-Η εμμονή των Ευρωπαίων, ότι το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης, που παρέχει η Ελλάδα στους εφοπλιστές, πλήττει τον ανταγωνισμό και αντίκειται στην Κοινοτική νομοθεσία, είναι πιθανόν να οδηγήσει την χώρα μας προ του διλήμματος, είτε να αλλάξει ριζικά το σύστημα φορολόγησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, επιβαρύνοντας πολύ περισσότερο τους εφοπλιστές, είτε να διεκδικήσει την δικαίωσή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε έναν επίπονο δικαστικό αγώνα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε έναν νέο ατέρμονο κύκλο διαβουλεύσεων, που ίσως κρατήσει περισσότερους από 6 μήνες, φαίνεται να μπαίνουν Κυβέρνηση, Έλληνες εφοπλιστές και Κομισιόν, καθώς αναβάλλεται για 6 μήνες η φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι εφοπλιστές πήραν εξάμηνη παράταση από την Κομισιόν και αναζητούν τώρα τρόπους για να μην πληρώσουν επιπλέον φόρους, αφού πήραν πίστωση χρόνου, μετά την απόφαση των αρμόδιων Κοινοτικών Αρχών να μην προχωρήσουν ακόμη σε επίσημη έρευνα σε βάρος της χώρας μας, για παροχή ευνοϊκού καθεστώτος φορολογίας και κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της ναυτιλίας. Το καθεστώς αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την Κοινοτική νομοθεσία, ενώ πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει καμία απολύτως πολιτική βούληση να φορολογήσει τους εφοπλιστές, παρά την διαφορετική γνώμη της Κομισιόν, με αποτέλεσμα το εφοπλιστικό λόμπι να κερδίζει πολύτιμο χρόνο και το ελληνικό κράτος να χάνει “ζεστό” χρήμα.
Ήδη, από τον περασμένο Ιούνιο, η Κομισιόν, μέσω της Επιτρόπου Μεταφορών, Violeta Bulc, είχε προαναγγείλει, ότι πιθανότατα θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην σχετική έρευνα, ωστόσο τα νεότερα δεδομένα είναι, ότι αυτή η διαδικασία πάει πίσω, καθώς θα διεξαχθούν νέες συζητήσεις, σε μία προσπάθεια να διευθετηθεί το ζήτημα.

Είναι πιθανόν, η χώρα μας να βρεθεί προ διλήμματος, είτε να αλλάξει ριζικά το σύστημα φορολόγησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, επιβαρύνοντας πολύ περισσότερο τους εφοπλιστές, είτε να διεκδικήσει την δικαίωσή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε έναν επίπονο δικαστικό αγώνα!

Πρόκειται για μία κόντρα, που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου πέντε χρόνια, καθώς η Κομισιόν θεωρεί, πως το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης, που παρέχει η Ελλάδα στους εφοπλιστές, πλήττει τον ανταγωνισμό και αντίκειται στην Κοινοτική νομοθεσία. Αν, μάλιστα, η Κομισιόν προχωρήσει σε έρευνα εναντίον της χώρας μας (μέχρι τώρα η έρευνα είναι ανεπίσημη), είναι πιθανόν η χώρα μας να βρεθεί προ διλήμματος, είτε να αλλάξει ριζικά το σύστημα φορολόγησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, επιβαρύνοντας πολύ περισσότερο τους εφοπλιστές, είτε να διεκδικήσει την δικαίωσή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε έναν επίπονο δικαστικό αγώνα.
Πάντως, προς το παρόν, η Αθήνα κερδίζει χρόνο, καθώς για τους επόμενους έξι μήνες η Κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί μία λύση με την Κομισιόν και τους εφοπλιστές, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα.
Ουσιαστικά, κατά τα φαινόμενα, πρόκειται για μία περίοδο προεργασίας, κατά την διάρκεια της οποίας η Κομισιόν δεν θα προβεί σε ενέργειες, αλλά μετά το τέλος αυτής, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική κατάληξη στις συζητήσεις, τότε θα διεξαχθεί επίσημη έρευνα.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι και δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, αν δεν λυθεί το θέμα της φορολόγησης και, μάλιστα, σε τέτοιο σημείο, που ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, τις οποίες πρέπει να λάβει η χώρα μας από την Ε.Ε.!

2013-06-10_01 dexamenes_limani

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ