Σημεία ομιλίας Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, σε εκδήλωση για τον «Ολυμπισμό και την Ολυμπιακή Εκεχειρία» στην UNESCO

Τη διαχρονική αξία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και ειδικότερα σε περιόδους πολλαπλών παγκόσμιων κρίσεων όπως η τωρινή υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε ομιλία του στην εκδήλωση «Ολυμπισμός και Ολυμπιακή Εκεχειρία: Ο Αθλητισμός στην Υπηρεσία της Ειρήνης», που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της UNESCO στο Παρίσι.

Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει «τις αξίες του Ολυμπισμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της ειρήνης, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του», που προβλήθηκε κατά την έναρξη της εκδήλωσης, σημείωσε ο κ. Κώτσηρας.

«Η παράδοση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των ολυμπιακών ιδεωδών, αναβίωσε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και αναγνωρίζεται από την UNESCO», επισήμανε, ακολούθως, ο Υφυπουργός. Υπογράμμισε δε ότι σε μια εποχή διάχυτης αβεβαιότητας και παγκόσμιας αναταραχής, «η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας  και η ανάγκη τήρησής της παραμένει πιο επίκαιρη και πιο επείγουσα από ποτέ». «Ας υιοθετήσουμε τον Ολυμπισμό ως φιλοσοφία ζωής. Ας διαδώσουμε το μήνυμα της  Ολυμπιακής Εκεχειρίας, μήνυμα ελπίδας υπέρ της ειρήνης στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κώτσηρας.

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώνοντας ότι «η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη». Αναφέρθηκε δε στη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Εξωτερικών στη συνεργασία με την UNESCO, καθώς και σε μια  σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Παρίσι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, στο πλαίσιο της άσκησης δημόσιας διπλωματίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO και σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γαλλίας, στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν αυτό το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Διπλωματικό Γραφείο

Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ