Στο Ρότερνταμ ξεκινά απόψε ο πρώτος γύρος των ημιτελικών. Πέρυσι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Φέτος η Ολλανδία θέλει να στείλει το μήνυμα ότι ο πολιτισμός επιστρέφει.Πέντε φορές εισπνοή και εκπνοή και μετά κράτημα της αναπνοής για λίγο. Το υποχρεωτικό τεστ κορωνοϊού είναι το «εισιτήριο» εισόδου στην Ahoy Arena του Ρότερνταμ για να παρακολουθήσει κανείς απόψε τους ημιτελικούς και το Σάββατο το βράδυ τον τελικό της Eurovision. Λόγω κορωνοϊού ίδια διαδικασία, για τους τραγουδιστές, τους μουσικούς, τους δημοσιογράφους, για τους πάντες που μπουν στην αίθουσα των 16.000 θεατών υπό κανονικές συνθήκες. Φέτος έχει δοθεί άδεια για 3.500 κάτω των 70 χρονών. Πάλι καλά.

«Πετράδι στο στέμμα της δημόσιας τηλεόρασης»

Ο Μάρτιν ΄Εστερνταλ, υπεύθυνος μάνατζερ της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης EBU, που από το 1956 οργανώνει το διαγωνισμό της Eurovisionεξηγεί ότι «έχουμε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας. Ξεκινά με τεστ όλων κάθε 48 ώρες για να διασφαλιστεί ότι ο ιός δεν πρόκειται να μεταφερθεί στο χώρο της αρένας». Το να ακυρωθεί o διαγωνισμός όπως πέρυσι δεν τέθηκε καν ως σκέψη. Κάθε χρόνο 182 εκ. τηλεθεατές κάθονται μπροστά από τη μικρή οθόνη μαζί με γνωστούς και φίλους και κάνουν τα δικά τους προγνωστικά. «Η Eurovision είναι το παλαιότερο τηλεοπτικό σόου στον κόσμο» λέει ο Μάρτιν ΄Εστερνταλ. «Αναμεταδίδεται επί 65 χρόνια, είναι κάτι σαν το πετράδι στο στέμμα της δημόσιας τηλεόρασης».

Το σύνθημα για φέτος είναι ότι σε δύσκολες περιόδους μπορεί κανείς να διοργανώσει ένα τέτοιο σόου. Στο Ρότερνταμ τα καταστήματα, τα καφέ και τα ξενοδοχεία κλείνουν βέβαια από τις 6 το απόγευμα. Παρόλα αυτά η πόλη περιμένει λίγους θιασώτες του θεσμού, διότι τα δημόσια πάρτι και τα Public Viewing απαγορεύονται. Οι εκδηλώσεις ενθουσιασμού επιτρέπονται. Όχι όμως οι εναγκαλισμοί.

«Open up»

Ο υπουργός Πολιτισμού Ούγκο ντε Γιόνγκε επισκέφθηκε την Ahoy Arena. Είναι πεπεισμένος ότι όλα θα πάνε καλά μέχρι τέλους, ότι ο πολιτισμός θα ξαναναστηθεί με κανονικότητα στις επαφές και ότι άλλο προσφέρει η ζωή. «Είναι καταπληκτικό που φιλοξενούμε αυτό τον διαγωνισμό. Είναι το πρώτο μεγάλο σόου στην Ολλανδία από το λοκντάουν. Γι αυτό ανυπομονούμε να γίνει». Έξω από την αρένα περιμένουν λίγοι φαν να συναντήσουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες, αλλά χωρίς επαφή. Για όσους έχουν εισιτήριο από το λεωφορείο οδηγούνται απευθείας στο εσωτερικό χώρο της Αρένας Ούτε αυτόγραφα, ούτε σέλφις. Είναι κρίμα, αλλά είναι έτσι.

Η σκηνή θα παραμείνει όπως είχε στηθεί και πέρυσι που ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Και το σλόγκαν είναι ίδιο, «Open up», σε όλους και σε όλα. «Για μένα αυτό σημαίνει άνοιγμα σε όλα τα είδη ανθρώπων» λέει η Νταβελόνε βαν Ντικ, φαν του διαγωνισμού από τα γενοφάσκια της. «Άνοιγμα σε διαφορετικά στιλ ζωής. Μείνετε ανοικτοί στις εμπειρίες της διαφορετικότητας και αντιληφθείτε πόσο υπέροχο είναι να μην είμαστε όλοι το ίδιο». Ο Βασίλ Γκαρβαλίεφ θα εκπροσωπήσει τη Βόρεια Μακεδονία. Και όπως ο ίδιος λέει, είναι γκέι και θέλει να γίνει η φωνή των ΛΟΑΚΤΙ+ των Βαλκανίων.

Μπερντ Ρίγκερτ

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ