Ανάβουν φωτιές στην γειτονική χώρα ευρήματα στα οθωμανικά σουλτανικά αρχεία και τουρκικά δημοσιεύματα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ένα προσωπικό σημειωματάριο του Μωάμεθ του Πορθητή, που βρίσκονταν επί χρόνια στα αρχεία των σουλτανικών οθωμανικών ανακτόρων του Τοπκαπί, ανάβει «φωτιές» για το περιεχόμενο του, που δείχνει για άλλη μια φορά την προτίμηση του Μωάμεθ στα χριστιανικά πρότυπα καθώς και στην ελληνική γλώσσα, την οποία μελετούσε επί πολλά χρόνια και του άρεσε να την διαβάζει, κυρίως να την γράφει και να την ομιλεί.porthitis1
Όπως αποκαλύπτει το τουρκικό περιοδικό, “Aktüel”, και σχολιάζεται σε ελληνικές ιστοσελίδες του διαδικτύου από τον γνωστό Έλληνα δημοσιογράφο και Τουρκολόγο κ. Νίκο Χειλαδάκη, ένα προσωπικό σημειωματάριο του Μωάμεθ του Πορθητή από την παιδική του ηλικία, αποκαλύπτει μερικές άγνωστες και μυστικές, μέχρι σήμερα πτυχές, του σουλτάνου, που του άρεσε να τον χαρακτηρίζουν σαν ηγεμόνα της νέας Ρώμης και σαν άξιο διάδοχο του μεγάλου Αλεξάνδρου και των βυζαντινών αυτοκρατόρων. Το σημειωματάριο αυτό, που αποτελείται από 180 μικρές σελίδες, είχε γίνει επί πολλά χρόνια αντικείμενο έντονων συζητήσεων και διαμάχης μεταξύ των Τούρκων μελετητών, για το αν πράγματι ανήκε ή όχι στον Πορθητή της Κωνσταντινούπολης, στον Fetih, όπως τον ονομάζουν οι Τούρκοι, που τον έχουν αναγάγει σε μεγάλο σύμβολο της σύγχρονης Τουρκίας.

Ελληνικά γράμματα και χριστιανικά σύμβολα στο σουλτανικό “τεφτέρι”!

Τελικά ένα ειδικός επιστήμονας, ο Τούρκος καθηγητής κ. Sühey Ünver κατάφερε να αποδείξει, μετά από κοπιαστικές μελέτες, ότι αυτό είναι πράγματι το προσωπικό σημειωματάριο του Μωάμεθ του Πορθητή. Αλλά το εντυπωσιακό δεν ήταν, ότι ανακαλύφθηκε και πιστοποιήθηκε το προσωπικό αυτό «τεφτέρι» του Πορθητή, αλλά, όπως σχολιάζει ο κ. Χειλαδάκης, το ιδιαίτερο περιεχόμενο του, που αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την προτίμηση του προς τα ελληνικά και χριστιανικά σύμβολα και πρότυπα. Όπως αποκαλύπτει και το περιοδικό “Aktüel”, ανάμεσα στις σημειώσεις του Μωάμεθ διακρίνονταν η προτίμηση του προς το ελληνικό αλφάβητο, άλλη μια απόδειξη, πως του άρεσε να γράφει και να διαβάζει στα ελληνικά, την μητρική γλώσσα της μητέρας του. Αλλά και το πιο εντυπωσιακό είναι, ότι αναπαρίστανται χριστιανικά πορτραίτα, άλλη μια ένδειξη της προτίμησης, που είχε ο Μωάμεθ προς της ελληνική Ορθοδοξία, ένα θέμα που συχνά προκαλεί έντονες συζητήσεις ακόμα και σήμερα στην Τουρκία.

“Ο Φετίχ ήταν Χριστιανός”!

Η αποκάλυψη αυτή του τουρκικού περιοδικού, έχει έρθει να συμπληρώσει ένα επίσης άκρως εντυπωσιακό δημοσίευμα της ισλαμικής τουρκικής εφημερίδας “Takvim”, με τον εντυπωσιακό τίτλο, «Fatih Hırıstiyan mıydı!», δηλαδή «Ο Φετίχ ήταν χριστιανός!» Κατά τον Έλληνα δημοσιογράφο-Τουρκολόγο και συνεργάτη έγκυρων ελληνικών διαδικτυακών ΜΜΕ κ. Νίκο Χειλαδάκη, το δημοσίευα αυτό ανοίγει έναν καινούργιο κύκλο συζητήσεων για την πραγματική ταυτότητα του Μωάμεθ του Πορθητή και αν πράγματι ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος, που κατέλαβε την Βασιλίδα των πόλεων, ήταν κρυπτοχριστιανός, ή κατά το τέλη της ζωής του ασπάστηκε τελικά την Ορθοδοξία, που ήταν και η θρησκεία της μητέρας του, την οποία αγαπούσε υπερβολικά και από την οποία, μάλιστα, είχε μάθει να απαγγέλλει το «Πάτερ ημών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ