– Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα προετοιμάσουν την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.στην Μπρατισλάβα, στην οποία θα συζητηθούν οι επιπτώσεις του Brexit, ενώ θα εξετάσουν και τις νέες εξελίξεις στο μεταναστευτικό!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η “επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης” θα είναι ο στόχος της συνάντησης, που έχουν σήμερα, Δευτέρα 22 Αυγούστου, στο νησάκι Βεντοτένε, στα ανοιχτά της Νάπολης, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη, που παραχώρησε χθες.
Μάλιστα, στην συνέντευξη αυτή, ο Ματτέο Ρέντσι τόνισε, ότι οι βουλευτικές εκλογές στην χώρα του θα διεξαχθούν το 2018, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Ο ίδιος του επιχειρεί να πείσει τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τις αλλαγές, που, όπως υποστηρίζει, θα εισάγουν μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα στην χώρα.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα προετοιμάσουν την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.στην Μπρατισλάβα, στην οποία θα συζητηθούν οι επιπτώσεις του Brexit

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα για να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης, δύο μήνες μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας, στο οποίο οι Βρετανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ρέντσι θα φιλοξενήσει την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γάλλο Πρόεδρο στο νησάκι Βεντοτένε, στα ανοιχτά της Νάπολης, προκειμένου οι τρεις τους να προετοιμάσουν την Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, στην οποία θα συζητηθούν οι επιπτώσεις του Brexit.
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο εκφράζουν φόβους, ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ίσως οδηγήσει σε προκήρυξη δημοψηφίσματος με το ίδιο ερώτημα και στην Ολλανδία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης.

“Η Καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί να εδραιώσει “μια καλύτερη Ευρώπη” και όχι “περισσότερη Ευρώπη”, ενώ ο Ματτέο Ρέντσι, από την πλευρά του, θέλει η χώρα του να αποκτήσει ισχυρή φωνή και να έχει λόγο, στο πώς θα διαμορφωθεί η Ε.Ε. μετά το Brexit”

“Ο στόχος της Δευτέρας είναι να επιδείξουμε την ενότητα των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης και όχι να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη λέσχη”, ανέφερε μια διπλωματική πηγή, διευκρινίζοντας ότι βασικός στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για την Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας.
Η Καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί να εδραιώσει “μια καλύτερη Ευρώπη” και όχι “περισσότερη Ευρώπη”. Ο Ρέντσι, από την πλευρά του, θέλει η χώρα του να αποκτήσει ισχυρή φωνή και να έχει λόγο, στο πώς θα διαμορφωθεί η Ε.Ε. μετά το Brexit, υποστήριξαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Ταυτόχρονα, η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ανησυχεί περισσότερο, για το πώς θα διατηρηθεί η ακεραιότητα μιας Ένωσης των “27”, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

“Ο στόχος θα πρέπει να είναι, πάνω απ’ όλα, η διατήρηση του στάτους κβο και η αποτροπή περαιτέρω αποσύνθεσης της Ε.Ε. των 27”!

Πάντως, σήμερα ξεκινά για την Γερμανίδα Καγκελάριο μια δύσκολη εβδομάδα, καθώς τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και θα υποδεχθεί τους ηγέτες άλλων οκτώ στο Βερολίνο.
“Ο στόχος θα πρέπει να είναι, πάνω απ’ όλα, η διατήρηση του στάτους κβο και η αποτροπή περαιτέρω αποσύνθεσης της Ε.Ε. των 27” είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Ο Πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι επέλεξε το νησάκι Βεντοτένε, λόγω της συμβολικής σημασίας του, αφού δύο Ιταλοί διανοούμενοι, που κρατούνταν εκεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγραψαν ένα μανιφέστο, ζητώντας την πολιτική ένωση της Ευρώπης. Ο ένας εξ αυτών, ο Αλτιέρο Σπινέλι, είναι θαμμένος στο νησί και οι τρεις ηγέτες θα καταθέσουν στεφάνι στον τάφο του.

Η συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης των τριών ηγετών θα δοθεί στο ιταλικό αεροπλανοφόρο “Garibaldi”, την “ναυαρχίδα” της ευρωπαϊκής αποστολής “Sophia” στην Μεσόγειο

Σε μια άλλη συμβολική κίνηση, η συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης θα δοθεί στο ιταλικό αεροπλανοφόρο “Garibaldi”, την “ναυαρχίδα” της ευρωπαϊκής αποστολής “Sophia” στην Μεσόγειο. Στόχος της αποστολής αυτής είναι η σύλληψη διακινητών λαθρομεταναστών, η επιβολή του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη και η εκπαίδευση της λιβυκής Ακτοφυλακής.
Η Ιταλία, η κύρια πύλη εισόδου για τους Αφρικανούς μετανάστες –όχι όμως και η τελική χώρα στην οποία θέλουν να πάνε στην Ευρώπη– δίνει αγώνα για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους, που στέλνονται πίσω από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, και έχει διαφωνήσει με την Γερμανία για τον τρόπο χρηματοδότησης της προσπάθειας αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

“Η Ευρώπη χρειάζεται πολύ τις αξίες της Ιταλίας. Όταν βλέπω ένα παιδί να κινδυνεύει να πνιγεί, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι, είναι να σώσουμε αυτό το παιδί”

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο Ρέντσι αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα της μετανάστευσης, τονίζοντας, ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. “Η Γερμανία το περασμένο έτος είχε 1.170.000 χιλιάδες αφίξεις. Η Γερμανία είχε 8-9 φορές περισσότερες αφίξεις, από ό, τι είχε η Ιταλία. Δεν είμαστε μόνοι, αν δει κανείς τους αριθμούς, θα πρέπει να υπάρχει μια συνειδητοποίηση, ότι αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα“, τόνισε ο Ρέντσι και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται πολύ τις αξίες της Ιταλίας. Όταν βλέπω ένα παιδί να κινδυνεύει να πνιγεί, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι, είναι να σώσουμε αυτό το παιδί”.

Fahnen_Europaparlament

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ