-Η Γερμανία διεκδικεί θέση μονίμου κράτους-μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Θέση μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φαίνεται να διεκδικεί η Γερμανία, που διατείνεται, μαζί με άλλες χώρες, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χρειάζεται άμεσα μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Για τον σκοπό αυτόν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε στην Νέα Υόρκη με τους ομολόγους της από την Βραζιλία, (Ντίλμα Ρούσεφ), την Ινδία (Ναρένδρα Μόδι) και την Ιαπωνία (Σίνζο Άμπε), για να συζητήσουν το θέμα του μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς οι τέσσερις αυτές χώρες, που συναποτελούν την ομάδα G4, ζητούν την ταχεία μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να αλλάξει ο κανονισμός με τα μόνιμα μέλη και τα δικαιώματά τους για βέτο.ohe
“Για να επιλυθούν τα προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο κόσμος τον 21ο αιώνα, το Συμβούλιο θα πρέπει να εκπροσωπείται καλύτερα και να εργαστεί πιο αποτελεσματικά”, αναφέρεται σε κοινή δήλωση από την ομάδα G4, ύστερα από την συνάντηση αυτή στη Νέα Υόρκη.

Η κοινή δήλωση της ομάδας των G4 καθιστά σαφές, ότι αυτη ανησυχεί για το ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρόοδος μετά την δέσμευση για «γρήγορη μεταρρύθμιση» το 2005

Οι μεταρρυθμιστές θεωρούν, ότι στην τρέχουσα μορφή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας στερείται νομιμότητας. Η κοινή δήλωση της ομάδας των G4 καθιστά σαφές, ότι ανησυχεί για το ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρόοδος μετά την δέσμευση για «γρήγορη μεταρρύθμιση» το 2005. Το G4 τώρα επιμένει, ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την μεταρρύθμιση.
Επισημαίνεται, ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μόνον οι πέντε νικήτριες δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν μόνιμες έδρες με δικαίωμα βέτο (Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ). Υπάρχουν, επίσης, δέκα μη μόνιμα κράτη-μέλη, που εναλλάσσονται κάθε δύο χρόνια. Τα μέλη αυτά δεν έχουν δικαίωμα βέτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ