Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Φόβους για την εκδήλωση μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα, μεγέθους 6 Ρίχτερ, εξέφρασε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, ενώ στην πρόβλεψη – σοκ για τιςπιθανότητες να εκδηλωθεί τσουνάμι στην χώρα μας, είχε προχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αλλά και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Τσελέντης εξέφρασε την εκτίμηση, ότι υπάρχουν στην Ελλάδα δύο – τρεις περιοχές, που είναι “ώριμες” για σεισμό, ενώ, όπως είπε, αυτό δεν θα είναι αποτέλεσμα ενός ντόμινο από το Νεπάλ.
Ο κ. Τσελέντης είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δύο-τρεις περιοχές, που είναι παρά-ώριμες. Κινδυνεύουν να πέσουν από το δέντρο» και προσέθεσε: «Υπάρχουν τέτοιες περιοχές και είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές».

“Από τον Ιούνιο σταματά η 24ωρη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού”

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της χώρας για την στάση της στην πρόληψη και παρακολούθηση των σεισμών, καθώς, όπως είπε, από τον Ιούνιο σταματά η 24ωρη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, αφού οι συμβασιούχοι θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν, αφήνοντας στο κενό την παρακολούθηση των σεισμών τις βραδυνές ώρες στην χώρα. Ο Ακης Τσελέντης είπε, ότι έχει θέσει το θέμα αρμοδίως, χωρίς να λάβει απάντηση. «Συνήθως κινητοποιούνται όταν γίνει σεισμός, αλλά τότε θα είναι αργά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.seismografos
«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, αυτή την στιγμή παρακολουθεί, 170 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα για σεισμούς, παρακολουθεί περίπου 200 σταθμούς, αναφορικά με προγράμματα, που έχουν να κάνουν με την δομική όλων των κτιρίων και παρακολουθεί περίπου 180 σταθμούς, που καταγράφουν την στάθμη της θάλασσας για τσουνάμι. Όλο αυτό το τρομακτικό δίκτυο θα καταρρεύσει τέλος Ιουνίου», σημείωσε.

Δρ.Γεράσιμος Παπαδόπουλος: “Έρχεται τσουνάμι στην Ελλάδα”

Σε μια πρόβλεψη-σοκ είχε προχωρήσει περίπου έναν μήνα πριν και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο, οι πιθανότητες εκδήλωσης τσουνάμι στην χώρα μας είναι σημαντικές.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», το τσουνάμι, που εκδηλώθηκε το 1956 στην Αμοργό, με ύψος κυμάτων περίπου 15 μέτρων, ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και την Μεσόγειο τα τελευταία περίπου 100 χρόνια μετά το εξίσου μεγάλο τσουνάμι της 28ης Δεκεμβρίου 1908 στην Μεσίνα της Σικελίας.
«Από τότε πέρασαν 59 χρόνια, μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχέση με την περιοδικότητα εμφάνισης τσουνάμι στον ευρωμεσογειακό χώρο» τόνισε και πρόσθεσε, πως «πρόκειται για πολύ κρίσιμο θέμα, καθώς το τσουνάμι μπορεί να είναι σπάνιο φαινόμενο σε σχέση με τον σεισμό, όμως η εμπειρία μας έχει δείξει, ότι όταν συμβεί τα αποτελέσματα του είναι καταστροφικά. Ιδίως, όταν δεν υπάρχει προετοιμασία. Και η προετοιμασία παραμελείται επειδή είναι σπάνιο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ