-Μόνον 3.200 πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούν ημερησίως να διέρχονται από το έδαφός της προς άλλους προορισμούς στην Ευρώπη.
-Έντονες ανησυχίες για την δημιουργία ανθρωπιστικής κρίσης μεταξύ των προσφύγων, στην λεγόμενη “Διαδρομή των Βαλκανίων”, εκφράζει η ΕΕ και Βαλκανικές χώρες.
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από χώρες των Βαλκανίων εκφράζονται έντονες ανησυχίες, ότι θα προκληθεί ανθρωπιστική κρίση μεταξύ των προσφύγων στην λεγόμενη
“Διαδρομή των Βαλκανίων”, μετά την χθεσινή απόφαση της Αυστρίας να επιτρέπει ημερησίως την είσοδο μόνον σε 80 αιτούντες άσυλο.austria
Σύμφωνα με Κοινοτικές πηγές, οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν κατά την συνάντηση στις Βρυξέλλες αξιωματούχων της ΕΕ -μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και εκπρόσωπος της ολλανδικής Προεδρίας- με τους ηγέτες της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας.

Η Αυστρία θα επιτρέπει ημερησίως την είσοδο στο έδαφός της το ανώτερο σε 80 αιτούντες άσυλο, ενώ το ανώτερο 3.200 πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούν ημερησίως να διέρχονται από το έδαφός της προς άλλους προορισμούς στην Ευρώπη

Στην συνάντηση φέρεται να αναφέρθηκε, πως «η Σλοβενία είναι θύμα της Αυστρίας», η οποία επικρίνεται για μονομερή ενέργεια, που αντιβαίνει στον σχεδιαζόμενο συντονισμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και το μήνυμα αυτό μεταφέρει στον Αυστριακό Καγκελάριο Βέρνερ Φάϊμαν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την σημερινή έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η Αυστρία θέτει, από αύριο, Παρασκευή, ανώτερο όριο 80 ημερησίως, στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, που θα επιτρέπει την είσοδο στο έδαφός της, όπως επίσης ανώτερο όριο 3.200 ημερησίως, στον αριθμό προσφύγων και μεταναστών, που διέρχονται από την χώρα προς άλλους προορισμούς στην Ευρώπη.

Η Αυστρία θα υποδεχθεί μέσα στο 2016 μόνον 37.500 αιτούντες άσυλο, έναντι των 90.000, που είχε δεχθεί πέρυσι

Αυτό ανακοίνωσε χθες η Αυστριακή Υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάϊτνερ, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.
Απαντώντας σήμερα την κριτική, που ασκήθηκε στην αυστριακή στάση, η Γιοχάνα Μικλ-Λάϊτνερ επεσήμανε, πως δεν πρόκειται για “εικονική λύση”, όπως την επέκρινε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγελα Μέρκελ, αλλά για “προσωρινή εναλλακτική λύση”, καθώς, όπως πρόσθεσε η Αυστριακή Υπουργός, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει «κοινή ευρωπαϊκή λύση, την οποία φυσικά και υποστηρίζει σύσσωμη η αυστριακή Κυβέρνηση».
Η Αυστρία είχε αποφασίσει τον περασμένο μήνα, ότι μέσα στο 2016 θα υποδεχθεί μόνον 37.500 αιτούντες άσυλο, έναντι των 90.000, που είχε δεχθεί πέρυσι και που αντιπροσωπεύουν, σε ποσοστό, το 1% του αυστριακού πληθυσμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ