“Ρωσικό πρόσχημα η τουρμπίνα” λέει το γερμανικό υπ. Οικονομίας, το οποίο δεν “αποκαλύπτει” που βρίσκεται η περιβόητη τουρμπίνα της Siemens. Για όλα προετοιμασμένο το Βερολίνο.Η Γερμανία βλέπει την 21η Ιουλίου με αγωνία. Είναι η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των ετήσιων έργων συντήρησης του αγωγού της Gazprom και πιθανότατα η ημέρα που θα πρέπει να ανοίξει κανονικά την στρόφιγγα για να ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία. Αυτή η πιθανότητα όμως συνεχώς απομακρύνεται. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στο σημερινό μπρίφινγκ είπε ότι η εν λόγω τουρμπίνα που συντηρήθηκε στον Καναδά και σύμφωνα με ρωσικές πηγές βρίσκεται από χθες βράδυ στη Γερμανία, είναι εφεδρική και δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και ότι πρόκειται για προσχηματική δικαιολογία της Gazprom για να δικαιολογήσει τον περιορισμό της ροής φυσικού αερίου, ίσως και το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ερχόμενη Πέμπτη λη Παρασκευή.

Υπό κατάρρευση η Uniper;

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πού βρίσκεται τώρα η τουρμπίνα, πότε και πώς θα φτάσει στο σταθμό αποσυμπίεσης της Gazprom έξω από την Αγία Πετρούπολη, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει με το επιχείρημα ότι “αγγίζει και θέματα ασφαλείας”. Στην ερώτηση αν το Βερολίνο περιμένει όντως να αντλήσει και πάλι φυσικό αέριο από τον Nord Stream 1 απάντησε ότι είναι προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια. Ας σημειωθεί ότι η Gazprom μείωσε τη ροή από μέσα Ιουνίου με το επιχείρημα των έργων συντήρησης, ενώ εναλλακτική μέσω του Nord Stream 2, που δεν έχει άδεια λειτουργίας, δεν υπάρχει. Μέσα σε αυτό το δυστοπικό τοπίο η Gazprom έστειλε επιστολή στην Uniper, τον μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου και μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου της Γερμανίας με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, στην οποία επικαλείται λόγους ανώτερης βίας (force majeure) για τη μείωση αναδρομικά της ροής αερίου. Ίδια επιστολή έλαβε και ο προμηθευτής ενέργειας RWE. Η κίνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια της Gazprom να αποφύγει αγωγές καταβολής αποζημιώσεων για παράβαση συμβατικών υποχρεώσεων προμήθειας φυσικού αερίου.

Η οικονομική κατάσταση της Uniper ωστόσο πάει από το κακό στο χειρότερο ελλείψει ρευστότητας. Σήμερα ο κολοσσός χρησιμοποίησε ολόκληρο το πιστωτικό όριο των δύο δις δολαρίων από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ, ζήτησε νέα αύξηση του πιστωτικού ορίου λόγω της διακοπής προμηθειών φυσικού αερίου. Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό, οι διαπραγματεύσεις με την γερμανική κυβέρνηση για πακέτο διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς κάποια θετικά μηνύματα, ενώ η Uniper για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χρησιμοποιεί ίδια αποθεματικά.

Η Αίγυπτος ως από μηχανής Θεός

Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει περίπτωση εν μέρει επιστροφής στην πυρηνική ενέργεια; Το Βερολίνο φαίνεται να ανοίγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην κυβερνητική ενημέρωση εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας άφησε υπονοούμενα ότι θα μπορούσε να παραταθεί η λειτουργία των 3 τελευταίων σταθμών πυρηνικής ενέργειας λόγω της επισφαλούς ενεργειακής κατάστασης. Ωστόσο η επικεφαλής της Κ.Ο των Πρασίνων Μπρίτα Χάσελμαν έσπευσε να διαλύσει κάθε υπόνοια λέγοντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA ότι “υπάρχει κοινωνική συναίνεση για έξοδο από την πυρηνική ενέργεια, την οποία δεν θέλουμε να θέσουμε εν κινδύνω. Η πυρηνική ενέργεια είναι μια τεχνολογία υψηλού κινδύνου, η επιθυμία να διορθωθεί η έλλειψη φυσικού αερίου με πυρηνική ενέργεια είναι και θα παραμείνει μια εικονική συζήτηση».

Από την άλλη η Αίγυπτος εμφανίζεται ως από μηχανής Θεός. Στο περιθώριο του Διαλόγου του Πέτερσμπεργκ για το Κλίμα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, συνδιοργανώτριας χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προσφέρθηκε να προμηθεύσει η χώρα του φυσικό αέριο την Γερμανία και την Ευρώπη. “Εάν η Αίγυπτος μπορεί να βοηθήσει, θα το κάνει” διαβεβαίωσε το Γερμανό καγκελάριο. Γερμανία και Αίγυπτος σχεδιάζουν στενή συνεργασία στον τομέα της οικονομίας υδρογόνου. Με έκδηλη χαρά τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ παρακολουθούν τις εκκλήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας. Τηλεοπτικός παρουσιαστής του σταθμού Perwy Kanal έλεγε ότι “δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιβάλαμε κυρώσεις σε εμάς”. Στην ερώτηση εάν ο Πούτιν θα άνοιγε και πάλι την στρόφιγγα, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Τα πάντα λοιπόν ρει, εκτός από φυσικό αέριο.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ