την σχέση για τα συμφέροντα δύο ή τριών πολιτικών» δήλωσε ο κ. Κουρτουλμούς.
Οι Αρμένιοι υπολογίζουν, ότι 1,5 εκατομμύριο ομοεθνείς τους εξοντώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ιστορικοί και περισσότερες από 20 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει ήδη την αρμενική γενοκτονία.

«Επρόκειτο για έναν εμφύλιο πόλεμο (!!), που επιδείνωσε ο λιμός (!!), κατά τον οποίο 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι έχασαν την ζωή τους»!!

Η Τουρκία, δικαιολογούμενη, υποστηρίζει από την πλευρά της, ότι επρόκειτο για έναν εμφύλιο πόλεμο, που επιδείνωσε ο λιμός, κατά τον οποίο 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι έχασαν την ζωή τους, την ώρα που οι οθωμανικές δυνάμεις και η Ρωσία διεκδικούσαν τον έλεγχο της Ανατολίας.
«Δεν είναι αυτός ο ρόλος των Κοινοβουλίων» να αποφασίζουν για αυτά τα θέματα, δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς. «Το καθήκον ενός Κοινοβουλίου είναι να δίνει τα ντοκουμέντά του, αν έχει, στους ιστορικούς και να προσφέρει την υποστήριξή του στην διασαφήνιση των γεγονότων» υποστήριξε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ