Στις 24 Ιουλίου ο Βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία με σκοπό την τακτοποίηση των οργανωτικών θεμάτων σχετικά με την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στις 15 Αυγούστου 2010.

Κατά την επίσκεψη ο Ιβάν Σαββίδης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, τον δήμαρχο της Ματσούκας, κοντά στην οποία βρίσκεται το Μοναστήρι, τον Νομάρχη της Τραπεζούντας καθώς και με τους βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τραπεζούντα.

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στις συναντήσεις ήταν τα ζητήματα ασφάλειας των προσκυνητών και η τακτοποίηση των οργανωτικών θεμάτων του προσεχούς γεγονότος.

Ο Νομάρχης της Τραπεζούντας κ. Ρεντζεπ Κιχζιλτζίκ επιβεβαίωσε την ρωσική αντιπροσωπεία ότι οι αρχές θα καταβάλλουν όλες τις προσπάθειες για την ασφαλή παραμονή των ορθόδοξων προσκυνητών στην Τουρκία. «Είμαι βέβαιος ότι το γεγονός που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Αυγούστου, θα γίνει μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη των καλών γειτονικών σχέσεων με την Ρωσία η οποία είναι στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας. Η ορθόδοξη λειτουργία στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά είναι μια δυνατότητα να δείξουμε στον κόσμο ότι το τουρκικό κράτος αναπτύσσεται με την αρχή της ανοχής. Εκτιμούμε αυτήν την δυνατότητα. Τώρα πραγματοποιούνται μεγάλες ενέργειες για την ενημέρωση επιτόπιων κατοίκων, οργανώνεται το σύστημα ασφάλειας της εκδήλωσης για τους ερχόμενους προσκυνητές», – δήλωσε ο κ. Κιχζιλτζίκ.

Κατά των συνομιλιών η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε ότι δεν έχει αντίρρηση για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο εσωτερικό χώρο του Μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά με την τήρηση όλων των χριστιανικών κανόνων. Εξάλλου, παρά την τουρκική νομοθεσία που απαγορεύει την εκτός ναών κυκλοφορία ιερέων όλων των θρησκειών με ιερατική στολή (εκτός των αρχηγών τους), οι ορθόδοξοι ιερείς που θα φτάσουν στην Τραπεζούντα για την συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία, θα μπορέσουν να μείνουν με τις ιερατικές στολές κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Επειδή το προσεχές προσκύνημα συμπίπτει φέτος με το Ραμαζάνι, οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν την ελπίδα για την κατανόηση από την πλευρά ορθόδοξων προσκυνητών και ζήτησαν να αποφύγουν την λήψη τροφής ενώπιον κοινού, καθώς και εθνικιστικά συνθήματα.

Ο Ιβάν Σαββίδης επιβεβαίωσε την τουρκική πλευρά, ότι το προσεχές προσκύνημα βασίζεται στην πίστη και αποκλείει εντελώς την πολιτική ή την κοσμική αιτία. «Είμαι βέβαιος ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να φοβάται πιστούς, αν είναι χριστιανοί, μουσουλμάνοι ή βουδιστές. Ο πιστός άνθρωπος όλες τις σκέψεις του απευθύνει στον Θεό. Εγγυούμαι ότι η οργανωμένη ομάδα Ρώσων προσκυνητών θα επιδείξει σεβασμό προς τα έθιμα του επιτόπιου πληθυσμού. Θέλω, την επόμενη μέρα, μετά την τέλεση της λειτουργίας, θα είμαστε εξίσου ευτυχισμένοι από το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ευπρεπές επίπεδο», – είπε ο Ιβάν Σαββίδης.

Κατά την επίσκεψη ο Ιβάν Σαββίδης έλαβε πρόσκληση για την εορταστική βραδιά αφιερωμένη στο Ραμαζάνι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ