-Μεγάλη επιστημονική έρευνα αποδεικνύει, ότι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας μας βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, είναι πλήρως απαισιόδοξοι για το μέλλον τους και, φοβισμένοι για την οικονομική τους κατάσταση.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε μεγάλη έρευνα, που διεξήχθη από επιστημονική ομάδα με υπεύθυνο τον τέως Καθηγητή του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Επαμεινώνδα Πανά, επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά αυτό, που βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες. Διαπιστώθηκε, δηλαδή, ότι οι περισσότεροι Έλληνες βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης, είναι πλήρως απαισιόδοξοι για το μέλλον τους, φοβισμένοι για την οικονομική τους κατάσταση αλλά και ανήσυχοι για μια σειρά από βασικά στοιχεία της καθημερινότητάς τους, όπως είναι η υγεία, η ασφάλεια, η μετανάστευση και η προσωπική ευτυχία. Γίνεται, λοιπόν, σαφές, ότι η ποιότητα ζωής στην χώρα μας έχει επιδεινωθεί δραματικά στα χρόνια των μνημονίων και ότι η ικανοποίηση για την ζωή έχει καταβαραθρωθεί.ellada1
Η τακτική αυτή έρευνα της ευημερίας διεξήχθη στο σύνολο της περιφέρειας Αττικής, στο χρονικό διάστημα, από 27.04.2015 έως 21.05.2015, καλύπτοντας δειγματοληπτικά 1.949 άτομα, ηλικίας άνω των 18 ετών.
Το «βαρόμετρο» της ατομικής ποιότητας ζωής και γενικά της συνολικής διαβίωσης μετρήθηκε σε μια χρονική στιγμή, όπου επικρατεί έντονη οικονομική κρίση, αχαλίνωτη απληστία, διαφθορά, ατιμωρησία, φτώχεια και κυρίως παιδική φτώχεια.

Το 84,4% του συνόλου των ερωτηθέντων πολιτών δηλώνει, ότι δε νιώθει ικανοποιημένο από τις συνθήκες, που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία

Το τελικό συμπέρασμα είναι, ότι ο ελληνικός λαός βιώνει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας του, (μεγαλύτερη και από την αντίστοιχη της ναζιστικής κατοχής). Η συνέπεια είναι απλή: Η κοινωνία βρίσκεται υπό το κράτος του φόβου. Έτσι, ο συνδυασμός του φόβου και της έλλειψης ορατής ελπίδας αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης οδηγούν τον πολίτη σε απόγνωση.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την κατάσταση που επικρατεί:
Το 84,4% του συνόλου των ερωτηθέντων πολιτών δηλώνει, ότι δε νιώθει ικανοποιημένο από τις συνθήκες, που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία.
Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων δείχνουν, ότι τα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης είναι αισθητά στους πολίτες. Οι πολίτες έχουν φοβηθεί αρκετά από την οικονομική κρίση. Όλοι οι δείκτες ικανοποίησης κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα κανείς δεν παίρνει τιμή μεγαλύτερη του 50.
Περισσότερη δυσαρέσκεια εκφράζεται για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την επιχειρηματική πορεία. Το 92% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο με την οικονομική κατάσταση της χώρας (αθροιστικά: «καθόλου» και «λίγο»), ποσοστό το οποίο έμεινε σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Πιό μεγάλη δυσαρέσκεια δείχνουν οι γυναίκες και οι ευρισκόμενοι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Το 85% του δείγματος δηλώνει, ότι τα μη αναμενόμενα οικονομικά γεγονότα της χώρας τους προκαλεί φόβο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ερώτηση για το πώς αισθάνονται οι πολίτες αντιμέτωποι με έκτακτα οικονομικά γεγονότα. Το 85% του δείγματος δηλώνει, ότι τα μη αναμενόμενα οικονομικά γεγονότα της χώρας τους προκαλεί φόβο, στοιχείο που δείχνει, ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση και τα μέτρα που θα έρθουν, ανατρέπουν την ισορροπία των Ελλήνων και προκαλούν μεγάλο φόβο στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Είναι επίσης αποδεκτό από όλους τους οικονομικούς φορείς, ότι παρατηρείται έλλειψη ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας.
Στη σημερινή οικονομική συγκυρία οι ερωτηθέντες εκφράζουν, ανεξαρτήτως φύλου, εκπαίδευσης και οικονομικής κατάστασης, σε υψηλό αρνητικό ποσοστό 88,2% (αθροιστικά: «καθόλου» + «λίγο»), ότι δεν είναι ικανοποιημένοι γενικά από την επιχειρηματική πορεία της χώρας μας.
Όσο χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση των ερωτηθέντων, τόσο πιο δυσαρεστημένοι δηλώνουν με την επιχειρηματική πορεία της χώρας.
Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες δεν είναι ικανοποιημένοι από την κοινωνική ασφάλεια (αθροιστικά: «καθόλου» και «λίγο»). Περισσότερη δυσαρέσκεια στον τομέα αυτόν εκφράζουν οι γυναίκες, ηλικίας 30 – 44 ετών, καθώς και όσοι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Το 86,4% των πολιτών δηλώνει, ότι δεν αισθάνεται ικανοποιημένο από την παρεχόμενη κοινωνική ασφάλεια και το 80,9% δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα

Το 86,4% των πολιτών δηλώνει, ότι δεν αισθάνεται ικανοποιημένο από την παρεχόμενη κοινωνική ασφάλεια στην χώρα μας. Το αρνητικό αυτό ποσοστό φτάνει στο 93,5% για αυτούς, που δηλώνουν, πως βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, εκφράζοντας έτσι την έντονη δυσαρέσκειά τους από την παρεχόμενη κοινωνική ασφάλεια στη χώρα μας.
Ο Έλληνας πολίτης εκφράζει την μη-ικανοποίησή του από την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην χώρα του σε ποσοστό 74,1% (αθροιστικά: «καθόλου» + «λίγο»).
Οι ερωτηθέντες πολίτες, σε ποσοστό 80,9% (αθροιστικά: «καθόλου» + «λίγο»), πιστεύουν, ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα.
Η ικανοποίηση γενικά από την ζωή είναι ένας δείκτης ευημερίας ή ευδαιμονίας, με τους Ελληνες να εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό ανικανοποίητοι.
Συγκεκριμένα, Το 27% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την ζωή του γενικά (αθροιστικά: «πολύ» και «αρκετά»), ενώ το 39% δηλώνει μη ικανοποιημένο (αθροιστικά: «καθόλου» και «λίγο»). Η αίσθηση ικανοποίησης από την ζωή φαίνεται να σχετίζεται με το επίπεδο εκπαίδευσης, αφού, όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιθανότερο να είναι ικανοποιημένοι από την ζωή τους.

Μόνον το 21% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από το επίπεδο της διαβίωσής του

Και η οικονομική κατάσταση είναι καθοριστικός παράγοντας για την αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή, εφόσον, όσο καλύτερη δηλώνουν, ότι είναι η οικονομική τους κατάσταση, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη ζωή τους γενικά.
Σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες, φαίνεται και η κατάθλιψη και απαισιοδοξία, στην οποία βρίσκονται οι Ελληνες, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Μόνον το 21% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από το επίπεδο της διαβίωσής του (αθροιστικά: «πολύ» και «αρκετά»), ενώ το 48% δηλώνει μη ικανοποιημένο (αθροιστικά: «καθόλου» και «λίγο»). Οι νεότερες ηλικίες είναι κάπως περισσότερο ικανοποιημένες από το επίπεδο διαβίωσής τους σε σχέση με τους μεγαλύτερους.
Υγεία και άλλα θέματα
Το 52% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένο από την υγεία τους (αθροιστικά: «πολύ» και «αρκετά»), ενώ το 22% δηλώνει μη ικανοποιημένο (αθροιστικά: «καθόλου» και «λίγο»). Όσο νεότεροι είναι οι ερωτηθέντες, τόσο πιο ικανοποιημένοι δηλώνουν από την υγεία τους, ενώ οι άνω των 60 ετών είναι σημαντικά πιο δυσαρεστημένοι.

Μόλις 14 στους 100 Έλληνες πολίτες δηλώνουν αισιόδοξοι χωρίς ενδοιασμούς για την ζωή τους

Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από ό,τι έχει επιτύχει στην ζωή (αθροιστικά: «πολύ» και «αρκετά»), ενώ το 20% δηλώνει μη ικανοποιημένο (αθροιστικά: «καθόλου» και «λίγο»).
Εξι στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις προσωπικές τους σχέσεις (αθροιστικά: «πολύ» και «αρκετά»), ενώ το 17% δηλώνει μη ικανοποιημένο (αθροιστικά: «καθόλου» και «λίγο»).
Το 22% νιώθει ασφάλεια στην καθημερινότητά του (αθροιστικά: «πολύ» και «αρκετά»), ενώ το 48% δεν νιώθει ασφάλεια (αθροιστικά: «καθόλου» και «λίγο»). Αφορά την καθημερινότητα και τις συνθήκες, που επικρατούν στην κοινωνία.
Την απαισιοδοξία για το μέλλον δείχνουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα, πώς βλέπουν τα επόμενα χρόνια για τους ίδιους και τη χώρα. Το 26% του δείγματος δηλώνει, ότι αισθάνεται «ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία». Το 59% νιώθει απαισιοδοξία (αθροιστικά: «πολύ» και «αρκετά»), ενώ το 14% νιώθει αισιοδοξία (αθροιστικά: «καθόλου» και «λίγο»). Ουσιαστικά, δηλαδή, μόλις 14 στους 100 πολίτες δηλώνουν αισιόδοξοι χωρίς ενδοιασμούς.
Ακόμη, το 60% πιστεύει, πως στο μέλλον θα αισθάνεται μάλλον ανασφάλεια (αθροιστικά: «καθόλου» και «λίγο»), ενώ το 13% νιώθει ικανοποιημένο σε σχέση με την μελλοντική του ασφάλεια (αθροιστικά: «πολύ» και «αρκετά»).
Αναλύοντας το σύνολο των δεικτών ικανοποίησης (με άριστα το 100 και βάση το 50, αφού κάτω από αυτό δηλώνεται η αρνητική στάση των πολιτών), προκύπτουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση, που βιώνει σήμερα ο Ελληνας πολίτης.
Οι δείκτες μετρούν το επίπεδο διαβίωσης, την υγεία, τι πιστεύουν οι πολίτες, ότι έχουν επιτύχει στην ζωή τους, τις προσωπικές σχέσεις, την ασφάλεια, την αίσθηση του πολίτη, ότι είναι ενεργό μέλος μιας κοινότητας, την μελλοντική ασφάλεια, την ελευθερία έκφρασης.
Ο πιό υψηλός δείκτης είναι αυτός των προσωπικών σχέσεων (65) και μετά ο δείκτης της υγείας (60).
Χαμηλότερος είναι ο δείκτης της μελλοντικής αίσθησης ασφάλειας (30), και μετά ο δείκτης της αισιοδοξίας (31). Ο συνολικός δείκτης είναι στο 48, δηλαδή σχεδόν στο μέσον της κλίμακας, που είναι το 50. Η τιμή του δείκτη αυξάνεται όσο υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης έχουν και σε όσο καλύτερη οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι ερωτηθέντες.

Οι Ελληνες πιέζονται πολύ από την οικονομική κατάσταση, ζουν την δραματική αλλαγή στην ζωή τους και εμφανίζονται απαισιόδοξοι

Σε σύγκριση με τους αντίστοιχους δείκτες του 2008, πριν δηλαδή ξεκινήσει η οικονομική κρίση στην χώρα, υπάρχουν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζει ο δείκτης της αισιοδοξίας, ο οποίος μειώθηκε κατά 21 μονάδες από το 2008. Κατά 21 μονάδες έχει μειωθεί και ο δείκτης αίσθησης διασύνδεσης με την Κοινότητα από το 2008. Επίσης ο δείκτης της ικανοποίησης από το επίπεδο διαβίωσης έχει μειωθεί κατά 14 μονάδες από το 2008.
Είναι φανερό, ότι οι Ελληνες πιέζονται πολύ από την οικονομική κατάσταση, ζουν την δραματική αλλαγή στην ζωή τους και εμφανίζονται απαισιόδοξοι, προφανώς εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών τους αλλά και της κοινωνικής και αξιακής κρίσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ