-Αν οι πιστωτές θέλουν την ταπείνωσή μας, θα υποστούν την διάλυση της Ευρώπης”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Eντυπωσιακή συγκέντρωση πραγματοποίησε το “κόμμα Βαρουφάκη” στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο κρητικής καταγωγής Έλληνας Υπουργός Οικονομικών μίλησε σε ένα ακροατήριο 2.500-3.000 περίπου υποστηρικτών του, κατοίκων της κρητικής μεγαλούπολης, οι οποίοι τον αποθέωσαν, ενώ ο ίδιος του “σφυροκοπούσε” τους εταίρους, που πρόκειται να συναντήσει σε λίγα 24ωρα. Στο πλευρό του Γιάννη Βαρουφάκη είναι και ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέημς Γκαλμπρέϊθ, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ».Varoufakis
«Αν προσυπογράψουμε τις πολιτικές, που θέλουν, θα βαθύνει η κρίση», είπε ο κ. Βαρουφάκης στο ένθερμο κοινό του, επισημαίνοντας, ότι το ΔΝΤ δεν θέλει συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση και θέτει τον όρο της λιτότητας. «Έχουμε τρεις Θεσμούς, που δεν θέλουν το ίδιο πράγμα, αλλά και τα κράτη-μέλη, που έχουν τις δικές τους ατζέντες».
«Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση! Διαπραγματευόμαστε για το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε!», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης στην ομιλία του, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τις καθυστερήσεις.

“Συμφωνία δεν έχει επέλθει, γιατί οι πιστωτές μας είναι πολυδιασπασμένοι και έχουν χάσει τον έλεγχο των διαδικασιών. Η μοναδική δύναμη ευθύνης είναι η ελληνική Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα”

Ο ίδιος τόνισε: «Συμφωνία δεν έχει επέλθει, γιατί οι πιστωτές μας είναι πολυδιασπασμένοι. Έχουν χάσει τον έλεγχο των διαδικασιών. Η μοναδική δύναμη ευθύνης είναι η ελληνική Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».
Ακόμα ξεκαθάρισε, πως “το Εurogroup χωρίζεται σε τρεις ομάδες. Σε εκείνους, που πιστεύουν στην λιτότητα , οι οποίοι”, όπως είπε, “είναι λιγότεροι από πέντε, σε εκείνους, που έχουν επιβάλλει λιτότητα, χωρίς, όμως, να πιστεύουν σε αυτήν αλλά υπέκυψαν από φόβο, μην εκτεθούν και τέλος από ηγέτες σημαντικών χωρών, που φοβούνται μην τους επιβληθεί η λιτότητα, αν η Ελλάδα τα καταφέρει να διαπραγματευτεί καλύτερα.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρθηκε κατά την ομιλία του αναλυτικά και στην ελληνική πρόταση για την επιτευξη συμφωνίας.
Αρχικά, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην δεχόμαστε εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα με την αύξηση του ΦΠΑ .«Αυτο είναι χασαπική!», σχολίασε ο ίδιος.

“Την ρήξη δεν την έχουμε στο τραπέζι, αλλά πρέπει να μπορούμε να την διανοηθούμε – Αν θέλουν την ταπείνωσή μας, θα υποστούν την διάλυση της Ευρώπης”

Στην συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης τόνισε, πως ο δεύτερος πυλώνας είναι οι επενδύσεις και η διασύνδεσή τους με τις μεταρρυθμίσεις.
«Εμείς εκλεγήκαμε για να αμφισβητήσουμε την ισχύ αυτού του μνημονίου.», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών. Και συνέχισε: » Οι μαζορέτες του μνημονίου , αυτοί που έφεραν το μνημόνιο, μας κατηγορούν και ιδιαίτερα κατηγορούν εμένα, ότι υπέγραψα μνημόνιο στην βάση της 20ης Φεβρουαρίου».
«Την ρήξη δεν την έχουμε στο τραπέζι, αλλά πρέπει να μπορούμε να την διανοηθούμε. Θα έχουν από εμάς την μία λογική πρόταση μετά την άλλη, αλλά δεν θα υπάρξει πουθενά η ταπείνωση. Αν θέλουν την ταπείνωσή μας, θα υποστούν την διάλυση της Ευρώπης. Η ρήξη πρέπει να γίνει εδώ, με το κατεστημένο, με τον ίδιο μας τον κακό εαυτό», είπε.
Αξίζει να σημειωθεί, πως από την ομιλία του δεν έλειψε και η αναφορά στην Κρήτη και στην ανάπτυξή της.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε: «Πρέπει να προστατεύουμε παραδείσους, όπως είναι η Κρήτη, αλλά όχι σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Δεν μου αρέσει η ανάπτυξη της Bόρειας Κρήτης, δεν θελω διαμετακομιστικό λιμάνι στον Νότο. Δεν θέλω, η Κρήτη να γίνει Σιγκαπούρη! Όχι στις εύκολες λύσεις!».

“Η έξοδος από το ευρώ δεν μπαίνει στην συζήτηση, θα είμαστε μέσα σε αυτό”!

Ο Υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στην χαρά, που εκφράζουν κάποιοι στην ελληνική αντιπολίτευση για την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων από τους Ευρωπαίους, τους παρομοίασε με εκείνους τους θλιβερούς μαυραγορίτες της Κατοχής, που έλεγαν «Βάστα Ρόμελ».
Μετά την λήξη της ομιλίας του ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών δέχτηκε ερωτήσεις και είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει, ότι η έξοδος από το ευρώ δεν μπαίνει στην συζήτηση. «Θα είμαστε μέσα!», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση Παναρίτη, λέγοντας, πως η ίδια μπορεί αρχικά να ψήφισε τα μνημόνια, όμως, μετά, κατάλαβε το λάθος της, το μετάνιωσε και μάλιστα ήθελε να βοηθήσει.
«Ο Απόστολος Παύλος, που μετάνιωσε, τι άλλο έκανε; Εγώ θα έπρεπε να πω όχι στην Έλενα, που θέλει να βοηθήσει;», διερωτήθηκε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας, έτσι στην κριτική, που του ασκήθηκε για την στάση του στο θέμα αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ