-Μεγάλες ανατροπές στην γερμανική πολιτική σκηνή, με επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πολλαπλές αρνητικές παρενέργειες για την Ελλάδα, θα φέρει η ήττα του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στις τοπικές εκλογές του ομόσπονδου κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η ήττα του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στις τοπικές εκλογές του ομόσπονδου κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας θα φέρει μεγάλες ανατροπές στην γερμανική πολιτική σκηνή, με επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πολλαπλές αρνητικές παρενέργειες για την Ελλάδα!
Αυτό εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, μετά τον θρίαμβο, που σημείωσε το λαϊκιστικό, ξενοφοβικό και ευρωσκεπτιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) στο κρατίδιο αυτό της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, αφού επικέντρωσε την εκλογική του καμπάνια στο προσφυγικό πρόβλημσ, που “καίει” σήμερα την γερμανική κοινωνία. Η επιτυχία αυτή του AfD αποτελεί «καμπανάκι κινδύνου», ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλα 4 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας και των εθνικών εκλογών του 2017.

“Λόγοι πολιτικής επιβίωσης αναγκάζουν πλέον τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία να διαφοροποιήσουν την πολιτική τους”

Κατά τους ίδιους αναλυτές, λόγοι πολιτικής επιβίωσης αναγκάζουν πλέον τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία να διαφοροποιήσουν την πολιτική τους.
Το πρόβλημα για την Καγκελάριο Μέρκελ δεν είναι μόνον, ότι το κόμμα της μπορεί να αποδυναμωθεί περαιτέρω και να χάσει την πρωτοκαθεδρία προς όφελος των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης των δυνάμεων της ακροδεξιάς, που θα συσπειρωθούν γύρω από το AfD και θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία, ξυπνώντας«εφιάλτες» του ναζιστικού παρελθόντος της!
Η εξέλιξη αυτή στις χθεσινές εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία θα οδηγήσει σε άμεση αλλαγή γραμμής πλεύσης σε ότι αφορά τοπροσφυγικό, το οποίο αποδείχθηκε «αχίλλειος πτέρνα» του CDU και της Μέρκελ στην εκλογική αυτή αναμέτρηση και μπορεί να αποβεί πολιτικά «μοιραίο» ζήτημα στις επόμενες.

“Η πολιτική «ανοικτών θυρών», που ακολουθούσε τους τελευταίους μήνες η Μέρκελ φαίνεται, ότι παίρνει τέλος και η Γερμανία θα υιοθετεί όλο και πιο σκληρή στάση”

Το μήνυμα στάλθηκε ήδη από τον Υπουργό Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος προειδοποίησε, ότι όσοι πρόσφυγες-μετανάστες δεν παίρνουν πολιτικό άσυλο από την Γερμανία, θα επαναπροωθούνται στην Ελλάδα.
Η στάση της Γερμανίας θ’ αλλάξει επίσης απέναντι στην Τουρκία και στις άλλες χώρες διέλευσης, καθώς, πλέον, προτεραιότητα για το Βερολίνο θα καταστεί η κατά γράμμα τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ανάσχεση των προσφυγικών ροών έξω από τα γερμανικά σύνορα.
Η πολιτική «ανοικτών θυρών», που ακολουθούσε τους τελευταίους μήνες η Μέρκελ, όπως τουλάχιστον της το καταλογίζει το AfD, φαίνεται ότι παίρνει τέλος και η Γερμανία θα υιοθετεί όλο και πιο σκληρή στάση.

“Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να περιμένει πολλά στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, όπου θα υπερισχύσουν τελικά οι απόψεις του Σόϊμπλε”

«Παρενέργειες» θα υπάρξουν και στον χειρισμό των ευρωπαϊκών ζητημάτων, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάρει την ρεβάνς από την Άνγκελα Μέρκελ, επιβάλλοντας την δική του προσωπική γραμμή: Το Βερολίνο θα επανέλθει στις παλαιότερες άκαμπτες θέσεις του στα θέματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της λιτότητας, απαιτώντας από τις «προβληματικές» χώρες της Ευρωζώνης αυστηρή τήρηση των κανόνων και των συμπεφωνημένων.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι θα δυσκολέψει η προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης να επιτύχει κάποια χαλάρωση στην υλοποίηση του Μνημονίου.
Έτσι, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να περιμένει πολλά στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, όπου θα υπερισχύσουν τελικά οι απόψεις του Σόϊμπλε, που είναι η ουσιαστική συζήτηση και αποφάσεις από το 2018 και εφ’ όσον έχουν τηρηθεί από ελληνικής πλευράς τα συμπεφωνημένα.

“Το ΑfD πέρασε από την ρητορική κατά του ευρώ και τις κορώνες κατά των «τεμπέληδων του Νότου», στην δημαγωγία κατά των προσφύγων, αυξάνοντας θεαματικά την εκλογική του δύναμη”

Η Καγκελάριος Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες σύμμαχοι της στον κυβερνητικό συνασπισμό θα είναι, πλέον, αναγκασμένοι να συμπλεύσουν στην «γραμμή Σόϊμπλε», προκειμένου να αντιμετωπίσουν πολιτικά και εκλογικά το AfD.
Επισημαίνεται, ότι το κόμμα ΑfD κατόρθωσε μέσα σε τρία χρόνια να ισχυροποιηθεί, κάνοντας «σημαία» της πολιτικής του καμπάνιας την έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωζώνη, με το επιχείρημα, ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι πληρώνουν πολλά για να την στήριξη της Ελλάδας και των άλλων δημοσιονομικά προβληματικών χωρών.
Από την ρητορική κατά του ευρώ και τις κορώνες κατά των «τεμπέληδων του Νότου» πέρασε στην δημαγωγία κατά των προσφύγων, αυξάνοντας θεαματικά την εκλογική του δύναμη. Όμως τα θέματα της Ε.Ε., της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η αντίθεσή του στην στήριξη των μεσογειακών χωρών από την Γερμανία παραμένουν στην βασική ατζέντα της πολιτικής του καμπάνιας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ