-Κάτω από τους -20 βαθμοΰς Κελσίου έφθασε η θερμοκρασία και στα Βαλκάνια και σε χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης
-Περισσότεροι από είκοσι είναι έως τώρα οι νεκροί από το κρύο σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες!
Κύμα φονικού ψύχους σαρώνει πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου καταγράφονται πολικές θερμοκρασίες, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων στην Πολωνία, την Ιταλία και την Βουλγαρία.
Την ώρα, που ολόκληρη η Ελλάδα πλήττεται από το ψύχος και από τις κατά περιοχές πυκνές χιονοπτώσεις και τον παγετό, στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των Βαλκανίων, παρατηρούνται πολικές θερμοκρασίες και ακραίες καιρικές συνθήκες, λόγω του σφοδρού κύματος ψύχους.
Επίσης, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το κρύο σε διάστημα δύο ημερών στην Πολωνία, όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, όπως ανακοίνωσε το Κυβερνητικό Κέντρο Εθνικής Ασφαλείας (RCB).
Πάντως, ο αριθμός των θυμάτων του ψύχους αναμένεται να αυξηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς ο υδράργυρος θα παραμείνει κάτω των -20 βαθμών Κελσίου.
Στην Ιταλία, το σφοδρό κύμα ψύχους, που πλήττει την χώρα από την Παρασκευή, κόστισε εως τώρα την ζωή οκτώ ανθρώπων, παρά τα μέτρα προστασίας, που έλαβαν οι Αρχές από την προηγούμενη εβδομάδα, πριν από την πτώση της θερμοκρασίας, η οποία έφθασε έως και στους -10 βαθμούς Κελσίου κατά περίπτωση. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται 6 άστεγοι, εκ των οποίων οι δύο είναι Πολωνοί. Οι άστεγοι ζούσαν νότια της Ρώμης, στο Μιλάνο, στην Κάτω Ιταλία και στην Φλωρεντία, σε απομονωμένους χώρους, που δεν επισκέπτονταν οι εθελοντές. Επίσης, μια γυναίκα σαράντα εννέα ετών έχασε την ζωή της έξω από το Μπάρι, η οποία, εξαιτίας του πάγου, γλίστρησε κα χτύπησε το κεφάλι της στο πεζοδρόμιο

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Ιταλΐα λόγω του σφοδρού ψύχους

Σφοδρές χιονοπτώσεις σημειώνονται στην κεντρική Ιταλία, όπως επίσης στην Απουλία (νοτιοανατολικά), όπου τα αεροδρόμια του Μπάρι και του Μπρίντιζι παρέμειναν για πολλές ώρες κλειστά, όπως επίσης στην Σικελία και στις Αιολίδες Νήσους, όχι όμως και στην Ρώμη, όπου οι Αρχές φρόντισαν να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. Προβλήματα καταγράφονται και στις σιδηροδρομικές μεταφορές.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, στο μεταξύ, ζήτησε από όλες τις καθολικές οργανώσεις, που βοηθούν τους άστεγους, να παραμείνουν ανοικτές επί εικοσιτετραώρου βάσεως, για να μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να προστατεύεται από το κρύο και κατά την διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, η Αγία Έδρα αποφάσισε να δωρίσει σε πολλούς άστεγους και ειδικά σλίπινγκ- μπάγκ, τα οποία παραμένουν ζεστά και σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, που φθάνουν μέχρι τους είκοσι βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, επισκέφθηκε το επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας στην Ρώμη, προκειμένου να διαπιστώσει, πως αντιμετωπίζεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που έχει προκληθεί από το ψύχος. «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθούν, όσο γίνεται περισσότερο, τα προβλήματα, που προκαλεί η κακοκαιρία και το σφοδρό κρύο, που πλήττει την χώρα μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής Κυβέρνησης, ο οποίος ευχαρίστησε τους εθελοντές για την ακούραστη προσφορά τους.

Η Μόσχα γνώρισε τα πιο παγωμένα Χριστούγεννα των τελευταίων 120 ετών, με τον υδράργυρο να έχει “βουτήξει” στους περίπου -30 βαθμούς Κελσίου!

Η ιταλική Πολιτική Προστασία, πάντως, ενόψει και της αυριανής ημέρας, κατά την οποία πρόκειται να συνεχισθούν οι χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τις μετακινήσεις τους, μόνον στις πραγματικά αναγκαίες περιπτώσεις.
Στην Ρωσία, η Μόσχα γνώρισε στις 6 Ιανουαρίου τα πιο παγωμένα Χριστούγεννα των τελευταίων 120 ετών, με τον υδράργυρο να έχει “βουτήξει” στους περίπου -30 βαθμούς Κελσίου κατά την διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Τα θερμόμετρα έδειξαν -24 βαθμούς Κελσίου στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτικά), όπου η Αστυνομία εντόπισε την σορό ενός άνδρα, που πέθανε από υποθερμία την νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.
Χιονοθύελλα σάρωσε και την Τουρκία, παραλύοντας την κυκλοφορία στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα. Προβλήματα υπάρχουν και στην κυκλοφορία στον Βόσπορο.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν, ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν, με σταδιακή βελτίωση από την Κυριακή. Η θερμοκρασία στην Κωνσταντινούπολη θα παραμείνει εντούτοις κάτω από το μηδέν τις επόμενες ημέρες.
Κύμα ψύχους σαρώνει από την Παρασκευή όλα τα Βαλκάνια, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -27 βαθμούς Κελσίου, ιδίως στις ορεινές περιοχές της Βοσνίας και στην νότια και ανατολική Σερβία.

Δύο Ιρακινοί πρόσφυγες εντοπίστηκαν νεκροί στην νοτιοανατολική Βουλγαρία

Δύο Ιρακινοί πρόσφυγες εντοπίστηκαν νεκροί την Παρασκευή στην νοτιοανατολική Βουλγαρία, στο όρος Στράντζα, καθώς στην χώρα μαίνονται χιονοθύελλες, ανακοίνωσε η περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση του Μπουργκάς. Οι δύο άνδρες, ηλικίας 28 και 35 ετών αντιστοίχως, βρέθηκαν παγωμένοι σε ένα δάσος από εντόπιους οι οποίοι κάλεσαν την Αστυνομία
Στην Ελβετία, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας αυτής, πολικές θερμοκρασίες και παγετός επικράτησαν την νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Ο υδράργυρος “βούτηξε” έως και στους -19 βαθμούς Κελσίου στο Νταβός και στους -15,5 βαθμούς Κελσίου στην Βέρνη (κεντρικά).
Σε κλοιό χιονιά βρέθηκαν και οι ακτές της Αδριατικής, ιδιαίτερα η περιοχή του Σπλιτ στην Κροατία, όπου τα θερμόμετρα έδειξαν το Σάββατο -7 βαθμούς Κελσίου, την χαμηλότερη θερμοκρασία εδώ και 50 χρόνια, όπως γνωστοποίησε το εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της χώρας.
Την ίδια ώρα, στην Γαλλία επικράτησαν κατά την διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στο Παρίσι, η θερμοκρασΐα κυμάνθηκε μεταξύ -3 έως -11 βαθμών Κελσίου.
Αλλά, και η Γερμανία γνώρισε την Παρασκευή προς το Σάββατο την πλέον παγωμένη νύχτα του Χειμώνα έως αυτήν την στιγμή, με θερμοκρασίες, που έφθασαν τους -26 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Βαυαρίας και -25 βαθμούς στο Ομπερστντορφ. Επΐσης, στο Βερολίνο τα θερμόμετρα έδειξαν έως και -15 βαθμούς Κελσίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ