Ολοκληρώνεται η συνάντηση των υπ.Εξωτερικών της ομάδας G7 στο Κάπρι της Ιταλίας. Στην ατζέντα η κατάσταση στη ΝΑ Ασία, η Μέση Ανατολή και το ουκρανικό.Ολοκληρώνονται στο Κάπρι οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7. Επισήμως, το πρόγραμμα των συζητήσεων σήμερα έχει ως κύριο αντικείμενο την κατάσταση στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να μην γίνει νέα, αναλυτική αναφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δεν θέλησε να σχολιάσει τις εξελίξεις με τους δημοσιογράφους.

O Ταγιάνι έχει τονίσει ότι «αναζητείται λύση για να μπορέσουν να επιβληθούν νέες κυρώσεις στο Ιράν» . Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια για να εντοπιστούν οι εταιρείες που συμβάλλουν στον ανεφοδιασμό με ντρόουνς, τόσο της Ρωσίας όσο και του Ιράν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η G7 θα λάβει μια πολιτικού χαρακτήρα θέση, την οποία θα πρέπει να μετατρέψουν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι χώρες μέλη της ομάδας, αρχίζοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία.

Κύριος στόχος, όπως επισημαίνεται από το Κάπρι, είναι η επίτευξη αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νέων πολεμικών μετώπων. «Το Ιράν και οι σύμμαχοί του πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Ζωτικής σημασίας η στήριξη της ουκρανικής αεράμυνας

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πιο βιομηχανοποιημένων χωρών του πλανήτη τάσσονται υπέρ της προμήθειας του Κιέβου με νέα όπλα, ιδίως στον τομέα της αεράμυνας, για να μπορέσει ο ουκρανικός λαός να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του.

«Αν το Κίεβο χάσει, ο Πούτιν δεν πρόκειται να καθίσει ποτέ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγιάνι. «Η στήριξη της αεράμυνάς μας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», εξήγησε στους συναδέλφους του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και πρόσθεσε ότι «στη φάση αυτή, απόλυτη προτεραιότητα για τη χώρα του αποτελούν το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot και το ιταλο -γαλλικό SAMP/T», τα οποία επιτρέπουν τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των ρωσικών πυραύλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ