“Αντί των διπλωματικών διακοινώσεων, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να μας έστελνε προειδοποίηση, ότι αυτοί, οι λεγόμενοι εθελοντές, διανέμουν φυλλάδια στα αραβικά, με έκκληση για μια δυναμική εισβολή στο έδαφός μας”.
-“Είναι ανάρμοστο για την Ελλάδα, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να θέτει σε κίνδυνο την επικράτειά μας, με την παράνομη διέλευση των μεταναστών”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ των Σκοπίων, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνωφ έκανε έκκληση για βοήθεια εκ μέρους της ΕΕ, ώστε η Ελλάδα να εκκενώσει τον καταυλισμό των μεταναστών στην Ειδομένη.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα αυτά, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ μίλησε για το περιστατικό, που συνέβη στα σύνορα, κοντά στην Γευγελή, προχθές, Κυριακή, όταν αρκετές χιλιάδες μετανάστες, που διαμένουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην ελληνική πλευρά των συνόρων, προσπάθησαν και πάλι δια της βίας να εισέλθουν στην χώρα του .
Ο ίδιος δήλωσε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα για την εκκένωση του στρατοπέδου της Ειδομένης, η οποία, από το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρεται με την σλάβικη της ονομασία ως «Sehovo», ενδεικτικό της νοοτροπίας των Σκοπιανών και των αλυτρωτικών τους τάσεων !!!

“Είναι ανάρμοστο για μια χώρα, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και που συμμετείχε στην συνεδρίαση των Βρυξελλών, σήμερα να αδυνατεί να σεβαστεί την απόφαση αυτή και να θέτει σε κίνδυνο την επικράτεια μιας γειτονικής της χώρας με την παράνομη διέλευση των μεταναστών”

Χθες, Δευτέρα, οι σκοπιανές Αρχές κατηγόρησαν την Ελλάδα, ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα για να αποτρέψει τις συνεχείς εισβολές στον συνοριακό φράκτη, ενώ η Ελλάδα κατηγόρησε την ΠΓΔΜ για την χρήση δακρυγόνων εκ μέρους των σκοπιανών Αστυνομικών Αρχών, με σκοπό να απωθήσουν τους χιλιάδες μετανάστες.
«Τα σκοπιανά όργανα έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, που δεν πάρθηκαν από τις ελληνικές Αρχές, για να αποφευχθεί η απόπειρα μαζικής εισβολής μεταναστών στο έδαφός μας. Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ελλάδα να εκκενωθεί το στρατόπεδο στην Ειδομένη, όπου όλες οι τελευταίες προσπάθειες να περάσουν στο έδαφός μας προέρχονται από αυτό. Ο “βαλκανικός διάδρομος” έχει κλείσει, σύμφωνα με απόφαση, που ελήφθη στις Βρυξέλλες. Εφ’ όσον η απόφαση αυτή είναι σε ισχύ, θα την σεβαστούμε και δεν θα επιτρέψουμε την παράνομη διέλευση, μέσω του εδάφους μας. Είναι ανάρμοστο για μια χώρα, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μια χώρα, που συμμετείχε στην συνεδρίαση, σήμερα να αδυνατεί να σεβαστεί την απόφαση αυτή και να θέτει σε κίνδυνο την επικράτεια μιας γειτονικής της χώρας με την παράνομη διέλευση των μεταναστών», τόνισε ο Πρόεδρος Ιβάνωφ σε συνέντευξή του, που αποτελεί μια απάντηση σε προηγούμενες επικρίσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά της ΠΓΔΜ.

“Δεν υπήρχε κανένας απολύτως συντονισμός ή κοινή πληροφόρηση για το τι συνέβαινε στο στρατόπεδο Ειδομένης . Αν είχαμε τα απαραίτητα στοιχεία, θα μπορούσαμε να είχαμε ενεργήσει για να αποτρέψουμε το περιστατικό”

Η Γευγελή είναι η διάβαση – «κλειδί» στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, από την οποία, κατ’ εκτίμηση, εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν μέσα από αυτή προς τις χώρες του πυρήνα της ΕΕ κατά το παρελθόν έτος.
Η διαδρομή έχει κλείσει μετά την συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος των Σκοπίων δήλωσε σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση ή προειδοποίηση από την ελληνική πλευρά για μια μαζική προσπάθεια μεταναστών να διασχίσουν τα σύνορα.
«Δεν υπήρχε κανένας απολύτως συντονισμός ή κοινή πληροφόρηση για το τι συνέβαινε στο στρατόπεδο Ειδομένης . Αν είχαμε τα απαραίτητα στοιχεία, θα μπορούσαμε να είχαμε ενεργήσει για να αποτρέψουμε το περιστατικό. Η κατάσταση είναι παρόμοια με τα άλλα θεσμικά όργανα, που αποτυγχάνουν να ανταλλάξουν πληροφορίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εφαρμογή της απόφασης, στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, για να κλείσει την “βαλκανική οδό”», πρόσθεσε ο κ.Ιβάνωφ.

“Αντί των διπλωματικών διακοινώσεων, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να μας έστελνε προειδοποίηση, ότι αυτοί, οι λεγόμενοι εθελοντές, διανέμουν φυλλάδια στα αραβικά, με έκκληση για μια δυναμική εισβολή στο έδαφός μας”

Ο Πρόεδρος Ιβάνωφ κάλεσε την Ελλάδα να ελέγξει τα ανοικτά σύνορα καθώς και τους ακτιβιστές, οι οποίοι ανακατεύονται στο στρατόπεδο και διοργανώνουν τις επιδρομές κατά μήκος των συνόρων. «Αντί των διπλωματικών διακοινώσεων, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να μας έστελνε προειδοποίηση, ότι αυτοί, οι λεγόμενοι εθελοντές, διανέμουν φυλλάδια στα αραβικά με έκκληση για μια δυναμική εισβολή στο έδαφός μας», κατέληξε ο ίδιος.
Ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενα σχόλια του, ότι η μεταναστευτική κρίση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να βελτιωθεί η επικοινωνία και οι σχέσεις μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας, οι οποίες ευρίσκονται σε κακή πορεία κατά την διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, ο Πρόεδρος Ιβάνωφ είπε, ότι η πιθανότητα να μετατραπεί η κρίση αυτή σε ευκαιρία, έχει χαθεί από την ελληνική πλευρά. Αλλά, είπε, ότι υπάρχει ακόμα χρόνος!SKOPIA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ