Επίσκεψη και διαλέξεις της Ομοσπονδιακής Εντεταλμένης για τα Έγγραφα της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, κυρίας Marianne Birthler στη Θεσσαλονίκη

  • Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010, ώρα 11:00 στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ.

Διάλεξη της κυρίας Marianne Birthler με θέμα «Η μελέτη των φακέλων της Στάζι με γνώμονα την κοινή γνώμη, το Δημόσιο Δίκαιο και την πολιτική».

  • Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου, ώρα 20:30 στο Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Εκδηλώσεων, Βασ. Όλγας 66

Διάλεξη της κυρίας Marianne Birthler με θέμα «Θυμόμαστε, δεν ξεχνάμε» – Η μελέτη της δικτατορίας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας (SED) με βάση τους φακέλους της Στάζι».

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στα γερμανικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Είσοδος ελεύθερη.

Η κυρία Marianne Birthler είναι Εντεταλμένη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τα Έγγραφα της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας από το 2000. Μετά τις αρχικές σπουδές οικονομίας, ακολούθησε θεολογικές σπουδές και εργάστηκε σε ενορίες της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Από το 1986 δραστηριοποιήθηκε σε αντιπολιτευτικές ομάδες, όπως στην «Ομάδα Εργασίας Αλληλέγγυα Εκκλησία» και στην «Πρωτοβουλία Ειρήνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Το 1990 εξελέγη μέλος του Κοινοβουλίου με την παράταξη Συμμαχία 90 / Πράσινοι στο Κοινοβούλιο του Βρανδεμβούργου και υπήρξε Υπουργός Παιδείας, Νεότητας και Άθλησης. Το 1992 υπέβαλε την παραίτησή της σαν πολιτική διαμαρτυρία για τις επαφές του πρωθυπουργού του κρατιδίου με την Στάζι.

Η κυρία Marianne Birthler είναι μέλος της Γερμανικής Επιτροπής της Unicef, καθώς και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολλών ιδρυμάτων, μ.α. και της Transparency International στη Γερμανία, του Ιδρύματος Συνεργασία, του Ιδρύματος Heinrich Böll, του Ιδρύματος Körber, του Ιδρύματος για τη Μελέτη της Δικτατορίας SED. Συμμετέχει επίσης και στο διοικητικό συμβούλιο του Μνημείου Berlin-Hohenschönhausen

Links με περισσότερες πληροφορίες: http://www.bstu.bund.de

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ