(φωτό αρχείου)

Μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ η Έλενα Νικοπολίτου Diesbach, Υποδιευθύνρια του φεστιβάλ

Το Hellas Filmbox Berlin, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και θεμάτων του Βερολίνου πλησιάζει. Η διοργάνωση είναι ένα χρόνο πιο μεγάλη, οι στόχοι διευρύνονται, το μεράκι δυναμώνει και εμείς επιχειρούμε να ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά σε αυτήν. Συναντήσαμε την Ελενα Νικοπολίτου Diesbach, την Υποδιευθύνρια του φεστιβάλ και μας είπε μερικά πράγματα για την έκδοση του 2017.

Ελενα Νικοπολίτου Diesbach,

Ποιοι είναι οι στόχοι του φετινού Φεστιβάλ;

Στο επίκεντρο της δεύτερης διοργάνωσης, που θα γίνει 18 με 22 Ιανουαρίου 2017, θα βρίσκονται, για ακόμη μια φορά, οι Έλληνες κινηματογραφιστές, αλλά και διεθνείς κινηματογραφιστές τα έργα των οποίων εστιάζουν θεματικά στην Ελλάδα. Το HELLAS FILMBOX BERLIN 2017 θα επιδιώξει να προσφέρει μια ματιά στην σημερινή Ελλάδα, με σημαίνουσες παραμέτρους προβληματικής την ενδυνάμωση την ακροδεξιάς στη χώρα αλλά και την πρόσφατη προσφυγική κρίση. Θα προβληθούν 55 ελληνικές ταινίες, ελπίζουμε να φτάσουμε φέτος τους 6000 θεατές σε 5 ημέρες (4500 το 2016), να βοηθήσουμε τους Ελληνες κινηματογραφιστές να δικτυωθούν με τους έμπειρους Γερμανούς επαγγελματίες του κινηματογράφου. Με εποικοδομητικό τρόπο επιθυμούμε να συμβάλουμε στην εκτόνωση των τωρινών πολύ ισχυρών εντάσεων στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ποιο είναι το διαφορετικό, που θα απολαύσουν οι επισκέπτες;

Σε ειδικό αφιέρωμα θα προβληθούν πέντε ταινίες που αφορούν τη γερμανική κατοχή και το Ολοκαύτωμα των Ελληνοεβραίων. Το σκεπτικό είναι να παρουσιαστούν αυτές οι ταινίες στο Βερολίνο επειδή πρόκειται για μια ελληνογερμανική ιστορία, για ένα κομμάτι των ελληνογερμανικών σχέσεων το οποίο ανήκει στην ιστορία μας. Ειδικά σε μια πόλη με ιστορικό παρελθόν όπως το Βερολίνο, η πρόσβαση σε αυτό το σχεδόν άγνωστο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας είναι σημαντική και αναγκαία. Σε αντίθεση με άλλες χώρες με ανάλογες εμπειρίες, η ενασχόληση με αυτή την ιστορική περίοδο στην ελληνική ιστοριογραφία και πολύ περισσότερο στον ελληνικό κινηματογράφο, είναι σχετικά περιορισμένη.

Μια νέα συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θεσπίζεται από φέτος στο πρόγραμμα του Hellas Filmbox Berlin, με τίτλο “ThessalonikiOutside the Box“. Oι φοιτητές του τμήματος κλήθηκαν, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα κινηματογραφικά Μέσα, video, smartphone, μη επανδρωμένα ιπτάμενα ρομπότ ή κάμερα, να γυρίσουν ένα κλιπ μέγιστης διάρκειας 90 δευτερολέπτων, με ελεύθερη θεματική. Το καλύτερο κλιπ πρόκειται να προβληθεί στην Τελετή Έναρξης. Η συνέργεια αυτή θα ενισχυθεί και θα αναπτυχθεί, ώστε το Filmbox να αποτελέσει συνδετικό κρίκο της νέας ελληνικής κινηματογραφικής γενιάς με την γερμανική και τους Γερμανούς επαγγελματίες.

 Μπορείτε να αναφερθείτε στις φετινές παρουσίες;

Στην Τελετή Έναρξης η παρουσία του πολυβραβευμένου, διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού, Κώστα Γαβρά, ο οποίος θα τιμηθεί από την ομαδα μας για την μεγάλη του προσφορά στην Ελλάδα και τον κινηματογράφο, αποτελει μεγαλη τιμη για το νεο φεστιβαλ μας. Mια ακόμη ευτυχής συγκυρία αποτελεί η εξαιρετική παρουσία στην Έναρξη, του διάσημου Γερμανού ηθοποιού Ulrich Tukur, παλιού γνώριμου και συνεργάτη του Κώστα Γαβρά στην ταινία “Αμήν” (2002). Παρόντες στο filmbox επισης, μεταξύ αλλων, οι κινηματογραφιστές Τασος Μπουλμετης, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, ο Γιάννης Σακαρίδης με το «Πλατεία Αμερικής» που θα είναι γερμανική πρεμιέρα, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη (LIMBO) με την μόνη ελληνική ταινία υποψήφια στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία φέτος. Η Πρόεδρος του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη, θα συνοδεύσει τον σκηνοθέτη του καλύτερου κλιπ του διαγωνισμού “ThessalonikiOutside the Box“ κατα την διαρκεια της διαμονης του στο filmbox. Κια πολλοί ακόμα.

Πόσο δύσκολη είναι από πλευράς χρηματοδότησης η διοργάνωσή του;

Η χρηματοδότηση ενος τέτοιου φεστιβάλ ειναι πάρα πολύ δυσκολη -ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς τα καταφέραμε. Μόνο με την βοήθεια του δωρητή μας, του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και των χορηγών μας Aegean Airlines και διαφόρων ιδιωτικών χορηγών οπως π.χ. τη Χιωνα Σβαρτς. Τους χρωστάμε πολλά. Χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαμε να στήσουμε το φεστιβάλ. Όμως, θέλω να τονίσω την απίστευτη και αξιοθαύμαστη δουλειά της ομάδας μας στην Γερμανία και στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε πως όλοι, ανεξαιρέτως, εργάζονται αφιλοκερδώς. Το φεστιβάλ δε θα υπήρχε χωρίς τη δύναμη τους. Για εμένα προσωπικά, είναι μεγάλη τιμή να συμμετεχω σε μια τετοια ομαδα και διοργανωση, τόσο υψηλής ποιότητας αλλά και σημασίας για την Ελλαδα εδώ στη Γερμανία.

Πόσο σημαντικό είναι το Film Box για την μεταφορά, μετάδοση της ελληνικής κινημαρογραφικής κουλτούρας στους γερμανούς αλλά γενικότερα σε όλους τους λαούς που ζουν στη χώρα;

Πολυ σημαντικο. Κατ’αρχην η χώρα μας – μέσα από τα μάτια των κινηματογραφιστών της – απεικονίζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι αυτό που προβάλλουν τα γερμανικά Μέσα ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, ο ελληνικός κινηματογράφος προσφέρει περισσότερη Ελλάδα από την γερμανική καθημερινή ειδησεογραφία, και αυτο για όλες τις εθνότητες του Βερολίνου, όχι μόνο τους Γερμανούς. Επειτα, βάλαμε στόχο να φέρουμε τον πρόσφατο ελληνικό κινηματογραφο σε όλη τη χώρα. Για το λογο αυτο τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ καθώς και New Vision θα είναι το Roadshow (η περιοδεια τους), δηλαδη η προβολή τους σε 10 με 15 γερμανικές πόλεις κατά την διάρκεια του 2017 με αντίστοιχη προώθηση από πλευράς του φεστιβάλ και των χώρων που θα φιλοξενήσουν τις προβολές. Το Roadshow πραγματοποιήθηκε ήδη με μεγάλη επιτυχία μέσα στο 2016, στην Δρέσδη, τη Βρέμη, την Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο, την Κολωνία, το Μόναχο, την Στουτγκάρδη, αλλά και το Βερολίνο, ταξιδεύοντας τους Έλληνες δημιουργούς και τα ελληνικά θέματα σε ολόκληρη την χώρα.

Γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ένα ανάλογο φεστιβάλ;

Το φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Συνδέσμου («Deutsch-Griechische Kulturassoziation»), που ιδρύθηκε το 2015 και πέρα από την προβολη και προώθηση της ελληνικής δημιουργίας, ένας στόχος του είναι η σύσφιγξη των ελληνογερμανικών σχέσεων. Το φεστιβάλ επιθυμεί να προβάλει την ελληνική θεματολογία γενικά, για να δειξει στο κοινό της Γερμανίας ότι η χώρα μας δεν είναι τα κλισε που γραφουν οι ξενες εφημεριδες. Ούτε χάνει την αξία της μια χωρα που βρίσκεται στα προθυρα της χρεοκοπίας, παρα ειναι και παραμενει μια υπέροχη χώρα με πολλά προβλήματα μεν, αλλά μια χωρα με πολλά καλλιτεχνικά και επιστημονικά ταλεντα, νέα παιδιά με προσδοκιες – μια σύγχρονη ευρωπαική χώρα λοιπόν που αξίζει τουλάχιστον μια δεύτερη ματιά. Για να στήσεις ένα φεστιβάλ δε θελει μονο πολλή δουλειά και ζήλο. Γιατί χωρίς κρατικό ή άλλο φορέα να το χρηματοδοτεί, πρέπει να εχεις ενα στόχο, κάτι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό να πεις. Αυτό είναι που έχουμε εμείς. Στόχος είναι ο διάλογος: μέσα από το διάλογο μπορούμε να βρίσκουμε συναινέσεις και λύσεις και αυτό ισχύει για τις δυο χώρες, την Γερμναία και την Ελλάδα. Αυτό ηταν και είναι κατά κάποιο τρόπο η φιλοσοφία της ομάδας μας και ο λόγος ύπαρξης αυτού του φεστιβλαλ.

Πότε θα θεωρήσετε ότι το φεστιβάλ 2017 στέφθηκε με επιτυχία;

Αν όντως καταφέρουμε να „φέρουμε“ τον Ελληνικό Κινηματογράφο στη Γερμανία, δηλαδή να είναι γεμάτες οι αίθουσες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αλλά και της περιοδείας μας / του Roadshow 2017. Να παρακουλουθήσει το κοινό ταινίες και να λάβει μερος στα πάνελ και στις ομιλίες με τους σκηνοθέτες μας, και μετά τις προβολές των ταινιών να γίνουν όμορφες, εποικοδομητικές συζητήσεις. Αυτό θα είναι για μας επιτυχία!

Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ