Αν η χώρα μας εξαιρεθεί, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν μέχρι 9 δισεκατομμύρια ευρώ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η ΕΚΤ ενδέχεται να μην βάλει την Ελλάδα μέσα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, κίνηση, που ισοδυναμεί με απειλή προς τις αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αφού έρχεται εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα!
Την πρόταση, να μην συμπεριλαμβάνονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αυτό, έκαναν στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τα μέλη του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατά την προχθεσινή τους συνεδρίαση. Η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.
Αν η ΕΚΤ όντως εξαιρέσει την Ελλάδα από το εν λόγω πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που προετοιμάζει, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστότητα από την ΕΚΤ.

(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

Το σχέδιο, που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, -το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμα και άρα δεν σημαίνει, ότι θα ισχύσει η εξαίρεση της Ελλάδας-, προβλέπει την αγορά κρατικών ομολόγων έως το ποσό των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτές οι αγορές θα αφορούν τα ομόλογα που έχουν αξιολόγηση τουλάχιστον “ΒΒΒ-“.
Η Ελλάδα έχει ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης «Β», ενώ αν όντως μείνουν εκτός προγράμματος, τότε δεν θα επωφεληθεί από την ΕΚΤ ούτε η Πορτογαλία (ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒ), ούτε και η Κύπρος (Β+).
Όπως μεταδίδει το δίκτυο “Bloomberg”, στην παρουσίαση του σχεδίου στην ΕΚΤ δεν έγινε καμία αναφορά στα ελληνικά ομόλογα, αν και στις προηγούμενες παρουσιάσεις η Ελλάδα υπήρχε κανονικά στον σχεδιασμό.
Αυτό έρχεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διατηρεί πρόσβαση στην φθηνή ρευστότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης αν και εφόσον διαθέτει Μνημόνιο. Προς το παρόν, το τρέχον Μνημόνιο της Ελλάδας λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου 2015.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ