ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τον Υπουργό Ευρώπης της Βρετανίας Ντέιβιντ Λίντινγκτον προέτρεψε κατά τη διάρκεια συνάντησης τους την Τετάρτη η βρετανίδα βουλευτής Τερέσα Βίλιερς, να πιέσει την Τουρκία για να επιτρέψει την πρόσβαση στην Επιτροπή για τους Αγνοουμένους στις κατεχόμενες περιοχές που ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ. Βίλιερς συναντήθηκε με τον κ. Λίντινγκτον στη Βουλή των Κοινοτήτων για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα των αγνοουμένων.

Η συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα πριν την συνεδρία της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η υπόθεση της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων.

Η βρετανίδα βουλευτής απηύθηνε επίσης έκκληση προς τον κ. Λίντινγκτον να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι η Βρετανία έχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης για να εγείρει το θέμα των αγνοουμένων και να εστιάσει επίσης, στις ευρύτερες προσπάθειες που γίνονται για την επανένωση της Κύπρου.

«Η Προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μια καλή ευκαιρία για να ασκηθεί πίεση για απαντήσεις στο θέμα των αγνοουμένων και για αληθινή πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας ισορροπημένης, διαρκούς και ειρηνικής διευθέτησης για επανένωση της Κύπρου», ανέφερε η κ. Βίλιερς. Και πρόσθεσε ότι «μια πιο σκληρή στάση προς την Τουρκία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα ώστε να αποκαλυφθούν επιτέλους οι πληροφορίες ως προς το τι συνέβη τελικά στους αγνοούμενους της Κύπρου, πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η βρετανίδα βουλευτής εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ευρώπης και για το γεγονός ότι θα συζητηθεί το θέμα των αγνοουμένων στην Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΜΑΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ