– Ειδικοί του ΟΗΕ και της FRONTEX: “Με έναν τέτοιο ρυθμό εισερχομένων και απελαθέντων, σύντομα τα ελληνικά νησιά θα έχουν σοβαρό πρόβλημα υποστήριξης των μεταναστών, αλλά και θέματα ασφαλείας για εντόπιους και αλλοδαπούς”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές, η ελληνική Κυβέρνηση καθυστερεί πολύ στον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου των προσφύγων και μεταναστών, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που περικλείουν και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου 2016, από τις 20 Μαρτίου, δηλαδή μετά την συμφωνία, που έγινε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, πάνω από 8.500 μετανάστες εισήλθαν στην χώρα μας και λιγότεροι από 400 επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

“Η ελληνική Κυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά τον έλεγχο των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, καθώς, μόνον το 7% του συνόλου έχει ελεγχθεί ολοκληρωτικά”!

Κατά τους αναλυτές, η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαρύνει εξολοκλήρου την ελληνική Κυβέρνηση, που καθυστερεί υπερβολικά τον έλεγχο των αιτήσεων, με αποτέλεσμα, μόνον οι 600 από αυτές (7%) να έχουν ελεγχθεί ολοκληρωτικά. Από τις ελεγχθείσες αιτήσεις, περίπου 180 έλαβαν το δικαίωμα χορήγησης ασύλου, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν και κανονικά εκκρεμεί απέλαση.
Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, επισημαίνεται από ειδικούς των Υπηρεσιών του ΟΗΕ και της FRONTEX, ότι, με έναν τέτοιο ρυθμό εισερχομένων και απελαθέντων, σύντομα τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα έχουν σοβαρό πρόβλημα υποστήριξης των μεταναστών, αλλά και θέματα ασφαλείας για εντόπιους και αλλοδαπούς.

frontex1

Ουσιαστικά, επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες μόνον ένα 20%-30% των αφιχθέντων στην χώρα μας δικαιούται ασύλου, αφού πρόκειται για πρόσφυγες με δικαιώματα προστασίας, ενώ οι υπόλοιποι, σε ποσοστό 70%-80%, είναι απλά οικονομικοί μετανάστες, χωρίς δικαίωμα ασύλου.
Κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών αυτών, η Ε.Ε.περίμενε από την Ελλάδα να προβεί στην απέλαση όσων δεν δικαιούνται ασύλου, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για όσους οικονομικούς μετανάστες σκέφτονται να έρθουν μέσω Τουρκίας στην χώρα μας.
Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν, ότι παρ’ όλα αυτά, η ελληνική Κυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά την όλη διαδικασία, επιβαρύνοντας έτσι ακόμα και την διατήρηση ισχύος της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, καθώς αυτή χάνει την αξία της με τόσα μικρά νούμερα επαναεισδοχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ