(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

“Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών δεν θα κλείσει αυτόματα, ακόμη και αν δεν υπάρξει τώρα κάποια συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να επανέλθουν στον ομαλό δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όταν υπάρξει συμφωνία”.
Αυτή την διαβεβαίωση παρείχε ο επικεφαλής της Κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.
Ο κ. Νοβότνι, στις δηλώσεις από την Πράγα, δεν θέλησε να αναφερθεί λεπτομερειακά, στο τι θα συνέβαινε, εάν δεν συναφθεί ως τα τέλη του μήνα συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.
Ερωτηθείς, ωστόσο, εάν η έλλειψη συμφωνίας θα σήμαινε αυτόματα την διακοπή της χρηματοδότησης μέσω του ELA, κάτι που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες, απάντησε: «Όχι, σε καμία περίπτωση».

“Η ισχύς ενός κοινώς συμφωνηθέντος προγράμματος για την Ελλάδα είναι απαραίτητος όρος για την συνέχιση της χρηματοδότησης”

Επίσης ερωτηθείς για τους όρους, υπό τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες θα επανέρχονταν στην ομαλή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ο κ.Νοβότνι ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο “Reuters”: «Αυτό έχει ξεκάθαρα διατυπωθεί, θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει συμφωνηθεί με όλους τους εταίρους, δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και φυσικά την ελληνική κυβέρνηση».

(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

«Νομίζω, ότι εάν υπάρξει νέα συμφωνία, θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στο παλιό σύστημα, διότι το παλιό σύστημα είχε ως όρο να υπάρχει σε ισχύ ένα πρόγραμμα», συνέχισε ο κ. Νοβότνι.
«Όλοι αναμένουμε, ότι θα υπάρξει μια λύση, δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε αυτή την στιγμή υποθέσεις» πρόσθεσε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται, ότι από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά χρεόγραφα δεν είναι αποδεκτά στις πράξεις παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ ως εγγυήσεις, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν χρήση του μηχανισμού ELA για την κάλυψη των αναγκών τους.
Σημειώνεται, ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση του ορίου χρήσης του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA), στα 65 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, είναι η τακτική συνεδρίαση του οργάνου, προκειμένου να αποφασίσει επί της ανανέωσης ή μη της χρήσης του ELA από τις ελληνικές τράπεζες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ