Μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Σίσσυ Σιγιουλτζή Ρουκά, Φιλόλογος – Λογοτέχνης – Παραγωγός Πολιτιστικών Προγραμμάτων.
Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη
“Η Ελληνική Γλώσσα, από τον καιρό των Ρωμαίων ως σήμερα, εμπλουτίζει με χιλιάδες λέξεις και όρους, δεκάδες επιστήμες (ιατρική, φυσική, αστρονομία, κοινωνιολογία, νομική κ.ά.) και επηρεάζει μέσω τους τις ομιλούμενες γλώσσες και τη γραφή σε 150 σχεδόν χώρες. 150 γλώσσες ανά τον κόσμο. Οι Έλληνες, οι Κύπριοι και οι απανταχού ελληνόφωνες είναι κάτοχοι ενός σπάνιου πολιτιστικού θησαυρού, ενός πλούτου με 90.000.000 λεκτικούς τύπους (η λατινική έχει μόλις το 10% αυτών!).Και βεβαίως οι ξένοι αναζητούν αυτόν τον πλούτο, που μόνο λίγοι Έλληνες γνωρίζουν την αξία τους. Η Ελληνική βοηθά τους ξένους να γνωρίζουν πιο βαθιά τη δική τους γλώσσα – αφού περιέχει άπειρες ελληνικές λέξεις, εξ’ ου οι Αυστραλοί λένε «LearnGreektoimproveyourEnglish». Είναι Γλώσσα καράβι για το ταξίδι της Γνώσης, της Ιθάκης του Λόγου”. Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου Φιλόλογος – Λογοτέχνης – Παραγωγός Πολιτιστικών Προγραμμάτων.
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:
-Πόσο σημαντική είναι η ελληνική γλώσσα για τον παγκόσμιο πολιτισμό;
Το έχει αποδείξει ήδη εδώ και 25 αιώνες. Ο Μέγας Αλέξανδρος διέδωσε την Ελληνική γλώσσα στις εσχατιές της Ασίας και μετάφερε τον Πολιτισμός της Ελλάδας ως εκεί. Η Ρώμη κατέκτησε την Ελλάδα, αλλά κατακτήθηκε από αυτή, χάρη στον Πολιτισμό της με εργαλείο και εκφραστή την Ελληνική Γλώσσα. Μάλιστα ο Κικέρων, ο λατίνος φιλόσοφος και μαθητής της Αθηναϊκής Στοάς του Ζήνωνα Κιτιέα, είπε «Αν νομίζουν μερικοί ότι, γράφοντας στίχους στα λατινικά και όχι στα ελληνικά, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη δόξα, πλανώνται πλάνην οικτρά. Η ελληνική γλώσσα ομιλείται από όλα σχεδόν τα έθνη…. Ει (εάν) οι θεοί διαλέγονται, την των ελλήνωνγλώττανχρώνται». Χάρη στην Ελληνική γλώσσα ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, διέδωσε τον Χριστιανισμό στον γνωστό τότε κόσμο, μέχρι και τη Ρώμη. Υποκλίνονται σ’ αυτήν τη Γλώσσα μεγάλες μορφές των Γραμμάτων όπως ο Γκαίτε, ο Νίτσε, ο Βολταίρος, ο Ουάιλτ, ο Σατωμπριάν, η Ρομιγύ κ.ά. Όπως είπε και ορθά η Ε.Α.Κέλλερ«Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική Γλώσσα είναι το βιολί της σκέψης».
– Έχει δοθεί η πρέπουσα βαρύτητα για αυτή τη συμβολή από την παγκόσμια κοινότητα;
Η Ελληνική Γλώσσα, από τον καιρό των Ρωμαίων ως σήμερα, εμπλουτίζει με χιλιάδες λέξεις και όρους, δεκάδες επιστήμες (ιατρική, φυσική, αστρονομία, κοινωνιολογία, νομική κ.ά.) και επηρεάζει μέσω τους τις ομιλούμενες γλώσσες και τη γραφή σε 150 σχεδόν χώρες. 150 γλώσσες ανά τον κόσμο. Οι Έλληνες, οι Κύπριοι και οι απανταχού ελληνόφωνες είναι κάτοχοι ενός σπάνιου πολιτιστικού θησαυρού, ενός πλούτου με 90.000.000 λεκτικούς τύπους (η λατινική έχει μόλις το 10% αυτών!).Και βεβαίως οι ξένοι αναζητούν αυτόν τον πλούτο, που μόνο λίγοι Έλληνες γνωρίζουν την αξία τους. Η Ελληνική βοηθά τους ξένους να γνωρίζουν πιο βαθιά τη δική τους γλώσσα – αφού περιέχει άπειρες ελληνικές λέξεις, εξ’ ου οι Αυστραλοί λένε «LearnGreektoimproveyourEnglish». Είναι Γλώσσα καράβι για το ταξίδι της Γνώσης, της Ιθάκης του Λόγου.
– Μπορείτε να αναφερθείτε στον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ;
Ο «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου» (ΣΠΕΚ) είναι ένας Σύλλογος Μη Κερδοσκοπικού Σκοπού. Ιδρύθηκε το 2019 με πρωτεργάτες τη Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, φιλόλογο, λογοτέχνη, παραγωγό προγραμμάτων πολιτισμού και τον Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη πρώην Καθηγητή σε ΑΕΙ Κύπρου, συγγραφέα και Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη. Έχει αδελφοποιηθεί το 2020 με την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου, για από κοινού δράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.
Όραμα του ΣΠΕΚ είναι να στηρίζει και να προωθεί τον Πολιτισμό (Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα) ως περιουσία και μέσο ατομικής και συλλογικήςανάπτυξης όσο το δυνατό πιο πολλών Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων και να προασπίζεται και να προάγει σε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνώς τα οικουμενικά ιδεώδη και τις ακατάλυτες αξίες.
Η Αποστολή του είναι η υλοποίηση του οράματος σε πλείστα πεδία και η ένωση των απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων λογοτεχνών, καλλιτεχνών και επιστημόνων σε συναφείς τομείς, ώστε το όραμα να καταστεί κοινό για όλους κι η ανάπτυξη επωφελής.
Σκοποί – στόχοι του ΣΠΕΚ είναι η δημιουργία δυναμικής υποδομής με βιώσιμες, λειτουργικές, αποτελεσματικές τεχνικές λύσεις για σχέδια δράσης όσο και η προαγωγή Πολιτιστικής Διπλωματίας για καθιέρωση του οράματος ευρύτερα με διασυνδέσεις, διεθνείς σχέσεις και συνέργειες με φορείς εσωτερικού και εξωτερικού, με ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα.Το δίκτυο συμβούλων, ανταποκριτών και αντιπροσώπων του έχει επεκταθεί σε 20 χώρες και συνεχώς διευρύνεται.
Ένας ευγενής στόχος του ΣΠΕΚ είναι να καταγράψει, να διαφυλάξει, και να προβάλει τον κοινό Πολιτισμό Ελλάδας και Κύπρου σε πλείστα όσα πεδία του και να ενώσει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Ενεργεί μέσα από μια σειρά έργων και δράσεων με λογοτεχνικό, επιμορφωτικό και κοινωνικό χαρακτήρα, ενίοτε σε συνέργεια με τέχνες ψυχαγωγίας (μουσική).
Ο ΣΠΕΚ διαθέτει σύγχρονη τεχνολογία για στήριξη, προστασία και προώθηση του οικουμενικού Ελληνικού Πολιτισμού, της Γλώσσας, της Παράδοσης και Λαογραφίας, όσο και της καλλιτεχνικής, λογοτεχνικής και επιστημονικής δημιουργίας Ελλαδιτών, Κυπρίων και των απανταχού Αποδήμων.
Διαθέτει ως συνεργάτες του επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, εντός και εκτός Ελλάδας, που με ζήλο παράγουν πολιτισμό. Η δράση του είναι πολυεπίπεδη και με σύγχρονα μέσα – Βραβεύσεις Λογοτέχνη, Ανθρωπισμού και Επιστήμης, Συνέδρια, Κύκλοι / Σχολές, Φεστιβάλ, Διαγωνισμοί, εκπομπές ψηφιακές, Τηλεδιασκέψεις και εκπομπές σε δική του ψηφιακή ραδιοτηλεόραση, άρθρα, πορτρέτα προσωπικοτήτων και κριτικές στον διεθνή κόμβοτου, βίντεο για τον πολιτισμό, εκδόσεις Ανθολογιών Νέων ή Παγκόσμιας Ποίησης και σειρών λογοτεχνίας, μελετών κ.ά. Μέσα σε ένα χρόνο (2010) ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου έχει δημιουργήσει 236 βίντεο για τον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα, έχει εκδώσει 16 βιβλία και έχει υλοποιήσει 18 εκδηλώσεις.
Το φάσμα δράσεων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ διευρύνεται συνεχώς. Γνωρίστε τον και μέσα απ’ τον κόμβοwww.cultural-association.org. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας στο email: info@cultural-association.org “.
*ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) – Solomos Web Radio TV, αποτελεί μία χαρισματική ηγέτιδα στον τομέα του πολιτισμού, της επικοινωνίας και της λογοτεχνίας. Με διεθνή εμπειρία, πολυετή επαγγελματική πορεία και στέρεες ακαδημαϊκές βάσεις, αναδεικνύει και ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ Ελλαδιτών, Κυπρίων, Αποδήμων και Φιλελλήνων σε παγκόσμιο επίπεδο, προωθώντας τη διατομεακή, διαπολιτισμική και διασυνοριακή συνεργασία, με επίκεντρο την πολιτιστική διπλωματία και την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακαδημαϊκή Παιδεία και Πολυγλωσσία Η Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Ψηφιακή Δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο Sussex του Ηνωμένου Βασιλείου, με ειδίκευση στον πολιτισμό και την επικοινωνία, καθώς και πτυχιούχος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ακαδημαϊκή της εξειδίκευση συμπληρώνεται από σπουδές στη «Σύγχρονη Λογοτεχνία» στο Université d’Avignon της Γαλλίας και στην Αγγλική Λογοτεχνία στο DEI College. Η πολυγλωσσία της αποτελεί πολύτιμο πλεονέκτημα στις διεθνείς συνεργασίες, καθώς μιλά άριστα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά, ενώ έχει καλή γνώση Βουλγαρικών.
Διεθνής Συνεργασία και Διασύνδεση
Ως πρόεδρος του ΣΠΕΚ, συντονίζει δράσεις που προάγουν τη διεθνοποίηση, τη δημιουργία τοπικών και διεθνών δικτύων δημιουργών, και την ανάπτυξη κόμβων δημιουργικότητας. Με πρωτοβουλίες που συνδυάζουν πολιτισμό, τέχνες, γράμματα και συναφείς επιστήμες, ενισχύει τη διατομεακή συνεργασία μεταξύ δημιουργών, πολιτιστικών φορέων και οργανισμών. Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων αποτελεί κεντρικό άξονα του έργου της. Εκδηλώσεις που ενώνουν, δικτυώνουν και προάγουν την αισθητική, την καλλιέργεια, την παιδεία και την αειφορία. Μέσα από αυτές, προσφέρονται ευκαιρίες για διεθνή αλληλεπίδραση, δημιουργική έκφραση και ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ελλάδας και της Κύπρου. Η επαγγελματική της εμπειρία περιλαμβάνει:
• Συντονισμό πολιτιστικών και επικοινωνιακών εκστρατειών, με έμφαση στην εταιρική κοινωνική ευθύνη.
• Συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς, φορείς, ιδρύματα και επιχειρήσεις.
• Συμμετοχή σε διπλωματικές αποστολές και διεθνείς πολιτιστικές πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία.
Επικοινωνιακή Δύναμη και Χαρισματική Παρουσία
Η Σιγιουλτζή-Ρουκά είναι μια χαρισματική εισηγήτρια και επικοινωνιακή ηγέτιδα. Έχει παρουσιάσει πάνω από 1.100 εκπομπές και συνεντεύξεις μέσα από το διεθνές ψηφιακό μέσο SOLOMOS Web RadioTV, το οποίο διευθύνει. Οι εκπομπές της, όπως το «Βίος και Πολιτισμός», το «Hellenic Echo», το «Πορτρέτα στο χρόνο» και το «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ», αναδεικνύουν την τέχνη, τον πολιτισμό και την κοινωνική ευαισθησία, ενισχύοντας την πολιτιστική διπλωματία μέσω σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος, έχει καταγράψει την πολιτιστική ταυτότητα της Ελλάδας και της Κύπρου σε εφημερίδες και περιοδικά, συμβάλλοντας στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ του ΣΠΕΚ σε σύνοψη
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ΣΠΕΚ είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενταγμένος στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και σκοπό ίδρυσης να ενισχύσει και να προβάλει τον Ελληνισμό, να ενώσει τους απανταχού Ελλαδίτες, Κύπριους, Απόδημους, Φιλέλληνες δημιουργούς και επιστήμονες όλων των ηλικιών μέσα από έργα πολιτισμού, παιδείας, ανθρωπισμού, επιστήμης, με σεβασμό στον άνθρωπο, στη φύση, στο περιβάλλον, με διεθνείς δράσεις και αποστολές προς όφελος της κοινωνίας. Να ενισχύσει την Ελληνική γλώσσα, να στηρίξει τη φιλαναγνωσία, να καταγράψει και να διαφυλάξει την παράδοση, τη λαογραφία και τα έθιμα, να διατηρήσει τη χειροτεχνία (κεντήματα κ.λ.π.) και τις τέχνες της κληρονομιάς μας, να υποστηρίξει την ευγενή άμιλλα μέσω διαγωνισμών ποίησης, λογοτεχνίας και τέχνης, να προσφέρει δημιουργικά, πολιτιστικά κίνητρα σε παιδιά και νέους, να δημιουργήσει ένα λίκνο πολιτιστικών ανταλλαγών, να καταγράψει και να τιμήσει σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας, της Κύπρου και του Απόδημου Ελληνισμού, που μέσα από τη ζωή και το έργο τους αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ανθρωπισμού, και εν γένει να πράξει οτιδήποτε λειτουργεί ευεργετικά προς την προώθηση του ελληνοκυπριακού πολιτισμού.
Όραμα
Έχει Όραμα ν’ αναδείξει τον ενιαίο Ελληνικό Πολιτισμό (Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα, Παράδοση, Ιστορία κ.ά.) σ’ όλους τους Ελλαδίτες, Κύπριους, Απόδημους – Ομογενείς, να τους καλεί να συμμετέχουν στον εμπλουτισμό και στη μεταλαμπάδευσή του στην Ε.Ε., διεθνώς, και να αναπτύσσονται πνευματικά. Ιδρύθηκε για να στηρίζει και να προάγει ευρέως τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια, αλλά και τις συναφείς επιστήμες (Ελληνική Γλώσσα, Άυλη Κληρονομιά, Ιστορία, Περιβάλλον, Υγεία, Τουρισμός, Μνημεία, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία κ.ά.) επιβεβαιώνοντας έτσι την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και τα ωφέλιμα οικουμενικά ιδεώδη του. Για τον σκοπό αυτό θέτει Αποστολή με σχέδια δράσης, προγράμματα, επιτροπές και σύγχρονα μέσα (https://cultural-association.org, Web RadioTV “SOLOMOS”, Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. κ.ά. στα οποία συμμετέχουν μέλη του ΣΠΕΚ, επιστήμονες, άνθρωποι του λόγου και της τέχνης και σύμβουλοι σε 30 περίπου χώρες. Αποστολή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι να δημιουργεί υποδειγματική «Πολιτιστική Ταυτότητα» για αυτογνωσία και πολιτισμική ανάπτυξη των Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων σε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνώς. Είναι γι’ αυτό που συνεχώς δομεί νέες βιώσιμες, λειτουργικές και αποτελεσματικές υποδομές, διασυνδέσεις, σχέδια, προγράμματα και διεθνείς σχέσεις για επίτευξη του οράματος σ’ όλα τα πεδία.