Τη σηματοδότηση της επαναφοράς της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) στις βασικούς λόγους ίδρυσης της, την ανάπτυξή της σε πόλο έλξης επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας επιστημόνων, μηχανικών, στελεχών υψηλής κατάρτισης, τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Με αφορμή την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Thessaloniki Innovation Friendly Destination», η κ. Τσαρουχά υπογράμμισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της χώρας. «Η αξιοποίηση της ΑΖΚ για την υποστήριξη ερευνητών και νεοφυών επιχειρήσεων καταδεικνύει την πολιτική βούληση που υπάρχει για προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας», επισήμανε η υφυπουργός Εσωτερικών και ανακοίνωσε πως το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις απαραίτητες για την ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της ΑΖΚ ως ενός μοναδικού για τη χώρα οργανισμού περιφερειακής ανάπτυξης.
Π. Αγγελίδης: «Μαζί μπορούμε καλύτερα»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Α.Ζ.Κ., Παντελής Αγγελίδης εξήγησε ότι οι συνεργειες του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης είναι απαραίτητες για την ανάδειξή της σε κέντρο παραγωγής καινοτομικής αριστείας παγκόσμιας εμβέλειας. «Η Ζώνη Καινοτομίας κάνει πράξη το σύνθημα “μαζί μπορούμε καλύτερα”», τόνισε ο κ. Αγγελίδης και επισήμανε πως «και η πρωτοβουλία που ανακοινώνουμε σήμερα όπως και κάθε πρωτοβουλία που έχουμε πάρει έως τώρα είναι κοινή».
«Η ΑΖΚ μετεξελίσσεται από ένα top-down εσωστρεφή οργανισμό σε bottom-up ευέλικτο καταλύτη της καινοτομικής δραστηριότητας της πόλης με τρεις πυλώνες δραστηριοτήτων: προβολή, υποστήριξη, κίνητρα», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης και πρόσθεσε πως στόχος του «Thessaloniki Innovation Friendly Destination» είναι «η Θεσσαλονίκη να προβληθεί ως αυτό που είναι: ένας τόπος παραγωγής καινοτομίας παγκόσμιας εμβέλειας. Ξεπερνάμε το φόβο της επιτυχίας, το φόβο της προβολής, το φόβο της έκθεσης με στόχο η Θεσσαλονίκη να παίξει σιγά σιγά όλο και πιο έντονα το ρόλο ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κόμβου καινοτομίας που θα ηγείται στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης για ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών με αντίκτυπο την οικονομική ανάπτυξη».
Τι είναι το «Thessaloniki Innovation Friendly Destination»
Πρόκειται για την κεντρική πρωτοβουλία branding της πόλης για την προσέλκυση επενδύσεων δημιουργίας θέσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν το ΥΜΑΘ, η ΠΚΜ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ, το ΑΠΘ, το ΑΤΕΙ, το ΕΚΕΤΑ, ο ΣΒΒΕ, ο ΣΕΒΕ και η Τεχνόπολη. H πρωτοβουλία βρίσκεται κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας.
«Thessaloniki Innovation Friendly Destination» σημαίνει μια πόλη:
• με ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκόσμιας αναγνώρισης ανοικτά στην κοινωνία
• με δυναμική, εξωστρεφή επιχειρηματική κοινότητα
• με νεανικές δημιουργικές κοινότητες
• συνέργειες και αλληλοστήριξη
• ζωντανή, σύγχρονη, ανήσυχη
• οικοσύστημα καινοτομίας άριστο
• με επιχειρηματικές και επενδυτικές επιτυχίες
• μια πόλη που χαίρεσαι να ζεις, να δημιουργείς, να παράγεις, να επισκέπτεσαι
• μια πόλη που αξίζει να επενδύσεις
Η πρωτοβουλία επικεντρώνει προς τρεις κατηγορίες αποδεκτών: την πόλη, τη χώρα και τη διεθνή κοινότητα. Έχουν σχεδιασθεί μια σειρά στοχευμένων δράσεων, όπως για παράδειγμα τη διάδραση «Μάθε την πόλη σου», που πρώτοι συμμετέχοντες είναι οι επισκέπτες της ΔΕΘ, το guideboοk προβολής, τα microsites investinthessaloniki, innovativethessaloniki και doingbusinessinthessaloniki, το investors kit, ανοικτές και κλειστές εκδηλώσεις εντός και εκτός της πόλης.
Παράλληλα η ΑΖΚ δημιουργεί γραφείο υποδοχής και δίκτυο εθελοντών στο εξωτερικό. Η πρωτοβουλία αλληλοσυμπληρώνεται με τις δράσεις των υπόλοιπων πυλώνων δραστηριοποίησης της ΑΖΚ, όπως για παράδειγμα το OK!Thess και τις δράσεις των φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως για παράδειγμα το Thessaloniki Many Stories, One Heart, επιστημονικά συνέδρια, επιχειρηματικές αποστολές, διεθνείς εκθέσεις κ.ο.κ.